Η Αντζελίνα στο χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων του κόσμου!

14.09.2009
Το περασμένο Σάββατο, η Αντζελίνα Τζολί (Angelina Jolie) επισκέφτηκε το μεγαλύτερο και αθλιότερο στρατόπεδο προσφύγων του κόσμου, στα σύνορα μεταξύ Κένυας και Σομαλίας, όπου διαπίστωσε με τα ίδια της τα μάτια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν εκεί.

Το περασμένο Σάββατο, η Αντζελίνα Τζολί (Angelina Jolie) επισκέφτηκε το μεγαλύτερο και αθλιότερο στρατόπεδο προσφύγων του κόσμου, στα σύνορα μεταξύ Κένυας και Σομαλίας, όπου διαπίστωσε με τα ίδια της τα μάτια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν εκεί.

Όπως θα ακούσετε και στο συνοδευτικό βίντεο, η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ και μητέρα έξι παιδιών, περιέγραψε το στρατόπεδο Νταντάαμπ (Dadaab) ως "ένα από τα πιο σκληρά" που έχει δει και ολοκλήρωσε την επίσκεψή της με τον προβληματισμό: "Αν αυτή είναι η καλύτερη λύση, τότε πώς πρέπει να είναι τα πράγματα στη Σομαλία";

Κατά τη διάρκεια της ολοήμερης παραμονής της, η Τζολί επισκέφτηκε έναν από τους τρεις καταυλισμούς, που συνολικά φιλοξενούν 285.000 άτομα και συνάντησε πολλές οικογένειες προσφύγων. Ανάμεσά τους ήταν και μια μητέρα που είχε μόλις καταφτάσει στο στρατόπεδο, αφού είχε περπατήσει επί μέρες μαζί με τα τρία παιδιά της, για να γλιτώσει από τον πόλεμο που μαίνεται στη Σομαλία.

Όπως διαπίστωσε η ηθοποιός με τα ίδια της τα μάτια: "Οι γυναίκες και τα παιδιά περιμένουν καθημερινά επί ώρες στην ουρά για να πάρουν νερό από τις βρύσες οι οποίες μπορεί να μένουν κλειστές για επίσης πολλές ώρες. Οι βόθροι που εξυπηρετούν τις τουαλέτες έχουν ήδη γεμίσει, ενώ δεν υπάρχει χώρος για τη διαχείριση των απορριμάτων και οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν ανάμεσα στα σκουπίδια".

Η Τζολί έφτασε στο στρατόπεδο άριστα ενημερωμένη από το προσωπικό της "Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες" (UNHCR), για την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της έλλειψης χώρου και νερού. Έμαθε για την επιδημία χολέρας που είχε ξεσπάσει εκεί νωρίτερα φέτος και επεσήμανε ότι: "Με 7.000 πρόσφυγες να καταφθάνουν κάθε μήνα από τη Σομαλία και με περίοδο βροχών στον ορίζοντα, λένε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να συγκρατήσουν το επόμενο ξέσπασμα".

Στην ίδια επίσκεψη συνάντησε οικογένειες που ζουν στο στρατόπεδο για χρόνια και που υποδέχονται τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες, με αποτέλεσμα είκοσι άτομα να μοιράζονται τον χώρο που αρχικά είχε προβλεφθεί για μόνο μία οικογένεια.

"Αυτό που είναι καταπληκτικό, είναι ότι ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στο στρατόπεδο, οι σομαλικές οικογένειες συνεχίζουν να είναι γενναιόδωρες με αυτά τα λίγα που έχουν. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να πρέπει να πάρουν το ένα όγδοο του νερού που χρειάζονται και τα παιδιά τους υποφέρουν από αφυδάτωση", είπε η Τζολί: "Οι σομαλικές οικογένειες που συνάντησα σήμερα είναι γεμάτες ζεστασιά και τρυφερότητα. Εύχομαι περισσότεροι άνθρωποι να μπορούσαν να τους συναντήσουν και τότε θα είχαν μεγαλύτερη διάθεση να βοηθήσουν".

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, επισκέφτηκε το Νταντάαμπ τον προηγούμενο μήνα και ζήτησε από την κενυατική κυβέρνηση για την παραχώρηση εδαφών για τη δημιουργία ενός ακόμα στρατοπέδου. Επίσης, έλαβε μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων με την αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου υδρευτικού και αποχετευτικού συστήματος, με την αύξηση των υγειονομικών υπηρεσιών και τη χορήγηση κατάλληλων καταλυμάτων και τροφής. Παράλληλα, ο Γκουτέρες ενέκρινε την συμπληρωματική ενίσχυση των προσφύγων με 20 εκατομμύρια δολάρια και έκανε έκκληση για μαζικές δωρεές από το διεθνές δίκτυο υποστηρικτών της Ύπατης Αρμοστείας.

Πρόσφατα η οργάνωση άρχισε να μετακινεί 12.000 πρόσφυγες στο στρατόπεδο Καμούκα στη βόρεια Κένυα, ως επείγον μέτρο για την αντιμετώπιση των νέων αφίξεων.