Οι «μνηστήρες» του Εθνικού Θεάτρου

09.02.2007
Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου; Ποιος σπουδαίος θεατράνθρωπος θα μπει στα παπούτσια του Νίκου Κούρκουλου; Μουδιασμένοι οι εργαζόμενοι στην πρώτη κρατική μας σκηνή περιμένουν την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη για το διορισμό του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή.

Ετσι, εντείνεται το κλίμα ανησυχίας, καθώς τα νέα δεδομένα μπορεί να σημαίνουν μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές ισορροπίες του θεάτρου. Ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη μέρα, αλλά συζητιέται έντονα ότι ανάλογα με το πρόσωπο που θα αναλάβει, θα φανεί αν τελικά θα γίνουν μεγάλες ανατροπές. Βέβαια, το Εθνικό Θέατρο λειτουργεί άψογα, καθώς ο Νίκος Κούρκουλος τα είχε βάλει όλα σε προγραμματισμό, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ήδη υπογράψει τη συνεργασία με τον Πίτερ Στάιν για να σκηνοθετήσει την «Ηλέκτρα» το καλοκαίρι στην Επίδαυρο. Επίσης, είχε ολοκληρώσει και τις διανομές του καλοκαιριού, καθώς επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ελληνικού Φεστιβάλ κ. Γιώργο Λούκο.

Αυτές τις μέρες, λοιπόν, που το Εθνικό πενθεί, οι ευθύνες έχουν πέσει στον αναπληρωτή διευθυντή του, το σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη. Νωρίτερα τη θέση αυτή κατείχε ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος ένας από τους πιο πετυχημένους ανθρώπους του Εθνικού, τον οποίο μάλιστα αγαπούν ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Πολιτισμού, τόσο ο κ. Χατζάκης όσο και ο κ. Τσιάνος θεωρούνται τα μεγάλα «φαβορί». Περισσότερο ακούγεται το όνομα του δεύτερου, καθώς έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και σε διοικητικά θέματα, λόγω της μακρόχρονης πορείας του στο Εθνικό αλλά και στο Θεσσαλικό Θέατρο, ενώ είναι και μέλος του Δ.Σ. της πρώτης κρατικής σκηνής.

Ο κ. Τσιάνος, πάντως, όταν ρωτήθηκε από το ΛΟΙΠΟΝ αν τον έχουν «βολιδοσκοπήσει» γι αυτήν τη θέση, μας απάντησε: «Δεν μου έχει γίνει καμιά επίσημη πρόταση, αλλά και αν μου γινόταν, δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να την αποδεχτώ. Προς το παρόν είμαι αφοσιωμένος στις πρόβες του έργου Μάνα, κουράγιο που ανεβαίνει στις 9 Μαρτίου στο Κοτοπούλη-Rex με την Αντιγόνη Βαλάκου. Φυσικά, θα είναι μια παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου».

Ακούγονται όμως και άλλοι για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή που θα αναλάβει το δύσκολο έργο του Εθνικού Θεάτρου. Πολύ έντονα κυκλοφορεί το όνομα του Γιώργου Κιμούλη γιατί είναι ατίθασος και με όραμα, όπως ακούστηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και της Λυδίας Κονιόρδου, που έχει συνεργαστεί με το Εθνικό, αλλά έχει πετυχημένη θητεία και στο Θεσσαλικό. Ακούγεται επίσης το όνομα του Γιώργου Κατσαρού, που είναι μέλος του Δ.Σ. του και πρόσωπο αναγνωρίσιμο και στο εξωτερικό.

Κάποιες άλλες πηγές, πάντως, από το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρουν ότι τελικά το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα είναι μεγάλη έκπληξη. Όποιος ή όποια κι αν είναι όμως θα πρέπει να αφοσιωθεί με αγάπη στο θέατρο και στους εργαζομένους του, στους οποίους πάντα στηριζόταν ο Νίκος Κούρκουλος, γι αυτό και τους είχε πάντα συμπαραστάτες.