Δώρο ζωής

18.01.2007
Ελπίδα στο όνειρο της ζωής χάρισε σε 152 κορίτσια ηλικίας 7 έως 16 χρονών αυτές τις ημέρες η «παντοδύναμη» παρουσιάστρια με την τελευταία σημαντικότατη φιλανθρωπική της κίνηση.

H υλοποίηση του σχεδίου ήταν όνειρο ζωής για μένα, δήλωσε συγκινημένη στο κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων η «σιδηρά κυρία» των μίντια βλέποντας την ακαδημία-σχολείο κόστισε συνολικά 40 εκατομμύρια δολάρια να ανοίγει τις πόρτες της. «Ξέρω ότι όλα αυτά είναι επειδή δεν κατάφερα να αποκτήσω ποτέ παιδιά. Αυτά είναι τα κορίτσια μου και τα αγαπώ όλα, καθένα ξεχωριστά».

Σπουδαστές της ακαδημίας, κορίτσια από τη Νότια Αφρική που επελέγησαν τόσο με βασικό κριτήριο το οικογενειακό εισόδημα (δεν υπερβαίνει μηνιαίως τα 700 δολάρια) όσο και τις ιδιαίτερες προσωπικές δραματικές εμπειρίες που έχουν βιώσει. Μάλιστα, στα εγκαίνια η Όπρα έδειξε ιδιαίτερη στοργή στη 13χρονη Γκίβεν Σκοσάνα, που υπήρξε θύμα βιασμού από τα 5 της! Καλεσμένοι ήταν πολλοί επώνυμοι φίλοι της διάσημης παρουσιάστριας, μεταξύ των οποίων η Τίνα Τάρνερ, η Μαράια Κάρεϊ και η Μέρι Τζέι Μπλάιτζ.

«Ξέρω από πρώτο χέρι τι σημαίνει να μεγαλώνεις μέσα στη φτώχεια και με το αίσθημα ότι δεν έχεις κανέναν να σε αγαπά», είπε αναφερόμενη στα πολύ δύσκολα παιδικά της χρόνια στο Μισισίπι, όπου και μεγάλωσε σε μια καλύβα με τη γιαγιά της χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Η ακαδημία περιλαμβάνει 28 πολυτελή κτίρια, εργαστήρια υπολογιστών, σαλόνι ομορφιάς και ένα αμφιθέατρο 600 θέσεων, όπου η Ουίνφρι θα παραδίδει μαθήματα μέσω δορυφορικής σύνδεσης!

Οι 152 πρώτες σπουδάστριες της ακαδημίας επελέγησαν μέσα από 5.500 αιτήσεις! Η ίδια η Όπρα πήρε συνεντεύξεις από τις φιναλίστ, ακούγοντας από πρώτο χέρι τις τραγικές εμπειρίες των νεαρών κοριτσιών αλλά και τα φιλόδοξα όνειρά τους.

Ένα από αυτά τα κοριτσάκια ήταν και η 13χρονη Λεμποχάνγκ Χιν, που έχασε τη μητέρα της από το AIDS πριν από λίγους μήνες. Η Ουίνφρι τη ρώτησε τι καριέρα θα ήθελε να ακολουθήσει κι εκείνη απάντησε: «Θέλω να γίνω πιλότος. Βλέπω σε ταινίες όλο λευκούς να πιλοτάρουν. Σκέφτηκα ότι είναι καιρός να γίνει και μια μαύρη γυναίκα πιλότος».

Το φιλανθρωπικό της έργο

1. Από το 2002 έως το 2004 πρόσφερε περίπου 1,25 εκατομμύρια δολάρια για τα παιδιά από το Αφγανιστάν. Με τα χρήματα δημιουργήθηκαν επτά νέα σχολεία στα οποία φοιτούν σήμερα περισσότερα από 15.000 παιδιά.

2. Η Όπρα «έχτισε» επίσης πέρυσι περισσότερα από 80 νέα σπίτια στην πατρίδα της το Μισισίπι για τα θύματα του φαινομένου Κατρίνα.

3. Έδωσε 6 εκατομμύρια δολάρια για μια ολοκαίνουργια «εστία» για νέα αγόρια και κορίτσια που διαθέτει εργαστήριο υπολογιστών, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη και αίθουσες ψυχαγωγίας.

4. Υποτροφίες αξίας 12 εκατομμυρίων δολαρίων από το 1989.