Ελευθερία Αρβανιτάκη: "Δεύτερη ζωή δεν έχει"

15.09.2009
«Όχι, δεν μιλώ για μια νύχτα εγώ για όλη τη ζωή μας εγώ μιλώ». Έτσι, απλά, σαν χάδι, με τραγούδια που άγγιξαν και αγγίζουν την ψυχή μας μπήκε η Ελευθερία Αρβανιτάκη στη ζωή μας και χρόνια τώρα την κάνει πιο όμορφη. Μαγική! Όπως θα είναι και η νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου στο Λυκαβηττό, που θα γεμίσει με το ηχόχρωμα της φωνής της.

Από τη ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ

«Όχι, δεν μιλώ για μια νύχτα εγώ για όλη τη ζωή μας εγώ μιλώ». Έτσι, απλά, σαν χάδι, με τραγούδια που άγγιξαν και αγγίζουν την ψυχή μας μπήκε η Ελευθερία Αρβανιτάκη στη ζωή μας και χρόνια τώρα την κάνει πιο όμορφη. Μαγική! Όπως θα είναι και η νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου στο Λυκαβηττό, που θα γεμίσει με το ηχόχρωμα της φωνής της.

Εχει αποθεωθεί στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές και στα πιο γνωστά θέατρα του κόσμου. Κι όμως, παρά τη μεγάλη επιτυχία της, κρατάει χαμηλούς τόνους. Έχει την καθαρότητα και την απλότητα των ειλικρινών καλλιτεχνών, την αθωότητα ενός παιδιού που ανακαλύπτει μαγικούς κόσμους. Σε αυτούς μας ταξιδεύει κάθε φορά που ερμηνεύει τραγούδια που της εμπιστεύονται οι μεγαλύτεροι Έλληνες και ξένοι δημιουργοί. Όπως τελευταία ο διάσημος Ισπανός παραγωγός και συνθέτης, βραβευμένος με δύο Γκράμι, Χαβιέ Λιμόν, που υπέγραψε το πρόσφατο άλμπουμ της με τίτλο «Και τα μάτια κι η καρδιά».

Στον «πυρετό» της μεγάλης περιοδείας της που ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού και συνεχίζεται συναντήσαμε την τραγουδίστρια την ώρα που ξανάκλεινε τις βαλίτσες κι ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στην Κύπρο. Παράλληλα, προετοιμάζεται και για τη μεγάλη συναυλία της στην Αθήνα, όπου θα τραγουδήσει με τη Μελίνα Ασλανίδου ?«συνοδοιπόρος» της στις φετινές καλοκαιρινές της συναυλίες? και τον Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς.

Αν και ο χρόνος την πίεζε υπερβολικά, καθώς το πρόγραμμά της είναι ρυθμισμένο με μαθηματική ακρίβεια (σ.σ.: μετά τις δύο συναυλίες στην Κύπρο και πριν από τη μεγάλη συναυλία της Αθήνας θα εμφανιστεί στις 14/9 στη Λάρισα), με γλυκύτητα δέχτηκε να μοιραστεί κάποιες σκέψεις της μαζί μας. Να μας δώσει απαντήσεις, περιεκτικές, αλλά ουσιαστικές. Άλλωστε, έτσι της αρέσει να μιλάει και να εκφράζεται. Με ουσία! Ίσως, γιατί, όπως τραγουδάει στο «Παράπονο» (σ.σ.: σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου): «Όσο κι αν κανείς προσέχει, όσο κι αν το κυνηγά, πάντα θα ’ναι αργά, δεύτερη ζωή δεν έχει»!

Έπειτα από τόσα χρόνια στο τραγούδι πώς νιώθετε όταν βγαίνετε στη σκηνή και τι θα θέλατε να πείτε στο κοινό σας;

«Η αίσθηση πάνω στη σκηνή είναι κάτι μοναδικό, κάτι που δεν περιγράφεται με λόγια. Είναι μια σχέση αμφίδρομη με το κοινό, αφού, για να λειτουργεί στο μέγιστο, χρειάζεται ενέργεια και από μας πάνω στη σκηνή και το πάθος και το χειροκρότημα του κόσμου. Είμαι ευτυχής για τη σχέση που έχω με το κοινό και για τις στιγμές που έχουμε ζήσει παρέα - και θα συνεχίζουμε να ζούμε».

Ποια πιστεύετε ότι είναι η «συνταγή» της επιτυχίας σας;

«Δεν υπάρχει "συνταγή". Ό,τι γίνεται, γίνεται έπειτα από σκέψη και πολύ κόπο. Και όλες οι "προτάσεις" μας, μιλώντας καλλιτεχνικά πάντα, έχουν ένα ρίσκο. Ό,τι έχω κάνει, είμαι εγώ, το έχω ξαναπεί αυτό. Πιστεύω τις επιλογές μου, τις αγαπώ και τις στηρίζω. Και χαίρομαι που το κοινό πορεύεται μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια».

Τι σας έκανε να αποφασίσετε να κάνετε και αυτό το καλοκαίρι περιοδεία ανά την Ελλάδα;

«Πάντα είμαι κοντά στο κοινό της περιφέρειας, μιας και κάνω πολύ συχνά περιοδείες ανά την Ελλάδα. Είναι ωραίο να ταξιδεύει κανείς με τις μουσικές του σε διαφορετικούς τόπους, είναι ωραίο να συναντάς τον κόσμο που σε περιμένει και σε αγκαλιάζει και βέβαια είναι ωραίο να ταξιδεύεις με τις μουσικές σου σε τόσα όμορφα ?και ιδιαίτερα πολλές φορές? μέρη».

Η αγκαλιά του κόσμου

Ποιο περιστατικό σας συγκίνησε περισσότερο στη διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής σας περιοδείας;

«Δεν θα ήθελα να σταθώ σε μεμονωμένα περιστατικά, ούτε να ξεχωρίσω κάποια. Όλο αυτό το κλείσιμο του ματιού με το κοινό και η επικοινωνία μέσα από τα τραγούδια στη διάρκεια της συναυλίας είναι πραγματικά μοναδικά. Όπως μοναδική είναι και η αγκαλιά που θα εισπράξεις μετά και το καθετί που απλόχερα σου προσφέρει ο κόσμος που έρχεται και σε συναντά μετά τις παραστάσεις».

Αν σας έλεγα να μου περιγράψετε με ένα τραγούδι σας πώς νιώθει σήμερα η Ελευθερία, τι θα μου λέγατε;

«Δεύτερη ζωή δεν έχει».