O πόλεμος της... κουτάλας

25.08.2009
Οι εποχές που οι νοικοκυρές τηλεφωνούσαν σε μητέρες, πεθερές και γιαγιάδες για να τους πουν πώς να μην κόψει η μαγιονέζα ή πώς να πετύχει το γιουβέτσι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ο τσελεμεντές έχει αντικατασταθεί από τους τηλεμάγειρες

Από τον Γιάννη Πολέμη Οι εποχές που οι νοικοκυρές τηλεφωνούσαν σε μητέρες, πεθερές και γιαγιάδες για να τους πουν πώς να μην κόψει η μαγιονέζα ή πώς να πετύχει το γιουβέτσι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ο τσελεμεντές έχει αντικατασταθεί από τους τηλεμάγειρες και το παλιό τετράδιο συνταγών από την ηλεκτρονική διεύθυνση στο Internet ή τη σελίδα στο teletext. Οι μάγειρες είναι οι νέοι σταρ της μικρής οθόνης και οι τηλεοπτικοί σταθμοί στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε επενδύουν όλο και περισσότερο στο στομάχι μας, με την ελπίδα, φυσικά, ότι θα κερδίσουν μεγαλύτερο κομμάτι της διαφημιστικής πίτας. Η μάχη της κουτάλας προβλέπεται και τη νέα τηλεοπτική περίοδο ιδιαίτερα σκληρή!

Η μαγειρική στις πρωινές εκπομπές δεν είναι, φυσικά, καινούργια υπόθεση. Η πρωτοποριακή ιδέα ανήκει στη Ρούλα Κορομηλά, που έκανε τη Βέφα Αλεξιάδου εθνική μας μαγείρισσα. Από τοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι ή μάλλον στην κατσαρόλα και πολλά πρόσωπα πέρασαν από τα πρωινάδικα των καναλιών.

Μία από τις κερδισμένες της σεζόν που πέρασε ήταν η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, που μας έμαθε πώς να φτιάχνουμε από παστίτσιο μέχρι φιλετάκια με δεντρολίβανο μέσα από τον «Καφέ με την Ελένη». Η συνεργασία τους αυτή όμως διακόπηκε, όπως πρώτο αποκάλυψε το ΛΟΙΠΟΝ. Και μπορεί αρχικά η Αργυρώ να άφηνε να εννοηθεί πως θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το εστιατόριό της, ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως δέχεται έντονο pressing από τον ΑΝΤ1, προκειμένου να ενταχθεί στον ανανεωμένο «Πρωινό καφέ» που θα σερβίρει η Ευγενία Μανωλίδου.

Όσο για την Ελένη; Θέλει διακαώς στο πλευρό της τον Έκτορα Μποτρίνι, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει την οριστική απάντηση του δημοφιλούς σεφ.

Από την άλλη πλευρά, στο Mega το σκέφτονται και δεν είναι απίθανο στην ανανεωμένη παρέα του πρωινού (Παπαδάκης, Νομικού, Ουγγαρέζος, Καινούργιου, Αραμπατζή) να παραμείνει η Μαίρη Παναγάκου, την οποία γνωρίσαμε πέρυσι στο πλευρό του Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Στο Star, πάλι, αποφάσισαν. Η αρχική σκέψη ήταν, βέβαια, να αναλάβει η Πετρούλα Κωστίδου την εκπομπή μαγειρικής του καναλιού, φορώντας μόνο την ποδιά της, αλλά το ξανασκέφτηκαν. Έτσι, ο Θανάσης Πάτρας θα παίρνει τη σκυτάλη από την Ελεονώρα Μελέτη και μαζί με τη μαγείρισσα Ντίνα Νικολάου θα προσπαθήσουν να «αναστήσουν» τη ζώνη μαγειρικής του καναλιού, που φέτος, με οικοδεσπότες την Έστερ Μαστρογιάννη και τον Γιάννη Γκελντή, δεν πήγε και τόσο καλά.

Αλλαγή... υλικών και στο Alter. Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με τη Σταματίνα Τσιμτσιλή, αλλά τώρα, που η μελαχρινή παρουσιάστρια αναλαμβάνει το «ΤV weekend» στη θέση της Βάσιας Λόη, αναζητούν το πρόσωπο που μπορεί επάξια να τη διαδεχτεί.

Όσο για τον ΣΚΑΪ, που φέτος μπαίνει πιο δυναμικά στον ανταγωνισμό; Αποφασίστηκε να επενδύσουν και στην πρωινή ζώνη σε ξένο πρόγραμμα και εξασφάλισαν τα δικαιώματα του «Top Chef», που θα ξεκινήσει να προβάλλεται από τις 7 Σεπτεμβρίου.

Δείπνο στη ζώνη του lead in
Το «Κάτι ψήνεται» ανέτρεψε το δεδομένο δεκαετιών όσον αφορά την περιβόητη ζώνη 20:00-21:00, που παραδοσιακά προβάλλονται τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών. Κανείς δεν περίμενε ότι ο Alpha, με το γερμανικής προέλευσης ριάλιτι μαγειρικής, θα κατάφερνε, όχι μόνο να μπει δυναμικά στον ανταγωνισμό, αλλά κάποιες μέρες να χτυπήσει ακόμη και την πρωτοκαθεδρία του δελτίου ειδήσεων του Mega. Το πρόγραμμα, με αφηγητή τον Γιώργο Χατζηπαύλου, συνεχίζεται δυναμικά από τη νέα τηλεοπτική περίοδο, με πολλές εξορμήσεις σε τραπέζια της επαρχίας και, φυσικά, τον ίδιο αφηγητή.

Στον ΑΝΤ1 δεν έχουν πάρει ακόμη οριστικές αποφάσεις, το πιθανότερο όμως είναι να δίνει lead in στον Νίκο Ευαγγελάτο το νέο ριάλιτι «Love Bites», που συνδυάζει έρωτα και μαγειρική. Κι επειδή και ο έρωτας και η τηλεθέαση περνάνε από το στομάχι, αφηγήτρια θα είναι η εκρηκτική Όλγα Φαρμάκη, που πιθανότατα θα συνεχίσει και στο «Όλα» του Θέμου Αναστασιάδη. Ποιο είναι το concept του «Love Bites»; Κάθε εβδομάδα τέσσερις άντρες ή τέσσερις γυναίκες θα επιχειρούν να σαγηνεύσουν το αντίθετο φύλο, με όπλο, όχι μόνο τη γοητεία τους, αλλά και τα μαγειρικά τους προσόντα.

Ο... εφιάλτης Έκτορας Μποτρίνι
Ήταν από τις παρουσίες που ξεχώρισαν τη φετινή τηλεοπτική περίοδο. Οι φωνές και οι «φασαρίες» του Έκτορα Μποτρίνι στα υπό κατάρρευση μαγαζιά που ανέλαβε να σώσει μέσα από το ριάλιτι «Εφιάλτης στην κουζίνα» εκτόξευσαν στα ύψη τις μετοχές του στο χρηματιστήριο της μικρής οθόνης. Έτσι, δέχτηκε πρόταση από την Ελένη Μενεγάκη για να είναι του χρόνου στον «Καφέ» της, ενώ και το Mega τον πολιόρκησε για το νέο ριάλιτι μαγειρικής που ετοιμάζει από το Φεβρουάριο. Ο Έκτορας παραμένει στον Alpha σίγουρα για τον «Εφιάλτη» και ίσως τελικά «ψηθεί» για να βρεθεί στο πλευρό της Ελένης. Μάλιστα, το κανάλι της Κάντζας έχει ήδη ξεκινήσει να διαφημίζει την επιστροφή του στο δεύτερο κύκλο του βραδινού ριάλιτι μαγειρικής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει αυτή τη φορά κάθε προηγούμενο και γι’ αυτόν το λόγο ο Έκτορας Μποτρίνι σκοπεύει σύντομα να πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια, προκειμένου να αποφασίσει ποια εστιατόρια θα αναλάβει να αναμορφώσει εκτός Αθηνών. Τέλος, στον Alpha εξετάζουν το ενδεχόμενο για μία ακόμη εκπομπή μαγειρικής, στην οποία προωθούν για την παρουσίασή της τον Σωτήρη Καλυβάτση.

Γλυκό ή αλμυρό;
Στο Mεγάλο Κανάλι, πάντως, δεν έχουν δίλημμα, καθώς διαθέτουν και από τα δύο. Μετά τα υψηλά νούμερα τηλεθέασης που σημείωσαν την προηγούμενη τηλεοπτική περίοδο οι «Γλυκές αλχημείες» του Στέλιου Παρλιάρου θα συνεχίσουν να μας ταξιδεύουν σε γευστικούς πειρασμούς με βάση τη σοκολάτα, τη ζάχαρη και το μέλι. Στο σχεδιασμό του προγράμματος της επόμενης σεζόν μέχρι τώρα περιλαμβάνεται και το «Μπουκιά και συχώριο» του Ηλία Μαμαλάκη, ενώ εκκρεμεί συνάντηση του διάσημου σεφ με το κανάλι, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα γυρίσουν και νέο κύκλο εκπομπών, όπως είχε ανακοινωθεί παλαιότερα. Πάντως, ο Ηλίας Μαμαλάκης θα συνεχίσει τη συνεργασία του και με το τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης. Μιας και αναφερθήκαμε στην ΕΡΤ, η δική της εκπομπή μαγειρικής, το «Νηστικό αρκούδι», δεν πρόκειται να συνεχιστεί, αλλά θα αντικατασταθεί από μια παρόμοιου ύφους μαγειρική εκπομπή, που προς το παρόν ακούει στον τίτλο «Μη μου κλείνεις το μάτι». Να δούμε, βέβαια, αν θα κλείσουν το μάτι και οι τηλεθεατές.