Από τον Βασίλη Λούκα
Με αφορμή τη συνεργασία του Μιχάλη Χατζηγιάννη με τους Reamonn, που κοντεύει να γίνει μπεστ σέλερ, ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες από τις μεταγενέστερες απόπειρες κατάκτησης εντυπώσεων και ουσίας από πλευράς ελληνικών ονομάτων στο εξωτερικό.
Πριν προχωρήσουμε, όμως, θα πρέπει να σταθούμε σε μια σημαντική λεπτομέρεια που αφορά στις περιβόητες αυτές «διεθνείς» συνεργασίες. Στην εποχή μας λοιπόν, όπου οι σούπερ σταρ προκύπτουν στο εξωτερικό από τα 17 τους χρόνια, αν κρίνουμε μάλιστα από το παράδειγμα της κορυφαίας Joss Stone, παραμένει πάντα ζητούμενο εάν ονόματα όπως της Άννας Βίσση, της Δέσποινας Βανδή και της Έλενας Παπαρίζου θα μπορέσουν ενδεχομένως να κάνουν την έκπληξη είτε σε ατομικό επίπεδο είτε συνεργαζόμενα με κάποιο εκπρόσωπο του διεθνούς ρεπερτορίου.
«Διεθνείς» συνεργασίες
Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή του Νίκου Κουρκούλη, ο οποίος δοκίμασε τις δυνατότητές του στην αγορά του εξωτερικού όταν συνυπήρξε δισκογραφικά στο κομμάτι «Βasta de ti», που στη γλώσσα μας έγινε «Διπλή ζωή», με την πολυδιαφημισμένη ένα φεγγάρι και στα μέρη μας ερμηνεύτρια της latin σκηνής Natalia Oreiro. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που ένας Έλληνας 100% λαϊκός ερμηνευτής συνεργάστηκε με ξένη pop τραγουδίστρια που κάνει καριέρα και ως ηθοποιός στην τηλεόραση. Με την κίνησή του αυτή ο νεαρός τραγουδιστής δοκίμασε να μπει σφήνα σε ένα σύνολο ονομάτων που εδώ και χρόνια δοκιμάζουν να βρουν τα κατάλληλα μονοπάτια που θα τους οδηγήσουν στο εξωτερικό.
Δεν ξέρω εάν και κατά πόσο ο Κουρκούλης θα τραγουδήσει κάποια στιγμή και στα ισπανικά και αν θα καταφέρει να ακουστεί τελικά και έξω, αλλά αυτό είναι μια άλλη παράμετρος.
Κάποιοι άλλοι καλλιτέχνες που προσπάθησαν για διεθνή καριέρα ήταν οι εξής:
Ο Μιχάλης Ρακιντζής, που το πάλεψε συνεργαζόμενος μάλιστα με τον Ian Gillan παλιότερα.
Οι Πυξ Λαξ το δοκίμασαν δισκογραφικά με τη φωνή του Sting.
Ο Γιώργος Νταλάρας, ένα από τα λίγα αναγνωρίσιμα ονόματα της χώρας μας στο εξωτερικό, το τόλμησε με τον Sting, όπως είχε κάνει παλιότερα και με τους κορυφαίους Paco de Lucia και Al di Meola.
Η Γλυκερία μέσω των δισκογραφικών και των live συνεργασιών της με τη Νατάσα Άτλας αλλά και τον Τούρκο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ στη σκηνή του κέντρου «Χάραμα» έχει πετύχει να διαμορφώσει ένα πιο μεσογειακό και ενδιαφέρον προφίλ ερμηνείας.
Η Σοφία Αρβανίτη παλιότερα συνεργαζόμενη με την πάλαι ποτέ κραταιά, αλλά ψιλοξεχασμένη σήμερα Bonnie Tyler.
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη συνεργάστηκε με την πολυδιαφημισμένη στην πατρίδα μας Cesaria Evora.
Ο Στέφανος Κορκολής έκανε συνεργασίες τόσο με τον Luca Carboni, αλλά και με την Ιταλίδα σταρ Φραντζέσκα.
Το κάτι παραπάνω
Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν δοκιμάσει μέχρι σήμερα να κατακτήσουν την αγορά τόσο της Μεσογείου όσο και της Ευρώπης.
Το θέμα είναι γιατί δεν καταφέρνουν κάτι παραπάνω, γιατί ποτέ δεν φτάνουν την επιτυχία της Λέανδρος, του Vangelis, της Νάνας Μούσχουρη, του Ντέμη Ρούσσου.
Είναι προφανές ότι μιλάμε για κάτι που φαντάζει απίστευτα δύσκολο, ενδεχομένως όμως και να μην είναι τελικά ακατόρθωτο.
Η δήλωση του αξέχαστου Βλάσση Μπονάτσου στο πλαίσιο μιας συνέντευξης που μου είχε παραχωρήσει πιστεύω πως παραμένει 100% επίκαιρη: «Αυτό που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι να υπάρξει μια δουλειά εξολοκλήρου ελληνική την οποία θα μπορούσε να πουλήσει κάποιος στο εξωτερικό. Μια παραγωγή, με άλλα λόγια, που θα αντιπροσώπευε τη χώρα μας στο εξωτερικό».
Σ αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθώ σε μια κίνηση που έγινε λίγες ημέρες μετά τις δύο απόλυτα επιτυχημένες συναυλίες του συγκροτήματος Reamonn σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όπου σημειωτέον αποθεώθηκαν από περίπου 2.000 φίλους τους, και έφερε μια συνύπαρξη που μοιάζει με απόλυτη έκπληξη. Μάλιστα, αυτή η συνεργασία ίσως να δώσει και ελληνικό δείγμα γραφής στο εξωτερικό. Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης παρέα με τον Rea Garvey, ο οποίος είναι τραγουδιστής της μπάντας των Reamonn, ηχογράφησαν τη μεγάλη επιτυχία των ημερών με τίτλο «Τonight».
Η ενδιαφέρουσα αυτή συνεργασία, που ίσως και να γίνει το κομμάτι της χρονιάς για την ελληνική μουσική, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, αναμένεται να έχει και διεθνή προέκταση, αφού έχει συμφωνηθεί ήδη το τραγούδι να κυκλοφορήσει και σε πολλές αγορές του εξωτερικού!
Το παρασκήνιο της συνεργασίας αναφέρει πως οι δύο ερμηνευτές συναντήθηκαν στο πλαίσιο της αθηναϊκής παρουσίας του γκρουπ και αποφάσισαν από κοινού για τις λεπτομέρειες πριν μπουν στο στούντιο. Τραγουδώντας εναλλάξ τους αγγλικούς και τους αντίστοιχους ελληνικούς στίχους, που έγραψε η Ελεάνα Βραχάλη, υπογράφουν μια συνεργασία-έκπληξη. Το ντουέτο αυτό αναμένεται να παρατείνει την εντυπωσιακή σταδιοδρομία του τραγουδιού στα ελληνικά ραδιόφωνα για πολύ καιρό ακόμη. Να σας θυμίσουμε πως το «Τonight» κατέχει το ρεκόρ παραμονής διεθνούς κομματιού στην κορυφή του ελληνικού airplay με 16 (!) εβδομάδες, από τις οποίες οι 13 είναι συνεχόμενες. Το πώς πάει, όμως, στο εξωτερικό είναι άγνωστο ακόμη, αν και πιστεύω ότι θα κάνει τη διαφορά!