Δεν υπάρχει μία!

02.09.2009
Ένα είναι το σλόγκαν της νέας σεζόν για τους τηλεοπτικούς σταθμούς: Μαχαίρι! Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά και τα κανάλια, που περνάνε τις δυσκολότερες μέρες από καταβολής ιδιωτικής τηλεόρασης. Περικοπές, μείωση budget, κόψιμο μισθών, εθελουσία έξοδος

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Ένα είναι το σλόγκαν της νέας σεζόν για τους τηλεοπτικούς σταθμούς: Μαχαίρι! Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά και τα κανάλια, που περνάνε τις δυσκολότερες μέρες από καταβολής ιδιωτικής τηλεόρασης. Περικοπές, μείωση budget, κόψιμο μισθών, εθελουσία έξοδος είναι στο ημερήσιο λεξιλόγιο των στελεχών, που στην κυριολεξία τα έχουν δει όλα. Το ΛΟΙΠΟΝ κατέγραψε όλο το παρασκήνιο της κρίσης στην TV και σας παρουσιάζει όσα δεν θα δείτε μπροστά από τις κάμερες τη νέα τηλεοπτική χρονιά.

Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος θα βγουν οι λιγότερες σειρές από κάθε άλλη χρονιά. Ο Alpha αποχώρησε τελείως από το «παιχνίδι» της μυθοπλασίας, ο ΑΝΤ1 θα βγάλει ελάχιστες νέες σειρές, ενώ στο Mega, το οποίο θα προβάλλει και τα περισσότερα σίριαλ, προχωρούν σε μειώσεις αλλά και αναβολή για αργότερα κάποιων πανάκριβων σειρών, όπως το «Νησί» της Μιρέλλας Παπαοικονόμου. Παράλληλα, την ώρα που στον Alpha και τον ΑΝΤ1 τρέχει το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου, οι αμοιβές όλων των τηλεστάρ κατρακυλούν. Το 1 δισεκατομμύριο δραχμές που λέγεται πως είχε πάρει το 1994 η Ρούλα για να μετακινηθεί από το κανάλι του Αμαρουσίου στο Mega ακούγεται πλέον ως θρύλος...

Συμφωνίες κυρίων
Όσοι περιμένετε σύντομα τα νέα πρoγράμματα θα απογοητευτείτε. Οι διευθυντές προγράμματος των σταθμών έχουν προχωρήσει σε μυστική συμφωνία, ώστε η σεζόν να ξεκινήσει τέλη Οκτωβρίου. Λιγότερα επεισόδια, άρα λιγότερα λεφτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις μεγάλοι σταθμοί (Mega, ANT1, Alpha) αποφάσισαν από κοινού η έναρξη των νέων προγραμμάτων στην prime time να καθυστερήσει τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες. Δεν είναι το μόνο, όμως, που συμφωνήθηκε...

Οι πρωινές εκπομπές πριν από το ξημέρωμα τέλος! Η πρωινή ενημέρωση θα ξεκινάει στις 07:00 το πρωί και όχι νωρίτερα, όπως γινόταν στο παρελθόν. Όσο για τις παρουσιάσεις των προγραμμάτων; Τέλος τα ακριβά δώρα και οι πομπώδεις φιέστες. Τα κανάλια θα παρουσιάσουν στους τηλεοπτικούς συντάκτες λιτά το νέο τους πρόγραμμα, αφού ακόμη και η σκέψη των Γερμανών του Alpha για μια luxury παρουσίαση προγράμματος, με ταχυδακτυλουργούς, χορευτές κ.λπ. ματαιώθηκε. Και σωστά, αν σκεφτεί κανείς πως στο κανάλι τρέχει το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου.

«Ψαλίδι» στις αμοιβές και εθελουσία
H περιστολή των εξόδων στο κανάλι του Αμαρουσίου ξεκίνησε κιόλας από την προηγούμενη τηλεοπτική περίοδο, με μείωση στις αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών και των τηλεαστέρων 10-20%. Αλλά δεν ήταν οι μόνες... Το συμβόλαιο του Νίκου Ευαγγελάτου ανανεώθηκε μεν, αλλά με λιγότερα χρήματα από αυτά που έπαιρνε. Μικρότερη, αλλά σημαντική, ήταν η μείωση των αποδοχών της συζύγου του Τατιάνας Στεφανίδου. «Ψαλίδι» έπεσε και στο budget των εκπομπών τους, ενώ από τη νέα σεζόν θα υπάρχουν λιγότερα links στο «Καλημέρα Ελλάδα», στα δελτία ειδήσεων και γενικότερα στον τομέα της ενημέρωσης.

Η Σοφία Αλιμπέρτη μπορεί να αποχώρησε από το σταθμό, αλλά τη θέση της δεν πρόκειται να καταλάβει κάποιος άλλος. Το κενό θα καλυφθεί από το δίδυμο Σπύρου Χαριτάτου - Γιώργου Καραμέρου (σ.σ.: η σκέψη είναι για να παρουσιάζουν μια εκπομπή 8:00-12:00). Σημαντική λεπτομέρεια: ο μισθός του καθενός λέγεται πως δεν ξεπερνάει τα 3.000 ευρώ. Με πολύ λιγότερα χρήματα από τους προκατόχους της έκλεισε και η Ευγενία Μανωλίδου. Σε καμία περίπτωση η νέα οικοδέσποινα του «Πρωινού καφέ» δεν πρόκειται να πάρει τα χρήματα με τα οποία αμειβόταν η Βίκυ Καγιά.

Ένα ακόμη ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι φέτος στον ΑΝΤ1 επενδύουν σε ξένο πρόγραμμα, με τους επόμενους κύκλους «Grey’s Αnatomy» και «Ρrison Βreak» και ταινίες της Paramount. Στο πρόγραμμα εντάσσονται επίσης οι μεταδόσεις του πρώην Κυπέλλου UEFA, αρκετά τηλεπαιχνίδια και realities, όχι όμως νέες σειρές, οι οποίες θα περιοριστούν δραματικά.

Στον Alpha τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και μήνες. Καμία νέα σειρά, αλλά πολλά ανάλαφρα shows και realities, βασισμένα στα format του RTL. Την παραγωγή τους έχει αναλάβει η Constantin, θυγατρική εταιρεία των Γερμανών ιδιοκτητών του σταθμού, ώστε να έχουν τον απόλυτο έλεγχο στα κοστολόγια. Το νέο πρωινό με παρουσιαστές το δίδυμο Σπύρου Λάμπρου - Έλενας Παπαβασιλείου περιορίζεται στο 8:00-10:00 και σίγουρα θα κοστίζει πολύ λιγότερα χρήματα από το «Καλημέρα σας» του Γιώργου Αυτιά.

Το πρωινό του Σαββατοκύριακου καταργήθηκε και ο Νίκος Μάνεσης μετακινείται στις ειδήσεις, ενώ η Ρίτσα Μπιζόγλη αποχωρεί από το σταθμό. Όσον αφορά το νέο απογευματινό πρόγραμμα «Δέστε τους», με παρουσιαστές τον Νίκο Μουτσινά, τον Γιώργο Τσαλίκη και τη Μαρία Ηλιάκη, αποφασίστηκε να προβάλλεται μαγνητοσκοπημένο προκειμένου να περιοριστεί το budget. Το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου στον Alpha ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου και, αν ο στόχος της μείωσης προσωπικού δεν επιτευχθεί στο επίπεδο που θέλουν οι Γερμανοί, φημολογείται ότι θα γίνουν απολύσεις.

Στο Mega μπορεί να γλίτωσαν τις απολύσεις, χάρη στο ικανό management των Ηλία Τσίγκα, Πέτρου Μπούτου και Χρήστου Παναγιωτόπουλου, δεν σημαίνει όμως ότι τα πράγματα είναι ρόδινα. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή έρχεται στο πρωινό πρόγραμμα. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες αλλά και δούκισσες στη μικρή οθόνη. Τα δοκιμαστικά στο Mega τελείωσαν και η τελική ομάδα αποτελείται από τους Δούκισσα Νομικού, Κατερίνα Καινούργιου, Δημήτρη Ουγγαρέζο και Μαρία Αραμπατζή, με επικεφαλής τον Νίκο Παπαδάκη. Ωστόσο, ο κόσμος τους το πρωί δεν θα είναι τόσο όμορφος όσο του Γρηγόρη Αρναούτογλου, τουλάχιστον σε επίπεδο οικονομικών απολαβών. Τα ποσά που ακούγονται; Οι φήμες πάρα πολλές, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για το ποσό των 1.300-1.600 ευρώ έκαστος. Εκτός βέβαια από το μισθό του Νίκου Παπαδάκη, ο οποίος ακούγεται ότι έκλεισε τελικά με 4.000 ευρώ το μήνα. Δεν σημαίνει βέβαια πως αυτή θα είναι και η αμοιβή των παιδιών για όλη την τηλεοπτική περίοδο. Στο Mega, επειδή πρόκειται για ένα καινούργιο τηλεοπτικό προϊόν, θέλουν προς το παρόν να κρατήσουν σφιχτό το budget και στη συνέχεια... βλέποντας και κάνοντας. Τι σημαίνει αυτό; Πως αν η τηλεθέαση κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, που συνεπάγεται και διαφημιστικά έσοδα, αυτόματα οι αμοιβές θα αναπροσαρμοστούν. Άλλωστε, δεν πρόκειται για πρόσωπα με μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες και υψηλά κασέ και το κανάλι τούς δίνει μια μεγάλη ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να αποδείξουν τις δυνάμεις τους στην τηλεοπτική αρένα.

Περιστολή δαπανών γίνεται φυσικά και στο Star αλλά και στο Alter, εκεί όμως τα έξοδα είναι πολύ μικρότερα, καθώς δεν θα γίνουν παραγωγές ελληνικών σειρών. Όσον αφορά το κανάλι του Μπουρναζίου, η πρώτη μεγάλη αλλαγή ήρθε με την αποχώρηση της Ζίνας Κουτσελίνη. Λέγεται πως στην πρώην πλέον διευθύντρια προγράμματος του σταθμού προτάθηκε μείωση μισθού, την οποία η ίδια δεν αποδέχθηκε. Από το κανάλι ήδη αποχώρησαν Μαριέττα Χρουσαλά και Ράνια Θρασκιά και το κενό θα καλυφθεί τις καθημερινές από τη Βάσια Λόη και τα Σαββατοκύριακα από τη Σταματίνα Τσιμτσιλή. Φημολογείται πως μείωση του budget θα υπάρξει και στις ειδήσεις.

Στον αστερισμό των σίριαλ
Εκεί που γίνεται το «έλα να δεις» είναι στις ελληνικές σειρές. Το πρώτο... μαχαίρι έπεσε στις επετειακές τηλεταινίες για τα 20χρονα των σταθμών. Παρά τα όσα είχαν ακουστεί τους προηγούμενους μήνες, τα μόνα που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής είναι τέσσερα επεισόδια για τις «Τρεις Χάριτες» στο Mega, το «Παρά πέντε», το «50-50», το «Ευτυχισμένοι μαζί» και στον ΑΝΤ1 το «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή» του Λευτέρη Καπώνη, χωρίς τη Ράνια Λουιζίδου όμως, καθώς λέγεται πως η συμφωνία... σκόνταψε στα λεφτά.

Τώρα, όσον αφορά τις νέες σειρές, το «Νησί» της Μιρέλλας Παπαοικονόμου πήρε το πλοίο για τη μεθεπόμενη σεζόν στο Mega, λόγω υψηλού κόστους, ενώ «Πίτσα erotica» από τα χέρια της Ρένας Ρίγγα δεν θα φάμε ποτέ, καθώς η σειρά που ετοίμαζε η συμπαθής σεναριογράφος με πρωταγωνίστρια τη Ζέτα Μακρυπούλια κρίθηκε πανάκριβη. Στη σειρά «Μ+Μ» του Mega, τώρα, η αρχική πρωταγωνίστρια κρίθηκε ότι κοστίζει πολύ στο σταθμό και αντικαταστάθηκε από την Παναγιώτα Βλαντή, ενώ στο «Κάρμα» του ΑΝΤ1 τη θέση της Θέμιδας Μπαζάκα κατέλαβε η Ταμίλα Κουλίεβα, καθώς με την πρώτη δεν τα βρήκαν στα χρήματα. Από το «ψαλίδι» δεν γλίτωσε ούτε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, καθώς μπορεί να έχει την ακριβότερη παραγωγή της νέας τηλεοπτικής περιόδου, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γυριστούν 28 και όχι 32 επεισόδια, όπως αρχικά είχαν προγραμματιστεί.