Το πρώτο μπάνιο

04.06.2007
Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι σχεδόν νομοτελειακά η άτυπη ημερολογιακή έναρξη της πρώτης βουτιάς. Κάπου εκεί, σττις αρχές Ιουνίου, βγαίνει το περσινο μαγιό από την ντουλάπα και αγοράζεται το πρώτο αντιηλιακό. Λοιπόν, εσείς είστε έτοιμες για το καλοκαίρι;

Από την Αλεξία Καλογεροπούλου

Μήνες μετά το τελευταίο μπάνιο που απολαύσατε στη θάλασσα εκτός και αν είστε χειμερινοί κολυμβητές ήρθε και πάλι η ώρα να αντιμετωπίσετε τις τσούχτρες αλλά και αυτή την εκνευριστική φωνή μέσα στο κεφάλι σας που λέει: «Χάλια είσαι. Πώς θα βάλεις μαγιό με τέτοιο κορμί;». Ψωμάκια, κυτταρίτιδα και πάσης φύσεως ατέλειες αποκτούν τεράστιες διαστάσεις και μετατρέπουν το πρώτο μπάνιο σε δραματική περιπέτεια. Και δεν είναι μόνο αυτό. Έπειτα από τόσους μήνες τυλιγμένο σε ζεστά υφάσματα, το σώμα δεν είναι ακόμα προετοιμασμένο να έρθει σε επαφή με την άμμο, την αλμύρα της θάλασσας και τον ήλιο. Διαβάστε τι πρέπει να προσέξετε στο πρώτο σας μπάνιο, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα, για να αποφύγετε δυσάρεστες συνέπειες που θα σας χαλάσουν τη διάθεση.

1. Δώστε χρόνο στο σώμα σας να συνηθίσει τη γύμνια, το αεράκι, τον ήλιο και το κρύο νερό της θάλασσας. Βγάλτε σταδιακά τα ρούχα σας και μην πέφτετε, ειδικά στα πρώτα μπάνια, αμέσως και απότομα στο νερό. Περπατήστε για λίγο στη θάλασσα, βρέξτε τα πέλματά σας, τις γάμπες σας και προοδευτικά όλο σας το σώμα, χωρίς βιασύνη.

2. Αποφύγετε την αποτρίχωση το πρωί της ίδιας μέρας που πρόκειται να πάτε στην παραλία, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που χρησιμοποιείτε (ξυράφι, κερί, χαλάουα). Για αρκετές ώρες μετά την αποτρίχωση η επιδερμίδα παραμένει ευαίσθητη, ερεθίζεται εύκολα και τσούζει όταν έρχεται σε επαφή με τον ήλιο και το νερό της θάλασσας, με αποτέλεσμα να μένουν στο δέρμα σας σημαδάκια και κοκκινίλες.

Extra tip: Κάντε αποτρίχωση τουλάχιστον μία μέρα πριν και αμέσως μετά απλώστε μια πλούσια καταπραϋντική κρέμα σώματος, όπως μία με χαμομήλι ή αλόη.

3. Μην τρίψετε τα πέλματα με ελαφρόπετρα ή τρίφτη τουλάχιστον 5-6 ημέρες πριν από το μπάνιο. Μπορεί να προκαλέσετε πληγές στην επιδερμίδα της φτέρνας, οι οποίες θα τσούζουν όταν πατήσετε στη ζεστή άμμο ή μπείτε στη θάλασσα.

Εxtra tip: Διατηρώντας πιο παχύτο δέρμα στις φτέρνες, θα περπατάτε πιο άνετα στην παραλία, ιδίως αν έχει βότσαλα.

4. Καλύτερα να μη βάζετε άρωμα όταν πηγαίνετε για μπάνιο.

Το οινόπνευμα που περιέχει αντιδρά με την υπεριώδη ακτινοβολία και μπορεί να προκαλέσει αντιαισθητικές σκούρες κηλίδες, που μοιάζουν με λεκέδες.

Η ομπρέλα και η σκιά γενικότερα δεν προστατεύουν αρκετά, γιατί οι ακτίνες του ήλιου αντανακλούν στην άμμο, στο νερό και στις άλλες επιφάνειες.

5. Αποφύγετε τα αποσμητικά μασχάλης με έντονη μυρωδιά και οινόπνευμα στη σύνθεσή τους, γιατί σε συνδυασμό με το αλμυρό νερό της θάλασσας μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στις μασχάλες, που γίνονται ακόμα πιο έντονοι με την αυξημένη παραγωγή ιδρώτα λόγω ζέστης.

6. Μία ή δύο εβδομάδες πριν από το πρώτο σας μπάνιο βάλτε στην καθημερινή διατροφή σας άφθονες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α, που ενεργοποιεί την παραγωγή μελανίνης και επιταχύνει το μαύρισμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει: περισσότερα καρότα, κίτρινες και κόκκινες πιπεριές, αβοκάντο, κρόκο αβγού, ροδάκινα, βερίκοκα, κολοκύθια, νεκταρίνια, σπανάκι, παντζάρια και ψάρια.

7. Το αντιηλιακό προσφέρει σημαντική προστασία, αλλά μόνο αν χρησιμοποιείται σωστά. Απλώστε στην επιδερμίδα προσώπου και σώματος το αντιηλιακό σας τουλάχιστον 30 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο. Τόσο χρειάζονται τα ειδικά φίλτρα του για να ενεργοποιηθούν.

8. Αλλάξτε μαγιό μόλις βγείτε από τη θάλασσα, ιδίως αν το νερό είναι παγωμένο. Αποφύγετε το ολόσωμο μαγιό, που συγκρατεί την υγρασία σε όλη την περιοχή της κοιλιάς.

Πρόβλημα αυτοπεποίθησης; Όχι πια!
Το πρόβλημα: «Η επιδερμίδα μου είναι πολύ λευκή και νιώθω άβολα να βγω στην παραλία».

Η λύση: Εκτός αν ανήκετε σε άλλη φυλή, είναι απολύτως φυσιολογικό να είστε λευκή στις αρχές του καλοκαιριού, αφού το σώμα σας όλο το χρόνο δεν έχει εκτεθεί στον ήλιο. Σίγουρα η ηλιοκαμένη επιδερμίδα κάνει το σώμα να δείχνει πιο σέξι, αλλά με το να αποφεύγετε να βγείτε στην παραλία το μόνο που καταφέρνετε είναι να παραμείνετε λευκή για περισσότερο χρόνο. Εκτεθείτε προοδευτικά στον ήλιο για να αποκτήσετε σταδιακά το χρώμα που επιθυμείτε.

Θυμηθείτε: Να φοράτε πάντα αντιηλιακό (το οποίο πρέπει να φροντίζετε να το ανανεώνετε τακτικά) και να αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία τις ώρες που οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο επικίνδυνες, δηλαδή από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα. Και μην ξεχνάτε το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου.

Το πρόβλημα: «Κάθε φορά που κοιτάζομαι στον καθρέφτη το βλέμμα μου σταματάει στα αντιαισθητικά ψωμάκια και στην κυτταρίτιδα, που ρίχνουν την αυτοπεποίθησή μου και με κάνουν να θέλω να το βάλω στα πόδια».

Η λύση: Με το να κοιτάζετε τον εαυτό σας με απέχθεια και να κλαίγεστε δεν πρόκειται να εξαφανίσετε τις ατέλειες του σώματός σας. Αν πρέπει να χάσετε μερικά κιλά, αρχίστε από σήμερα κιόλας να περιορίζετε τις θερμίδες που παίρνετε καθημερινά, φροντίζοντας παράλληλα να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα.

Το μπάνιο στη θάλασσα και τα παιχνίδια στην παραλία, όπως το βόλεϊ και οι ρακέτες, θα βοηθήσουν πολύ. Σε δυο τρεις εβδομάδες θα αρχίσετε να βλέπετε τη διαφορά: η σιλουέτα σας θα γίνεται σταδιακά όλο και πιο αδύνατη και σφριγηλή.

Χαρείτε άφοβα τον ήλιο με την κατάλληλη προστασία
Μη φύγετε για την παραλία χωρίς να έχετε υπόψη σας τα εξής:

1. Στο πρόσωπο, επειδή είναι πιο ευαίσθητη ζώνη από το σώμα, πρέπει να φοράμε αντιηλιακό με μεγαλύτερο δείκτη προστασίας.

2. Προσπαθούμε να πίνουμε πολλά υγρά, κυρίως νερό και φυσικούς χυμούς, ώστε να προστατεύουμε τον οργανισμό και την επιδερμίδα μας από την αφυδάτωση.

3. Φοράμε πάντα καπέλο με φαρδύ προστατευτικό γείσο για να προστατεύουμε τα μάτια, τη μύτη, το σβέρκο, το λαιμό και τα αφτιά μας.

4. Φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου, χειμώνα καλοκαίρι, με ειδικά φίλτρα που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

Προσοχή!
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείχνουν άτομα επιρρεπή στον καρκίνο του δέρματος, όσα δηλαδή:

  • Έχουν εκτεθεί μακροχρόνια στον ήλιο.
  • Έχουν πολλές ελιές.
  • Έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια.
  • Έχουν ξανθά, κόκκινα ή ανοιχτόχρωμα μαλλιά.
  • Έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου δέρματος.
  • Μαυρίζουν ελάχιστα ή καθόλου και καίγονται εύκολα.
  • Έχουν ανοιχτό δέρμα και φακίδες.
  • Τα γυαλιά ηλίου και τα μάτια σας!

Τα γυαλιά ηλίου δεν προσθέτουν μόνο στυλ και μυστήριο στην εμφάνισή μας, αλλά, το βασικότερο, προστατεύουν τα μάτια από την ηλιακή ακτινοβολία. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στην επιφάνεια των ματιών, αλλά και πρόωρη εμφάνιση της λεγόμενης ωχράς κηλίδας, που προκαλεί θαμπή όραση, ακόμα και τύφλωση, αλλά και του καταρράκτη, που αλλοιώνει την όραση. Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να τα αγοράζουμε από καταστήματα οπτικών και όχι από τα περίπτερα ή τους πλανόδιους και να ελέγχουμε αν έχουν ειδικά φίλτρα προστασίας από τον ήλιο. Προσέχουμε να εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο και να προστατεύουν τα μάτια από κάθε γωνία. Φοράμε γυαλιά ηλίου ακόμα και όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος, γιατί το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα.

Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τους ενήλικες, γιατί ο οργανισμός τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος. Φροντίστε, λοιπόν, να προστατεύετε τα ματάκια τους με γυαλιά ηλίου κατάλληλα για το πρόσωπό τους από πολύ μικρή ηλικία.