Κρίσιμες στιγμές

22.06.2007
Σε μια κρίσιμη για την εξέλιξη της νοσηλείας του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου εβδομάδα όλη η Ελλάδα προσεύχεται ελπίζοντας σε ένα θαύμα. Μπορεί μια ευχή, μια επίκληση, η πίστη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων να λειτουργήσει πιο δυναμικά από μια ιατρική συνταγή ή θεραπεία;

Ηταν ίσως η πιο δραματική, η πιο ανθρώπινη στιγμή του, όταν ο προκαθήμενος της Εκκλησίας ένιωσε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης μάχης. Μιας τιτάνιας προσπάθειας για την ίδια του τη ζωή. Ακόμα και όταν περνούσε την πύλη του «Αρεταίειου» για να συναντήσει τους γιατρούς που είχαν ενημερωθεί για την επικείμενη επίσκεψη, διατηρούσε το χιούμορ και την καλή του διάθεση. Πολύ σύντομα, ωστόσο, ένιωσε το κλίμα να βαραίνει γύρω του. Οι επιστήμονες είχαν ήδη από την κλινική εξέταση μια πρώτη αρνητική εικόνα. Λίγο αργότερα, βέβαια, αυτή επιβεβαιώθηκε δραματικά.

Ο ίδιος, όπως κάθε άνθρωπος σε τέτοιες στιγμές, ήθελε να πιστεύει ότι το πρόβλημά του ήταν κάτι πιο απλό. Οι πληροφορίες μας λένε ότι την αλήθεια για την κατάστασή του την έμαθε από τα κανάλια όταν είδε την περίπτωσή του πρώτο θέμα και άκουσε τους ρεπόρτερ να μιλάνε για καρκίνο!

Το σοκ ήταν μεγάλο. Έστρεψε το βλέμμα του στους κοντινούς του συνεργάτες και είπε: «Θέλω να ξέρω την αλήθεια. Μόνο την αλήθεια. Ό,τι και να είναι, είμαι στα χέρια Του».

Εκείνες τις ώρες, όμως, ούτε και οι γιατροί μπορούσαν να εκτιμήσουν τη βαρύτητα της κατάστασης. Οι εξετάσεις ακολούθησαν η μία την άλλη και η ανάγκη για άμεσο χειρουργείο ήταν επιτακτική. Έτσι, Τετάρτη πρωί, αφού έμεινε μόνος και προσευχήθηκε, παραδόθηκε στους γιατρούς με πίστη και ελπίδα. Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που μεταφέρθηκε στο χειρουργείο και είδε συγκεντρωμένους κληρικούς, συνεργάτες του και απλό κοινό όλοι να του εύχονται συγκινημένοι.

Ένα δάκρυ κύλησε από τα μάτια του και σήκωσε το χέρι του ευλογώντας τους Τώρα ήταν η δική του ώρα. Μόνος πια με τη μοίρα του και τον Θεό.

Τι ακριβώς έχει
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχιεπίσκοπος αντιμετώπιζε από μικρός μια χρόνια ηπατίτιδα και είχε επιβαρυνθεί ο οργανισμός του λόγω του άγχους και της υπερκόπωσης από το βαρύ του πρόγραμμα. Το πρόβλημα με το έντερο παρουσιάστηκε τα τελευταία 4-5 χρόνια, αλλά απέφευγε να κάνει εξετάσεις.

Πριν από λίγες μέρες οι γιατροί διέγνωσαν ένα μόρφωμα στο ήπαρ, το οποίο και εξετάζουν προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι πρωτογενές ή έχει προκύψει από μετάσταση.

Πάντως, στη διάρκεια της επέμβασης που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη αφαιρέθηκαν τόσο δείγματα του ήπατος όσο και του παχέος εντέρου, στον αυλό του οποίου είχε εμφανιστεί η στένωση. Πληροφορίες που ωστόσο δεν έχουν διασταυρωθεί κάνουν λόγο για πρόβλημα και στη σπλήνα.

Όσο για τα μετεγχειρητικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, οφείλονται στον υπερβάλλοντα ζήλο που έδειξαν κάποια άτομα του στενού του περίγυρου να ικανοποιήσουν μια έντονη επιθυμία του και να μην τον αφήσουν να υποψιαστεί τη σοβαρότητα της κατάστασής του. Λέγεται πως ο μακαριότατος ζήτησε ένα παγωτό χωρίς ζάχαρη (καθότι πάσχει από διαβήτη) κι ένα χυμό, τα οποία του πήγαν λίγο αργότερα.

Ανησυχία για τη συνέχεια
Αν όλα πάνε καλά και σύμφωνα με τα αισιόδοξα σενάρια, ο κ. Χριστόδουλος θα πάρει εξιτήριο στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Όμως, σε αναμονή των αποτελεσμάτων των ιστολογικών εξετάσεων εξετάζονται δύο ακόμη πιθανά σενάρια για την αντιμετώπιση της ασθένειάς του.

Το ταξίδι στο εξωτερικό, στην περίπτωση που τα ευρήματα είναι δυσάρεστα, φαίνεται να είναι μονόδρομος και οι συνεννοήσεις έχουν γίνει με δύο συγκεκριμένες πλευρές:Το «Μemorial» της Νέας Υόρκης, όπου ο αρμόδιος χειρουργός είναι Έλληνας.

Το «Κings College Ηospital» στο Λονδίνο, όπου ο βοηθός του χειρουργού που θα τον αναλάβει είναι επίσης Έλληνας.

Οι δικοί του άνθρωποι
Στο πλευρό του κάθε στιγμή της περιπέτειας της υγείας του βρίσκονται συγκεκριμένα άτομα:
Ο πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής.
Ο γενικός διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αλληλεγγύη», που ίδρυσε ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος το 2000, κ. Δημήτρης Φουρλεμάδης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του μακαριότατου, αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου.
Ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, πνευματικό τέκνο του μακαριότατου.
Το δύσκολο παρασκηνιακά ρόλο της ενημέρωσης έχει ο επικοινωνιολόγος κ. Σωτήρης Τζούμας.

Σενάρια διαδοχής
Με τις εθνικές εκλογές προ των πυλών και το ενδεχόμενο να μην μπορεί ο αρχιεπίσκοπος να αντεπεξέλθει στα ιερά καθήκοντά του, οι κουβέντες περί διαδοχής του είναι στην ημερήσια διάταξη.

Από τους επικρατέστερους διαδόχους του αρχιεπισκόπου είναι ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, στενός φίλος του Θόδωρου Ρουσσόπουλου, που όμως, παρά τις υψηλές του πολιτικές διασυνδέσεις, τα πάμπολλα πτυχία και το εύρος των γνώσεών του, δεν έχει ερείσματα στην ιεραρχία.

Συζητιέται ακόμα ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, που έχει και την υποστήριξη της θρησκευτικής ομάδας «Χρυσοπηγή».

Ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων και ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος είναι δύο ακόμη από τους ιεράρχες που συζητιούνται.

Τέλος, ο συντηρητικός και αυστηρός μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, θα μπορέσει να ελέγξει καλύτερα τον κλήρο και για πολλούς θεωρείται ο Σημίτης της Εκκλησίας, απαραίτητος έπειτα από μια περίοδο ηγεσίας αλά Παπανδρέου, λένε χαρακτηριστικά.

Να σημειώσουμε ότι οι δύο πρώτοι αυτόν τον καιρό απουσιάζουν στο εξωτερικό, θέλοντας έτσι να απέχουν από τις ζυμώσεις.

Ιερά προσκυνήματα
Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα της νοσηλείας του ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι θέλει να πάει σε δημόσιο νοσοκομείο. Διάλεξε λοιπόν το «Αρεταίειο», γιατί εκεί υπάρχει πάντα το δωμάτιο στο οποίο είχε νοσηλευτεί ο άγιος Νεκτάριος της Αίγινας με ένα μόνιμα αναμμένο καντήλι.

Ο μητροπολίτης δρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ έφερε ένα μέρος ιερού λειψάνου του αγίου Νεκταρίου, ενώ ο μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης Παντελεήμων μετέφερε εκτός από τις ευχές του ποιμνίου του μέρος του λειψάνου του αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως, του Κριμαίας γιατρού. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Τετάρτης μετά την εγχείρησή του με τον οικουμενικό πατριάρχη τον ευχαρίστησε συγκινημένος όταν άκουσε τον κ. Βαρθολομαίο να του λέει: «Σας μνημονεύσαμε σήμερα ιδιαιτέρως και προσευχηθήκαμε για την καλή σας υγεία».