Ο Ρομάν Πολάνσκι συνελήφθη στην Ελβετία για παιδεραστία

28.09.2009
Οι δικηγόροι του Ρομάν Πολάνσκι (Roman Polanski) ορκίστηκαν να πολεμήσουν την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες την Δευτέρα, μετά τη σύλληψη του για αδίκημα παιδεραστίας που είχε διαπράξει το 1977.

Οι δικηγόροι του Ρομάν Πολάνσκι (Roman Polanski) ορκίστηκαν να πολεμήσουν την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες την Δευτέρα, μετά τη σύλληψη του για αδίκημα παιδεραστίας που είχε διαπράξει το 1977.

Ο 76χρονος γαλλο-πολωνός σκηνοθέτης, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος πριν από τριάντα δύο χρόνια για το ότι έκανε σεξ με ένα 13χρονο κορίτσι, κρατείται από το βράδυ του Σαββάτου, όταν έφτασε στην Ελβετία για να παραλάβει ένα βραβείο για την προσφορά τους στον κινηματογράφο, από το Φεστιβάλ της Ζυρίχης.

Οι αμερικανικές αρχές αναζητούσαν τον αντιφατικό σκηνοθέτη του "Μωρού της Ροζμαρί", του "Τσάιναταουν" και του "Πιανίστα" επί πολλά χρόνια. Το ελβετικό υπουργείο δικαιοσύνης λέει ότι τώρα περιμένει την αίτηση έκδοσής του από τις ΗΠΑ.

"Θα απαιτήσουμε την απελευθέρωση του. Μετά θα πολεμήσουμε την έκδοση του", είπε ο δικηγόρος του Ερβέ Τεμίμ (Herve Temime) στη γαλλική εφημερίδα "Le Figaro".

"Ανθρώπινα, μου φαίνεται αβάσταχτο ότι περισσότερα από τριάντα χρόνια μετά το περιστατικό, ένα 76χρονος άντρας ο οποίος ολοφάνερα δεν αποτελεί δημόσιο κίνδυνο και του οποίου η καλλιτεχνική και προσωπική φήμη είναι απόλυτα αναγνωρισμένες, μπορεί να περάσει έστω και μια μέρα στη φυλακή", συνέχισε ο Τεμίμ.

Ο Πολάνσκι διέφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1978, πριν την καταδίκη του για το αδίκημα της σεξουαλικής πράξης με ανήλικο. Εκείνη την εποχή παραδέχτηκε την κατηγορία και δεν επέστρεψε ποτέ, ούτε για να παραλάβει το βραβείο Όσκαρ για τον "Πιανίστα", το 2003.

"Η σύζυγος και τα παιδιά του είναι πολύ αναστατωμένοι από τη σύλληψη", συμπλήρωσε ο δικηγόρος, λέγοντας ακόμα ότι ο Πολάνσκι επισκέπτεται συχνά την Ελβετία και έχει ένα σαλέ στο Γκστάαντ: "Απ' όσο γνωρίζω οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που αποφεύγει να επισκεφτεί".

Εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου δικαιοσύνης είπε ότι ο Πολάνσκι κρατείται μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει η αμερικανική κυβέρνηση το 2005.

Η τελική απόφαση για την έκδοση του από την Ελβετία θα ληφθεί μόνον εφόσον ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, συνέχισε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι οι εφέσεις εναντίον του εντάλματος σύλληψης είναι πιθανές, όπως και εναντίον κάθε απόφασης για την έκδοση.

Η υπουργός δικαιοσύνης Εβελίν Γουίλντμερ-Σλουμφ, είπε ότι η χώρα της έπρεπε να ενεργήσει σύμφωνα με το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι δεν υπήρξε κάποια πολιτική πίεση. "Δεν υπήρξε άλλη λύση", παρά να συλλάβουμε τον Πολάνσκι, είπε η υπουργός.