Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ
Είστε και οι δύο σεφ;
Νίκος: «Όχι, εγώ είμαι μόνο. Με τον αδερφό μου είμαστε συνέταιροι».
Γιώργος: «Μου έχει μεταδώσει όμως την αγάπη του για τη μαγειρική και προσπαθώ. Έχουμε μοιράσει τις δουλειές και υπάρχει απόλυτη συνεργασία μεταξύ μας».
Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μαγειρική;
Ν.: «Μου άρεσε πάντα. Εδώ και 15 χρόνια, όμως, ασχολούμαι επαγγελματικά. Έχω δουλέψει σε διάφορα ξενοδοχεία στην Κρήτη, σε μερικά από τα μεγαλύτερα εστιατόρια της Αθήνας, έχω στήσει μαγαζιά και έχω κάνει και τηλεόραση. Για ένα χρόνο ήμουν με τον Ηλία Μαμαλάκη, στην εκπομπή "Στην κουζίνα ολοταχώς". Επίσης, έχω συνεργαστεί με την Έσθερ στο "Κύλησε ο τέντζερης" και έχω εμφανιστεί και σε διάφορες εκπομπές».
Ετοιμάζετε και βιβλίο μαγειρικής, έτσι δεν είναι;
Ν.: «Ναι, εδώ και 2 χρόνια. Είναι έκπληξη το concept του βιβλίου και στόχος μας είναι να παρακινήσουμε τον κόσμο, να του δώσουμε κίνητρα για να μπει στην κουζίνα».
Οι συνταγές που θα περιέχει έχουν να κάνουν με τη μεσογειακή κουζίνα;
Γ.: «Ναι. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι δίνουμε έμφαση στη σωστή διατροφή. Συνταγές δηλαδή χωρίς κρέμες γάλακτος και βούτυρο, με αγνά και θρεπτικά υλικά που αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα».
Μάλιστα, έχετε δημιουργήσει και τη δική σας εταιρεία...
Ν.: «Ναι, τη Δρακουλάκης catering». Είναι εγγύηση αυτό το όνομα!» (Γέλια.)
Γ.: «Αναλαμβάνουμε δεξιώσεις, events, εκδηλώσεις, γάμους, βαφτίσεις, ακόμη και παιδικά πάρτι, ή την καθημερινή σίτιση μεγάλων εταιρειών».
Ν.: «Πριν από λίγο καιρό μάλιστα αναλάβαμε κι ένα γάμο που ήταν πολύ σημαντικός για μας, της αδερφής μας!».
Σας είχε ζητήσει η Αντιγόνη κάτι που ήθελε οπωσδήποτε να υπάρχει στον μπουφέ;
Ν.: «Τόσο αυτή όσο και ο σύζυγός της ήθελαν να υπάρχουν πολλές γεύσεις, για να ευχαριστηθούν όλοι οι καλεσμένοι. Υπήρχαν λοιπόν τα πάντα, θαλασσινά, κρεατικά, πολλές γαρνιτούρες, περίπου 28 διαφορετικές γεύσεις. Οι ίδιοι είχαν μια ιδιαίτερη προτίμηση στο σούσι».
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ετοιμάσετε κάτι τόσο μεγάλο;
Γ.: «Το μυστικό είναι η προετοιμασία, οι Γάλλοι λένε ότι είναι η μισή δουλειά. Ξεκινάς από την προηγούμενη, ώστε την επομένη, που είναι και το τραπέζι, απλώς να πρέπει να ολοκληρώσεις τις συνταγές».
Ν.: «Φυσικά, χρειάζονται και πολλά χέρια, δεν τα κάνεις όλα μόνος σου».
Στην Αντιγόνη αρέσει η μαγειρική;
Γ.: «Ναι, και προσπαθεί όπως όλες οι νέες γυναίκες. Μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι αντίστοιχο με αυτό κάποιου επαγγελματία, αλλά κάνει φιλότιμη προσπάθεια».
Ν.: «Εγώ πιστεύω ότι το καλύτερο φαγητό είναι αυτό που σου μαγειρεύει ο δικός σου άνθρωπος, κι ας μην είναι και τόσο νόστιμο».
Όταν θέλει να ετοιμάσει ένα τραπέζι, ζητάει τη βοήθειά σας;
Γ.: «Εννοείται, είμαστε δίπλα της ό,τι κι αν μας χρειαστεί».
Έχει τύχει να σας πάρει τηλέφωνο και να σας πει «φέρτε κανένα φαγητό, γιατί έχω κόσμο στο σπίτι»;
Ν.: «Δεν χρειάζεται να μας πάρει τηλέφωνο, το κάνουμε από μόνοι μας. Όταν είχε καλέσει τους συναδέλφους της από τα «Μυστικά της Εδέμ», της είχαμε φτιάξει διάφορα φαγητά και τους άρεσαν πολύ».
Εκτός από το γάμο της αδερφής σας, στον οποίο ήταν καλεσμένη η μισή σοουμπίζ, έχει τύχει να μαγειρέψετε για κάποιον άλλο επώνυμο;
Γ.: «Ναι, αλλά δεν επιτρέπεται να αναφέρουμε ονόματα, δεν είναι σωστό».
Θα δηλώνατε συμμετοχή σε κάποιο μαγειρικό ριάλιτι, όπως το «Master Chef» ή το «Top Chef», με δεδομένο ότι είναι η καινούργια μόδα της τηλεόρασης;
Ν.: «Αν ήταν κάποια αξιόλογη πρόταση, σίγουρα θα τη σκεφτόμασταν σοβαρά. Προς το παρόν όμως, επειδή έχουμε πολλές υποχρεώσεις, δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο».
Ετοιμάζετε και δικό σας site;
Γ.: «Ναι, ήδη έχει βγει στον αέρα (www.drakoulakiscatering.gr), αλλά θα γίνουν πολλές βελτιώσεις. Όταν ολοκληρωθεί, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν τη δουλειά μας, να πάρουν ιδέες για τη δική τους εκδήλωση, να μάθουν πού μπορούν να μας βρουν και, φυσικά, να διαβάσουν πολλές συνταγές».
Ποια είναι τα αγαπημένα σας υλικά;
Ν.: «Ό,τι πράσινο το προτιμούμε. Το γαλλικό μαρούλι, η ρόκα, που είναι πολύ δυναμωτική, το αβοκάντο για τις σαλάτες, τα μανιτάρια πορτσίνι κ.ά. Πιστεύω όμως ότι το μυστικό στη μαγειρική είναι το πολύ κρεμμύδι. Επίσης εμείς χρησιμοποιούμε και πολλά υλικά δικής μας παραγωγής».
Όπως;
Γ.: «Ελαιόλαδο, τυριά, κρέατα, όλα αγνά από την Κρήτη, τα οποία τα παράγει ο πατέρας μας».
Ν.: «Είναι πολύ βασικό η γεύση που προτείνεις να είναι αυθεντική και να χαρακτηρίζει το προϊόν. Το κρέας που χρησιμοποιούμε εμείς δεν χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός από αλάτι για να είναι νόστιμο. Αυτό έχει να κάνει με τα ζώα, που είναι ελευθέρας βοσκής, με το κλίμα της περιοχής που μεγαλώνουν».
Αυτό ψάχνει πια ο κόσμος, τις αυθεντικές γεύσεις;
Γ.: «Ο κόσμος πια γνωρίζει. Δεν είναι όπως παλιά που δεν είχε εμπειρία. Οι περισσότεροι διαβάζουν, ασχολούνται με τη διατροφή και είναι πιο απαιτητικοί».
Το food styling παίζει σημαντικό ρόλο;
Ν.: «Σίγουρα, η εμφάνιση ενός πιάτου είναι το πρώτο κίνητρο. Πρόσφατα είχα εμφανιστεί στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού, όπου ετοίμασα μια απλή χωριάτικη σαλάτα. Ακόμη με παίρνουν τηλέφωνο διάφοροι γνωστοί για να μου ζητήσουν τη συνταγή».
Τι προσέχετε περισσότερο ετοιμάζοντας ένα πιάτο ή ένα ολόκληρο μενού;
Ν.: «Το μυστικό είναι η αγάπη σε αυτό που κάνεις. Όλα παίζουν ρόλο, ακόμη και η καλή συνεργασία. Μη σας φαίνεται παράξενο. Αν δεν υπάρχει καλή συνεργασία στην κουζίνα, αυτό βγαίνει και στο πιάτο».
Γ.: «Μια λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά, κάτι πολύ απλό που ίσως να έχει σχέση με το στήσιμο. Μπορεί να σερβίρεις δύο πιάτα με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο, το ένα να κερδίσει τις εντυπώσεις και το άλλο να μη σε παρακινήσει ούτε καν να το δοκιμάσεις».
Για ποια διάσημη θα θέλατε να μαγειρέψετε και τι θα της ετοιμάζατε;
Ν.: «Εγώ θα ήθελα να μαγειρέψω για τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, γιατί την εκτιμώ πολύ για το φιλανθρωπικό της έργο. Τέτοιοι άνθρωποι είναι πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση. Δεν μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή τι θα της μαγείρευα, σίγουρα όμως κάτι εξαιρετικό και εκλεπτυσμένο».
Γ.: «Εγώ θα ήθελα να κάνω το τραπέζι στην Τζούλια Ρόμπερτς. Θα της ετοίμαζα σίγουρα λαβράκι ψημένο με κρούστα αλατιού και πράσινο λαδολέμονο, όπως το φτιάχνουμε εμείς».
Τι ετοιμάσατε για το τραπέζι του γάμου της;
Ν.: «Τι δεν ετοιμάσαμε να μας ρωτήσεις! Μαγειρέψαμε για πάνω από 1.000 καλεσμένους».
Γ.: «Η αδερφή μας παντρευόταν κι εμείς μαγειρεύαμε μαζί με άλλα 10 άτομα. Ετοιμαστήκαμε πραγματικά την τελευταία στιγμή, γιατί έπρεπε να συνοδεύσουμε και τη νύφη στην εκκλησία. Ήταν ευχάριστη όμως η κούραση!».
Ν.: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που πήγαν όλα καλά, ήταν μια υπέροχη βραδιά και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι. Και φυσικά, αυτό που κάναμε ήταν πολύ λίγο μπροστά σε αυτά που αξίζουν στην αδερφή μας».
Προτάσεις για την τηλεόραση έχετε;
Ν.: «Ναι, υπάρχει μια πολύ σοβαρή πρόταση, την οποία συζητάμε με τον Γιώργο και θα δούμε. Το πιο τιμητικό όμως για μένα ήταν όταν μου πρότειναν από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος να παρουσιάσω κάποιες συνταγές στην τηλεόραση και σε κάποιες εταιρείες. Είναι σημαντικό συνάδελφοί σου οι οποίοι είναι στο top της γεύσης να σε εκτιμούν τόσο πολύ».
Συνταγή για πράσινο λαδολέμονο
Ν.: «Βάζουμε λάδι, λεμόνι σε αναλογία 1 προς 3, κρεμμύδι, το οποίο έχουμε χτυπήσει στο μπλέντερ, μέντα, μαϊντανό και λίγο δυόσμο. Δοκιμάστε το και σίγουρα θα μας θυμηθείτε!».