Η «17 Νοέμβρη» πάει Χόλιγουντ

18.06.2007
Με φρέσκια ακόμη τη σκόνη από τα ποδοβολητά και τις συγκρούσεις των κινηματογραφικών «300» Σπαρτιατών έναντι των Περσών και με παγκόσμιο ρεκόρ εισιτηρίων, τα μεγαλύτερα χολιγουντιανά στούντιο προσανατολίζονται σε μύθους ελληνικής κοπής. Οι φήμες περί της «17 Νοέμβρη» που γίνεται ταινία είναι πράγματι αυτήν τη στιγμή το αγαπημένο talk of the town στη Μέκκα του κινηματογράφου.

Από τον Δημήτρη Μαυρίδη

Οι φήμες περί μεταφοράς της ιστορίας της «17 Νοέμβρη» σε ταινία ξεκίνησαν όταν ο ελληνικής καταγωγής Νικ Γκέιτζ (Νικός Γκατζογιάννης) δημοσίευσε το στόρι της μυστηριώδους τρομοκρατικής ομάδας στο αμερικάνικο «Vanity Fair» τον περασμένο Ιανουάριο. Το χρονικό της δράσης και της σύλληψης της οργάνωσης που συγκλόνισε την Ελλάδα με τις αποτρόπαιες πράξεις της αποτέλεσε τη μαγιά του σεναρίου που δούλεψε πυρετωδώς ο Γκέιτζ. Η αλήθεια, μάλιστα, είναι ότι ο πατέρας του Κρις που ασχολείται επίσης με τον κινηματογράφο έριξε την ιδέα στο γιο κι όλα πήραν το δρόμο τους, αφού και οι δύο συναναστρέφονται με τα μεγαλύτερα κεφάλια του Χόλιγουντ. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι ο βασικός πρωταγωνιστής μαζί βέβαια με τους Φώτη Νασιάκο και Ιωάννη Διώτη. Κεντρική σκηνή της ταινίας εκείνη που ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και βάζει ως στόχο να ξεσκεπάσει τους τρομοκράτες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ο σεναριογράφος, που διατηρεί μακροχρόνιες επαφές με κορυφαίους παράγοντες της CIA στο πλαίσιο της πολυετούς έρευνάς του για τη μαφία στην Αμερική, έχει έρθει κοντά σε μια σειρά από σημαίνοντα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο και στη συγγραφή του σεναρίου, χάρη στις πολύτιμες μαρτυρίες τους.

Ποιος θα υποδυθεί τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο;
Φήμες λένε ότι η διανομή των ρόλων θα συγκεντρώσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς κινηματογράφου. Αν και όλα είναι ακόμη ρευστά, αφού οι συζητήσεις βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο, έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι των «καρχαριών» του Χόλιγουντ μερικές πρώτες σκέψεις. Ας δούμε, λοιπόν, ποιος θα κάνει ποιον:

Για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο επικρατέστεροι μέχρι αυτήν τη στιγμή είναι ο Πολ Νιούμαν (1) και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Στην αρχή κάποιοι μίλησαν για τον Ζεράρ Ντεπαρτιέ, αλλά αμέσως η ιδέα εγκαταλείφθηκε από τους Αμερικανούς παραγωγούς, καθώς ο Γάλλος ηθοποιός δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός στις ΗΠΑ.

Για το ρόλο του Δημήτρη Κουφοντίνα ακούστηκε ο Σον Πεν (2) . Εξάλλου, ο Αμερικανός ηθοποιός είναι γνωστός οπαδός των ταινιών με πολιτικό περιεχόμενο.

Το όνομα του Τζορτζ Κλούνεϊ έπεσε στο τραπέζι των παραγωγών για να ενσαρκώσει τον κεντρικό ήρωα, που δεν είναι άλλος από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη (3). Σίγουρα θα ήταν από τις πιο επιτυχημένες επιλογές, αφού ως γνωστόν ο διάσημος ηθοποιός δεν αρνείται την πολιτική στράτευση και όπου σταθεί κι όπου βρεθεί δεν παραλείπει να κάνει γνωστές τις ριζοσπαστικές απόψεις του.

Την Ισπανίδα σύντροφο του Σάββα Ξηρού Αλίσια Ρομέρο φέρεται να ενσαρκώνει η Πενέλοπε Κρουζ (4) και το ρόλο της Γαλλίδας συντρόφου του Γιωτόπουλου Μαρί Μαϊτέ Πεϊνό η Κατρίν Ντενέβ (5).

Ο «πατέρας» της ταινίας
Εκείνος που εμπνεύστηκε την κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας της οργάνωσης-φάντασμα για πολλά χρόνια στην Ελλάδα δεν είναι άλλος από τον Νικ Γκέιτζ (Νίκο Γκατζογιάννη), που εδώ και πολλά χρόνια συγκαταλέγεται στους ισχυρότερους παράγοντες του ελληνοαμερικανικού λόμπι. Λίγοι είναι οι Αμερικανοί πρόεδροι που δεν έχουν φάει μαζί του και τα πιο πολλά από τα εγκυρότερα αμερικανικά έντυπα έχουν φιλοξενήσει άρθρα του. Είναι πολύ πετυχημένος συγγραφέας, αφού έχει στο ενεργητικό του δύο best sellers στην Αμερική και σε άλλες χώρες. Πρόκειται για την «Ελένη», στο οποίο αφηγείται την ιστορία της μητέρας του σε ένα χωριό της Ηπείρου την περίοδο του Εμφυλίου, αλλά και την «Ελληνική φλόγα», όπου περιγράφεται η θυελλώδης σχέση μεταξύ Αριστοτέλη Ωνάση και Μαρίας Κάλλας. Γι αυτόν το λόγο έχει κερδίσει και κάποια σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία.

Η άγνωστη σχέση της Ντόρας Μπακογιάννη
Ο Νικ Γκέιτζ συνδέεται επίσης με την υπουργό Εξωτερικών με μακρόχρονη και στενή φιλία από τον καιρό που ο Ελληνοαμερικανός διατελούσε σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τελευταία φορά που συναντήθηκαν ήταν κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Ντόρας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο κινηματογραφικό σενάριο γίνεται αναφορά διεξοδικά στην ομάδα «Ως εδώ», στην οποία πρωτοστατούσε η νυν υπουργός Εξωτερικών. Η προσωπική εμπλοκή της ως συζύγου θύματος δημιούργησε μια παραπάνω ευαισθησία στον Γκέιτζ για το θέμα, συμβάλλοντας καταλυτικά στην έρευνα που έκανε στην Ελλάδα.