Πώς σώσαμε τα σπίτια μας

28.08.2009
Φόβος, οργή, απόγνωση. Ο πύρινος εφιάλτης άφησε πίσω του αποκαΐδια, περιουσίες μιας ζωής στάχτη!

Φόβος, οργή, απόγνωση. Ο πύρινος εφιάλτης άφησε πίσω του αποκαΐδια, περιουσίες μιας ζωής στάχτη! Η φωτιά δεν κάνει διακρίσεις. Στο πέρασμά της δεν ξεχωρίζει πλουσιόσπιτα ή σπίτια ανθρώπων του μόχθου. Ανάμεσα στον απλό κόσμο και επώνυμοι που κινδύνεψαν οι περιουσίες τους, οι οποίοι μίλησαν στο ΛΟΙΠΟΝ για την περιπέτεια που πέρασαν και τη μάχη με τις φλόγες.

Ο εφιάλτης ξαναγύρισε
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Καλλιτεχνούπολη τυλίχτηκε στις φλόγες. Εδώ που υπάρχουν, μεταξύ άλλων, τα σπίτια των Μίμη Πλέσσα και Λουκίλας Καρρέρ, Γιάννη Κότσιρα, Χάρρυ Κλυνν, Νάντιας Κωνσταντοπούλου ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε, ίσως ακόμα πιο φρικτός από το 2005.

Συγκλονισμένοι ο Μίμης Πλέσσας και η σύζυγός του Λουκίλα Καρρέρ, είδαν για άλλη μια φορά την τέταρτη από το 1993 το σπίτι τους να κινδυνεύει να γίνει παρανάλωμα.

«Ζήσαμε για άλλη μια φορά τον εφιάλτη», μας είπε η κυρία Καρρέρ. «Την πρώτη φορά ήταν το 1995, τη δεύτερη το 1998, την τρίτη στις 28 Ιουλίου 2005, όταν η μεγάλη φωτιά της Πεντέλης έκαψε τον κήπο μας και το μισό σπίτι. Η κόρη μας ήταν τότε εφτάμισι χρόνων και λίγη ώρα πριν έπαιζε στον κήπο με τα παιχνίδια της, τα οποία είδε σε χρόνο-ρεκόρ να γίνονται αποκαΐδια. Όμως, και αυτή τη φορά ζήσαμε εφιαλτικές στιγμές. Την περασμένη Δευτέρα βλέπαμε, από τις 7 το πρωί, τις φλόγες να μας πλησιάζουν και λέγαμε καιγόμαστε, τελειώσαμε για μια ακόμη φορά. Το χειρότερο ήταν ότι μας είχαν κόψει το νερό από την Κυριακή το βράδυ και αναγκαζόμασταν με ό,τι είχε ο καθένας πρόχειρο τσάπες, κλαδιά, τσουγκράνες να προσπαθούμε να τη σβήσουμε. Η φωτιά πέρασε ξυστά από τον τοίχο του σπιτιού του γείτονά μας, πολιτικού μηχανικού Σάββα Ζαφειράτου, αλλά, ευτυχώς, οι άνεμοι της άλλαξαν κατεύθυνση».

Στάχτες στο Ντράφι
Πριν από μερικές μέρες είχαμε μιλήσει με τον Παύλο Χαϊκάλη, ο οποίος ετοιμάζει το καινούργιο του σπίτι στο Ντράφι. Η είδηση ότι η φωτιά είχε φτάσει στην περιοχή και κατέκαιε τα πάντα ανησύχησε τους πάντες. Ευτυχώς, το σπίτι του ηθοποιού, που δεν έχει τελειώσει ακόμα, δεν έπαθε ζημιά, αλλά ο ίδιος πέρασε μεγάλη λαχτάρα μέχρι να πληροφορηθεί ότι δεν υπήρχε κίνδυνος.

Καταστροφή στην Ανθούσα
Εξοργισμένος και συγκλονισμένος ο Πάνος Μιχαλόπουλος, είδε τον πύρινο εφιάλτη να φτάνει για άλλη μια φορά στην κυριολεξία έξω από την πόρτα του.

«Ήταν τρομερό. Η φωτιά σταμάτησε σαν από θαύμα 150 μέτρα έξω από το σπίτι μου. Δεν είναι η πρώτη φορά από το 1993, που έχω εδώ σπίτι. Αυτό συμβαίνει κάθε καλοκαίρι. Τι κάνουν οι υπεύθυνοι; Τίποτα. Δεν έχουν κάνει κάτι να προστατευτεί ο κόσμος. Ζήσαμε έναν τρομακτικό εφιάλτη και, δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά. Εγώ βρισκόμουν με το γιο μου στο εξοχικό μας στο Μελίσσι, στο Ξυλόκαστρο, και, όταν είδα στην τηλεόραση ότι υπάρχει φωτιά στο Γραμματικό, του είπα: Σωτήρη, φεύγουμε γιατί η φωτιά θα φτάσει μέχρι την Ανθούσα, όπως κι έγινε. Τι να πεις σε αυτόν τον κόσμο, που τον άφησαν αβοήθητο να παλέψει μόνος του; Βγήκαμε στο δρόμο και όλοι μαζί προσπαθούσαμε με ό,τι είχαμε ο καθένας με φτυάρια, κλαδιά, αξίνες να σβήσουμε τη φωτιά. Μόνοι μας! Πού ήταν η κρατική βοήθεια; Μόνο ο κοινοτάρχης, με ένα παλιό πυροσβεστικό που έχει η κοινότητα, προσπαθούσε να βοηθήσει. Και να σκεφτεί κανείς ότι είμαστε λίγα μέτρα από την Αθήνα. Τι να πω; Η ανικανότητα των υπευθύνων μάς οδήγησε σε αυτή την κατάσταση. Και οι ανίκανοι δεν πρέπει να έχουν στα χέρια τους εξουσία!».

Βοήθησε η Παναγία
Η Βέφα Αλεξιάδου έχει νωπές ακόμα τις μνήμες από την καταστροφική φωτιά στη Χαλκιδική πριν από μερικά χρόνια. Εκεί, στο εξοχικό της, που ευτυχώς τότε σώθηκε από τη φωτιά, βρισκόταν όταν έμαθε ότι ξέσπασε φωτιά στο Διόνυσο, όπου είναι το σπίτι της κόρης της Αγγελικής. «Ευτυχώς, σταμάτησε λίγο πιο μακριά από το σπίτι μας. Η Παναγία έκανε το θαύμα της. Μόλις άκουσα την κόρη μου στο τηλέφωνο να κλαίει, πήγα στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης που έχω εδώ στο εξοχικό μου και προσευχόμουν να γίνει ένα θαύμα. Παρακαλούσα την Παναγία και τους αγίους να σώσουν το σπίτι του παιδιού μου και όλων των ανθρώπων. Πέρασα μαύρη Κυριακή».

Τρόμος στο Πόρτο Γερμενό
Τριάντα πέντε χρόνια έχει το εξοχικό του στο Πόρτο Γερμενό ο Τάσος Χαλκιάς, όμως φέτος έμελλε να περάσει τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του.

«Η φωτιά έφτασε στην πόρτα μας. Διπλανά σπίτια έχουν καεί», μας είπε συγκλονισμένος ο ηθοποιός. «Πρώτη φορά έζησα τέτοιον εφιάλτη. Στο Προσήλι, όπου είναι το εξοχικό μου, είχε κοπεί το ρεύμα και βλέπαμε τη φωτιά να πλησιάζει. Οι φλόγες εξαπλώνονταν και όλοι ριχτήκαμε στη μάχη για να σώσουμε τα σπίτια μας. Αν οι υπεύθυνοι είχαν αντιμετωπίσει έγκαιρα τη φωτιά, η καταστροφή δεν θα ήταν τόσο μεγάλη. Ευτυχώς, μας έστειλαν πυροσβεστικά αεροπλάνα και σταμάτησε ο εφιάλτης, αλλά τα ωραία δάση του Κιθαιρώνα δεν υπάρχουν πια».

Δύσκολες ώρες στη Ν. Μάκρη
Η φωτιά απείλησε σπίτια επωνύμων και στη Ν. Μάκρη αλλά και στον Νέο Βουτζά. Ο Σάκης Ρουβάς με την Κάτια Ζυγούλη επρόκειτο να φύγουν για την Κέρκυρα, αλλά όταν είδαν ότι η φωτιά εξαπλωνόταν προς την περιοχή του Νέου Βουτζά το ανέβαλαν. Ευτυχώς, η πύρινη λαίλαπα δεν άγγιξε το σπίτι τους. Στην ίδια περιοχή όμως είναι και τα σπίτια των Ηλία Ψινάκη, Γιώργου Μαρίνου και Γιάννη Ζουγανέλη, οι οποίοι λαχτάρισαν μέχρι να δουν τη φωτιά να αλλάζει κατεύθυνση.