Ο εισαγγελέας είπε ψέματα για τον Πολάνσκι!

01.10.2009
Ένας πρώην εισαγγελέας λέει ότι η ιστορία που αφηγήθηκε σε ένα κινηματογραφικό συνεργείο σχετικά με το ότι συμβούλεψε τον δικαστή που χειρίζονταν την υπόθεση του Ρομάν Πολάνσκι να τον στείλει για περισσότερο καιρό στη φυλακή, ήταν κατασκευασμένη από τον ίδιο.

Ένας πρώην εισαγγελέας λέει ότι η ιστορία που αφηγήθηκε σε ένα κινηματογραφικό συνεργείο σχετικά με το ότι συμβούλεψε τον δικαστή που χειρίζονταν την υπόθεση του Ρομάν Πολάνσκι να τον στείλει για περισσότερο καιρό στη φυλακή, ήταν κατασκευασμένη από τον ίδιο.

Στο ντοκιμαντέρ "Roman Polanski: Wanted and Desired", ο Ντέιβιντ Φ. Γουέλς εμφανίζεται να συσκέπτεται με έναν δικαστή για την υπόθεση του Πολάνσκι, πριν από 30 χρόνια. Στη συνέχεια ο Γουέλς ακούγεται να λέει ότι ο δικαστής αποφάσισε να ακολουθήσει τη συμβουλή του και να αθετήσει τη συμφωνία που είχε κάνει με τον Πολάνσκι μετά την ομολογία της ενοχής του (σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο αν ο κατηγορούμενος ομολογήσει την ενοχή του μπορεί να διαπραγματευτεί την ποινή του με τον δικαστή) προκειμένου να τον στείλει περισσότερο καιρό φυλακή.

"Αυτό το επινόησα για να κάνω την υπόθεση πιο ζουμερή", λέει ο Γουέλς, συμπληρώνοντας ότι υπερέβαλε ως προς τη συμμετοχή του στην υπόθεση, επειδή του είχαν πει ότι το ντοκιμαντέρ θα προβάλλονταν στη Γαλλία και όχι στις ΗΠΑ.

Η δήλωση του Γουέλς στο ντοκιμαντέρ, αργότερα έγινε μέρος της επιχειρηματολογίας των δικηγόρων του Πολάνσκι στο να ζητήσουν την παραγραφή της υπόθεσης, η οποία οδήγησε στη σύλληψη του το περασμένο Σάββατο.

Ο Γουέλς, που πήρε σύνταξη πριν από δύο χρόνια, δεν χειρίζονταν ο ίδιος την υπόθεση Πολάνσκι, αλλά βρίσκονταν σε υπηρεσία στην αίθουσα όπου γίνονταν η ακρόαση και είχε πολλές διαβουλεύσεις με τον δικαστή, Λόρενς Τζ. Ρίτερμπαντ (Laurens J. Ritterband), ο οποίος τώρα έχει πεθάνει.

"Η συνέντευξη γυρίστηκε στο δικαστήριο του Μαλιμπού, όπου υπηρετούσα ακόμη τότε ως εισαγγελέας και ωραιοποίησα την ιστορία", ομολόγησε ο Γουέλς σε συνέντευξή του στο Associated Press, την Τετάρτη: "Θα το πω σταράτα: είπα ψέμματα. Ντρέπομαι απίστευτα γι' αυτό".

Ο Γουέλς είπε ότι λυπάται που έκανε αυτά τα σχόλια στο ντοκιμαντέρ: "Εξαιτίας τους, στοίχισα πολλά χρήματα και μεγάλη επιβάρυνση στην Εισαγγελία", είπε.

Ο Πολάνσκι κατηγορήθηκε ότι πότισε μια 13χρονη με σαμπάνια, της χορήγησε ηρεμιστικά και τη βίασε κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης μόδας το 1977. Αρχικώς βαρύνονταν με έξι κακουργήματα, ανάμεσα στα οποία βιασμός με χρήση ναρκωτικών, κακοποίηση ανηλίκου και σοδομισμός.

Ο Πολάνσκι ομολόγησε ένοχος ως προς την αποπλάνηση ανηλίκου με αντάλλαγμα τον περιορισμό των υπόλοιπων κατηγοριών και κατέληξε σε συμφωνία με τον δικαστή να τον στείλει 90 μέρες φυλακή για ψυχιατρική αξιολόγηση.

Αλλά ο Πολάνσκι αποφυλακίστηκε μετά από 42 μέρες και διέφυγε στη Γαλλία, πριν την ανακοίνωση της τελικής απόφασης, αφού ο δικαστής είχε πει στους δικηγόρους του ότι σκόπευε να του επιβάλει βαρύτερη ποινή.

Οι δικηγόροι του Πολάνσκι αργότερα κινήθηκαν νομικά προκειμένου να παραγραφεί η υπόθεση εξαιτίας κακής δικαστικής πρακτικής, βασιζόμενοι στο ότι συνεννόηση ανάμεσα στον δικαστή και τον Γουέλς παραβίαζε τα συνταγματικά δικαιώματα του πελάτη τους.

Ωστόσο η κίνηση αυτή απέτυχε επειδή ο Πολάνσκι ήταν φυγάς εκείνη την εποχή, παρότι το δικαστήριο αναγνώρισε "σημαντικά λάθη στην αρχική εκδίκαση της υπόθεσης". Έτσι τώρα το θέμα βρίσκεται στα χέρια του Εφετείου.

Τόσο οι δικηγόροι του Πολάνσκι, όσο και η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, Σάντι Γκίμπονς (Sandi Gibbons), αρνήθηκαν να σχολιάσουν την αποκάλυψη του Γουέλς.

Το θύμα του Πολάνσκι, Σαμάνθα Γκίμερ (Samantha Geimer) υποστηρίζει το αίτημα του για την παραγραφή της υπόθεσης. Σύμφωνα με την κατάθεση της, ο Πολάνσκι την αποπλάνησε -κάτι που παραδέχτηκε και εκείνος στην ομολογία του- αλλά εκείνη τον συγχώρεσε και θέλει να τελειώσει αυτή η διαμάχη.

Ο Γουέλς είπε ότι θα καταθέσει στο δικαστήριο και ότι προσφέρθηκε να υποβληθεί σε ένορκη διοικητική εξέταση από τους εισαγγελείς για τις πράξεις του, σε περίπτωση που χρειαστεί. Όπως συμπλήρωσε όμως, κανένας δεν τον έχει αναζητήσει από το γραφείο της Εισαγγελίας, απ' όταν προσφέρθηκε να καταθέσει εδώ και αρκετούς μήνες.

Ο Γουέλς είπε ακόμη ότι είχε δείξει στον δικαστή Ρίτερμπαντ μια εφημερίδα με τη φωτογραφία του Πολάνσκι περιστοιχισμένου από κορίτσια σε μια εκδήλωση για τη Γιορτή της Μπύρας, Οκτόμπερφεστ (Oktoberfest), αλλά ότι ποτέ δεν μίλησε μαζί του για ενδεχόμενες ποινές και ότι ο δικαστής θα είχε δει την εφημερίδα, ούτως ή άλλως.

Καταλήγοντας ο ίδιος είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως ο Πολάνσκι θα έπρεπε να λάβει πολύ αυστηρότερη ποινή.