Όνειρα θερινής νυκτός

25.07.2007
Η παραδοσιακή αναλογία και ο συμβολισμός των εποχών σαν διαφορετικές φάσεις της ζωής, όπου η άνοιξη αντιπροσωπεύει την παιδική ηλικία, το καλοκαίρι τα νιάτα, το φθινόπωρο την ωριμότητα και ο χειμώνας τα γηρατειά, μπορεί να φορτίζουν αντίστοιχα το κάθε ονειρικό σκηνικό.

Από τον Αγγελο Βιαννίτη, ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή

Παράλληλα με τους συμβολισμούς της κάθε εποχής δεν θα πρέπει να ξεχνάτε, όταν προσπαθείτε να κατανοήσετε το μήνυμα ενός ονείρου, να λάβετε υπόψη σας και τις προσωπικές σας απόψεις και αντιλήψεις για την κάθε εποχή, τι σημαίνει δηλαδή για σας. Για παράδειγμα, ανυπομονείτε να έρθει το καλοκαίρι επειδή τότε κάνετε τις ετήσιες διακοπές σας ή το απεχθάνεστε επειδή τα παιδιά δεν έχουν σχολείο, μένουν συνέχεια στο σπίτι και αυξάνονται πολύ οι υποχρεώσεις σας;

Καλοκαίρι: η εποχή του ήλιου
Οι μεγάλες και ζεστές καλοκαιρινές ημέρες είναι για τους περισσότερους από εμάς συνώνυμες με τη χαλάρωση, με τον ασυννέφιαστο γαλάζιο ουρανό, με τη θάλασσα και τις διακοπές και, κυρίως, με έναν καυτό και λαμπερό ήλιο. Όνειρα με καλοκαιρινό σκηνικό συμβολίζουν την ικανοποίηση, την επίτευξη στόχων, τη θεραπευτική ενέργεια που μας δίνει ζωή και αισιοδοξία. Συνήθως ένα τέτοιο όνειρο είναι ευνοϊκό σημάδι για μια συγκεκριμένη επιτυχία, όπως το ότι θα περάσουμε τις εξετάσεις, θα μας προσφερθεί αύξηση ή προαγωγή στη δουλειά μας ή ότι η καινούργια μας δουλειά θα έχει πολύ ευνοϊκή εξέλιξη. Μπορεί επίσης να αντανακλά μια θετική νοητική στάση, μια εσωτερική αίσθηση ότι υπάρχουν μπροστά μας άπειρες δυνατότητες.

Βέβαια, ένα όνειρο που περιγράφει μια ανέμελη κατάσταση διακοπών μπορεί να έρθει και σε μια στιγμή που αισθανόμαστε πιεσμένοι από παντού και αισθανόμαστε κάθε άλλο παρά ανέμελα. Σε αυτή την περίπτωση το όνειρο λειτουργεί σαν ένα μήνυμα ότι χρειάζεται να κάνουμε ένα διάλειμμα από την καθημερινή μας ρουτίνα, να αποστασιοποιηθούμε λίγο από τις καταστάσεις της καθημερινότητας και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως την ψυχική ανανέωση που μπορούν να μας προσφέρουν οι διακοπές.

Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα σύμβολα που χαρακτηρίζουν την εποχή του καλοκαιριού και το πώς ερμηνεύονται αυτά.

Ήλιος
Αναμφισβήτητα το κυρίαρχο σύμβολο της εποχής του καλοκαιριού. Είναι η πηγή της ζωής, η πηγή της θερμότητας και του φωτός, που χωρίς αυτά δεν μπορεί να υπάρχει καμιά μορφή ζωής. Είναι η απόλυτη αλήθεια, η υπέρτατη δύναμη. Σαν ονειρικό σύμβολο αναπόφευκτα μεταφέρει αυτές τις έννοιες και συνδέεται με την αρσενική, δημιουργική ενέργεια, τη δύναμη της ζωής και της αλήθειας. Είναι μια εικόνα που συνδέεται επίσης με τη διανοητική μας ικανότητα, με μια ανώτερη συνειδητότητα, τη σοφία και τη φώτιση.

Για μια γυναίκα το να ονειρευτεί ένα λαμπρό ήλιο μπορεί να συμβολίζει κάποιες αρσενικές ιδιότητες του εαυτού της, αν και μπορεί άμεσα να συνδέεται με κάποια αρσενική φιγούρα στο περιβάλλον της, όπως ο πατέρας, ο αδελφός, ο γιος ή ο σύζυγος. Αντίστοιχα, αν ένας άντρας δει στον ύπνο του έναν ήλιο, μπορεί να συμβολίζει επίσης κάποια αρσενική φιγούρα, αλλά μπορεί και να συμβολίζει μια αίσθηση δύναμης και γνώσης που προέρχεται από την άμεση εμπειρία.

Αν ονειρευτείτε τον ήλιο να ανατέλλει, είναι πάντα ένα καλό σημάδι. Μπορεί να είναι ένα προγνωστικό μήνυμα για τη δυνατότητα δημιουργίας πλούτου και αφθονίας ή μια αναγγελία ότι μπαίνετε σε μια καινούργια, πολύ θετική φάση στη ζωή σας. Αντίστοιχα, αν δείτε στον ύπνο σας τη δύση του ηλίου, μπορεί να συμβολίζει μια καθοδική πορεία ή να προμηνύει εμπόδια και δυσκολίες στα σχέδια και στις φιλοδοξίες σας.

Αν δείτε τον ήλιο σαν αντανάκλαση στο νερό, τότε ίσως το μήνυμα είναι ότι υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της πρόθεσης και της δράσης, των συναισθημάτων σας και των πράξεών σας, ισορροπία μεταξύ αρσενικού και θηλυκού στοιχείου.

Η λιακάδα είναι ένα ισχυρό, θετικό σύμβολο ικανοποίησης και ευδαιμονίας. Αν δείτε στον ύπνο σας ένα φυσικό τοπίο ή μια πόλη μέσα στη λιακάδα, ίσως να είναι ένα μήνυμα ότι τα σχέδια και η πορεία σας γενικότερα βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Ένα όνειρο στο οποίο ο ήλιος λούζει το πρόσωπο ή το κεφάλι σας θεωρείται ότι εκφράζει μια αίσθηση προσωπικής ικανοποίησης και αυτάρκειας. Επίσης, μπορεί να δείχνει ότι οι άλλοι σας σέβονται και εκτιμούν τη γνώμη σας. Ανάλογα, ένας ήλιος που καλύπτεται από σύννεφα δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης, καθυστέρηση στην υλοποίηση των σχεδίων σας και παρουσία δισταγμών και αμφιβολιών.

Ηλιοθεραπεία
Η ηλιοθεραπεία και το μαύρισμα είναι συνδυασμένα με την καλοπέραση και την εικόνα καλοζωίας που θέλουμε να εκπέμπουμε προς τα έξω. Αν όμως δείτε ότι κάνετε ηλιοθεραπεία στο όνειρό σας, την ίδια στιγμή που υπάρχουν αισιοδοξία και ικανοποίηση στην καθημερινή σας ζωή, το όνειρο ίσως να σας στέλνει ένα μήνυμα. Υπάρχει η πιθανότητα να αγνοείτε κάποιους κινδύνους και να «καείτε», κάτι που μπορεί να γίνει αν υπερβάλλετε στην εικόνα της καλοπέρασης που θέλετε να προβάλλετε. Ο κίνδυνος εδώ είναι αυτός της γελοιοποίησης και της έλλειψης σοβαρότητας, μιας και οι άλλοι καταλαβαίνουν διαισθητικά ότι προβάλλετε μια βιτρίνα για να καλύψετε κάποιες άλλες αδυναμίες, οπότε η υπερβολική επίδειξη λειτουργεί τελικά αρνητικά για την εικόνα σας.

Κολύμπι
Τα σημεία που πρέπει να προσέξετε σε ένα όνειρο που βλέπετε ότι κολυμπάτε είναι αν κολυμπάτε ενάντια στο ρεύμα ή αφήνετε να σας παρασύρει το κύμα, αν υπάρχει κάποια ανησυχία για το τι μπορεί να κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του νερού και αν νιώθετε άνετα και χαλαρά ή υπάρχει κάποιο αγχωτικό συναίσθημα ότι μπορεί να πνιγείτε. Το να βρίσκεστε απλώς μέσα στα ήρεμα νερά της θάλασσας και να απολαμβάνετε το μπάνιο σας μπορεί να ερμηνευτεί σαν ένα συναίσθημα ασφάλειας και αποδοχής. Αν όμως σας παρασέρνουν το ρεύμα και τα κύματα, ίσως είναι μια προειδοποίηση να είστε περισσότερο σταθεροί στις αποφάσεις σας και να μην εξαρτάστε από τυχαίους παράγοντες που σας οδηγούν σε παρορμητικές αποφάσεις.

Παραλία
Η παραλία είναι το σημείο που η στεριά ακουμπά τη θάλασσα. Σαν ονειρικός συμβολισμός, λοιπόν, μεταφέρει την έννοια της πλευράς του εαυτού μας που καθορίζεται και βρίσκεται κοντά στα συναισθήματα. Είναι μικρή η απόσταση, λίγα βήματα μόνο, για να βρεθεί κάποιος μέσα στο νερό. Την ίδια στιγμή είναι το μέρος όπου κανείς μπορεί να δει καλύτερα την κατάσταση του νερού, αν είναι παγωμένο, αν υπάρχουν κύματα κ.λπ. Αν δείτε στον ύπνο σας τον εαυτό σας σε μια παραλία, πιθανότατα το όνειρο αυτό σχετίζεται με τις σχέσεις σας και τα συναισθήματά σας. Μήπως προσπαθούσατε να φτάσετε σε μια παραλία, αλλά δεν μπορούσατε; Είστε τελείως μόνοι στην παραλία ή υπάρχουν και άλλα πρόσωπα; Θέλατε να μπείτε στο νερό να κολυμπήσετε, αλλά έχει κύμα; Όλα αυτά τα ονειρικά σκηνικά ερμηνεύονται σαν συναισθηματικές καταστάσεις που αφορούν στις σχέσεις με τα άλλα πρόσωπα, ενώ μπορεί να αντανακλούν και μια επιθυμία για σχέση ή μια απογοήτευση από αυτές.

Αν, για παράδειγμα, η παραλία είναι γεμάτη κοφτερές πέτρες που πληγώνουν τα πόδια σας καθώς βαδίζετε παράλληλα με το κύμα, ίσως είναι μια ένδειξη ότι υπάρχει κάτι στη σχέση σας που σας πληγώνει. Αν είστε στην παραλία και βλέπετε τους άλλους να κολυμπούν κι εσείς να κάθεστε έξω από το νερό, πιθανόν να αντανακλά μια αίσθηση μοναξιάς και μια επιθυμία για ένα σωστό σύντροφο, που θα σας κάνει να κολυμπήσετε κι εσείς στη θάλασσα των συναισθημάτων σας.

Η άμμος της παραλίας συμβολίζει τη σαθρότητα κάποιων αποφάσεων ή πράξεων. Τίποτα δεν στεριώνει πάνω στην άμμο. Έτσι, αν δείτε ότι ξαπλώνετε πάνω στην άμμο και η επαφή είναι ευχάριστη, αυτό μπορεί να είναι και μια προειδοποίηση ότι μια ερωτική σχέση που έχετε, ενώ σας καλύπτει σεξουαλικά και συναισθηματικά, εντούτοις δεν έχει γερές βάσεις για να εξελιχτεί σε κάτι σταθερό και μόνιμο.

Μαγιό-σορτσάκια
Τα μαγιό και τα σορτσάκια είναι από τα must του καλοκαιριού. Στα όνειρα συμβολίζουν την άνεση, την ανεμελιά, τη χαλαρότητα από συμβάσεις και υποχρεώσεις. Αν δείτε στον ύπνο σας ότι φοράτε μαγιό τη στιγμή που όλοι οι άλλοι είναι ντυμένοι κανονικά, μπορεί αυτό να δείχνει ότι είστε ανοιχτός άνθρωπος, εκφράζεστε αληθινά και ανοιχτά, καμιά φορά όμως το κάνετε χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας και τις αντιδράσεις των άλλων, κάτι που μπορεί να σας εκθέσει τελικά. Αν το μαγιό είναι ιδιαίτερα προκλητικό, ίσως να εκπέμπετε ένα κρυφό μήνυμα προς τους άλλους, χωρίς πιθανόν να το συνειδητοποιείτε, ότι είστε έτοιμοι για μια σχέση και ψάχνετε για ερωτικό σύντροφο. Αν δείτε ότι φοράτε μαγιό και αισθάνεστε ντροπή γι αυτό, πιθανόν αυτό να αντανακλά ένα αίσθημα κοινωνικής ανεπάρκειας και ότι δίνετε ιδιαίτερη σημασία στο τι γνώμη σχηματίζουν οι άλλοι για σας.