Ένα νησί για πάρτη τους

31.07.2009
Μπορεί να διαθέτουν πολυτελείς επαύλεις, ιδιωτικά τζετ και κότερα, πλήθος κερδοφόρων εταιρειών και συλλογές με πανάκριβα αυτοκίνητα, όμως οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι δεν έχουν εκπληρώσει το μεγαλύτερο όνειρό τους, καθώς δεν έχουν ακόμη αποκτήσει το απόλυτο status symbol: το δικό τους ιδιωτικό νησί...

Από τη Μαρίνα Μανθεάκη

Μπορεί να διαθέτουν πολυτελείς επαύλεις, ιδιωτικά τζετ και κότερα, πλήθος κερδοφόρων εταιρειών και συλλογές με πανάκριβα αυτοκίνητα, όμως οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι δεν έχουν εκπληρώσει το μεγαλύτερο όνειρό τους, καθώς δεν έχουν ακόμη αποκτήσει το απόλυτο status symbol: το δικό τους ιδιωτικό νησί...

Από την άλλη, αρκετοί μεγιστάνες προσανατολίζονται ή ήδη έχουν προχωρήσει στην αγορά ενός νησιού προκειμένου να χαίρονται τον ελληνικό ήλιο και τα γαλαζοπράσινα νερά με στυλ, όπως έκανε κάποτε ο Αριστοτέλης Ωνάσης στο Σκορπιό. Ας δούμε ποια είναι τα πανέμορφα ελληνικά νησιά-«φιλέτα» που έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών...

Σκορπιός
Ο «παράδεισος» του Ωνάση

Το μυθικό νησί που γνώρισε στιγμές αίγλης, καθώς πρίγκιπες, βασίλισσες, σταρ του Χόλιγουντ, πολυεκατομμυριούχοι και μέλη του διεθνούς τζετ σετ κολύμπησαν στις υπέροχες παραλίες του κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας τους από τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Το 1961, ο Ωνάσης αγόρασε τη νησίδα Σκορπιός, ένα μικρό κομμάτι λιόφυτης γης απέναντι από το Νυδρί της Λευκάδας. Ακόμη και σήμερα, 46 χρόνια μετά, ο Σκορπιός αποτελεί το πλέον γνωστό ιδιωτικό νησί στην Ελλάδα, ενώ έχει περάσει στην κατοχή της εγγονής του Έλληνα μεγιστάνα, Αθηνάς Ωνάση. Διαθέτει πολυτελή σπίτια, ιδιωτικούς δρόμους, μαρίνες, ακόμη και ελικοδρόμιο, εκπληκτικές παραλίες και αποτελεί έναν πραγματικό επίγειο παράδεισο?

Δοκός
Το διαμάντι του Αργοσαρωνικού

Η όμορφη Δοκός βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από την Ύδρα, ενώ από ξηράς είναι ανάμεσα στην Ερμιόνη και το Πόρτο Χέλι της Αργολίδας. Μία από τις πρόσφατες κινήσεις που αφορούν αγορά ελληνικού νησιού έγινε από τον κυπριακό όμιλο Kerlengou Island Investments Plan Ltd. Σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα, ο όμιλος Κερλέγκου απέκτησε το νησί έπειτα από ιδιωτική δημοπρασία, που διεξήγαγε η οικογένεια Λιβανού, ιδιοκτήτρια του νησιού. Για την αγορά της Δοκού καταβλήθηκε το ποσό των 180 εκατομμυρίων ευρώ. Απώτερος στόχος είναι η μετατροπή του νησιού σε παραθεριστικό θέρετρο, με την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων, οικιστικών συγκροτημάτων με τη μορφή «χωριών» αλλά και μεμονωμένων πολυτελών κατοικιών, επενδύοντας περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Γαλατάς
Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες

Ένα σχετικά άγνωστο νησί για το ευρύ κοινό, που όμως συγκέντρωσε το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών από το εξωτερικό αλλά και την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 500 στρεμμάτων νησί του Παγασητικού έχει εκμισθωθεί για τα προσεχή 50 χρόνια από την κυπριακή United Five Development, η οποία αναμένεται να επενδύσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά αφορούν στην ανέγερση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας 900 κλινών, η οποία θα πλαισιώνεται από εστιατόρια, χώρους αναψυχής, γήπεδα τένις και αρκετές πισίνες.

Σπετσοπούλα 
Το καταφύγιο του Νιάρχου

Το στολίδι του Σαρωνικού, ιδιοκτησίας της οικογενείας Νιάρχου, είναι ίσως ένα από τα πιο όμορφα ιδιωτικά νησιά της χώρας μας. Το έκτασης 2.300 στρεμμάτων νησί είχε αγοράσει πριν από περίπου 45 χρόνια ο Σταύρος Νιάρχος, από τον Γιάννη Λεωνίδα. Το νησί έχει μείνει στη μνήμη των κατοίκων του γειτονικού νησιού των Σπετσών για τα ξέφρενα πάρτι της δεκαετίας του 1960, στα οποία λάμβαναν μέρος ακόμη και μέλη της τότε βασιλικής οικογένειας. Όμως, έκτος από χαρές και γλέντια, το νησί έζησε και ήμερες θλίψης, καθώς εκεί άφησε την τελευταία πνοή της το 1970, σε ηλικία 44 ετών, η Ευγενία Νιάρχου.

Σκυροπούλα
Νησί με... κυπριακό αέρα

Πρόκειται για μια όμορφη νησίδα έκτασης 4.000 στρεμμάτων, ακριβώς δίπλα από τη Σκύρο, με γραφικούς μικρούς κόλπους και, φυσικά, εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νησί, που άνηκε στην οικογένεια Αντωνιάδη, πωλήθηκε στην εφοπλιστική οικογένεια Χατζηιωάννου έναντι του πόσου των 6 εκ. ευρώ. Το ακατοίκητο νησί ανήκε από τη δεκαετία του 1860 στην οικογένεια Αντωνιάδη, ενώ ως τις αρχές του 2001 ήταν στην κατοχή του Ξενοφώντα Αντωνιάδη.

Αρκούδι
Πολυτέλεια, άνεση και... spa

Το νησί Αρκούδι βρίσκεται βόρεια της Κεφαλλονιάς και ήταν ανέκαθεν από τα πιο περιζήτητα στους επιχειρηματικούς κύκλους. Στο νησί, που απέκτησε ο επιχειρηματίας Γιώργος Σταυρόπουλος, προγραμματίζεται μία επένδυση της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ, από την οποία θα δημιουργηθούν 300 θέσεις απασχόλησης. Θα περιλαμβάνει μία έκταση 4.000 στρεμμάτων, αποτελούμενη από 140 υπερπολυτελείς κατοικίες, μία μαρίνα, κέντρο θαλασσοθεραπείας και γήπεδο γκολφ 18 οπών, όπως επίσης και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Εχινάδες
Οι... παραμελημένες

Οι Εχινάδες στο παρελθόν είχαν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών ξένων επενδυτών, όμως σήμερα η κατάσταση δείχνει να έχει αλλάξει. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νatura 2000, βάσει του οποίου αρκετά σημεία τους προστατεύονται και δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση. Σημειωτέον ότι όλα τα εν λόγω πιστοποιητικά μπορεί να απαιτήσουν έως και 12 μήνες προκειμένου να εκδοθούν. Από τις πλέον ακριβές νησίδες της περιοχής είναι η Άτοκος, η τιμή της οποίας υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν, η νησίδα έκτασης 5.000 στρεμμάτων δεν πωλείται, καθώς ανήκει στο γνωστό εφοπλιστή Π. Τσάκο.

Πεταλιοί
Ο θησαυρός των Εμπειρίκων

Η μοναδική συστάδα των Πεταλίων νήσων, που βρίσκονται στον Ευβοϊκό ανοιχτά του Μαρμαρίου, έχουν αλλάξει πολλούς ιδιοκτήτες. Γνωστά από τα πολύ αρχαία χρόνια, τα ιδιόκτητα αυτά νησάκια πέρασαν, μετά την ένταξη της Εύβοιας στο νέο ελληνικό κράτος, στην ιδιοκτησία του Ι. Παπαρηγόπουλου και ακολούθως, μετά το 1871, στη βασιλική οικογένεια (θερινά ανάκτορα), στον Μαρή Εμπειρίκο, σε διάφορους εφοπλιστές και στον Κλοντ Πικάσο, γιο του διάσημου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο. Τα ονόματα των μικρών αυτών νησιών είναι: Μεγάλο Πετάλι (Ρώσα), Μικρό Πετάλι, Τράγος, Αυγό, Μακρύ, Λεμπερούσα, Φούντας, Πλατουράδα και Λουλούδα.

Ρευματονήσι
Το νησί της Γουλανδρή

Το καταπράσινο νησί της αξέχαστης Ντόλυς Γουλανδρή, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πάρο και την Αντίπαρο, γνώρισε στιγμές μεγάλης δόξας. Εφοπλιστές, επιχειρηματίες, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, πολιτικοί όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αστέρες του κινηματογράφου όπως ο Σον Κόνερι ήταν ανάμεσα στους εκατοντάδες επισκέπτες του όμορφου κυκλαδίτικου νησιού της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας. Η Ντόλυ Γουλανδρή το λάτρευε και το επισκεπτόταν σε κάθε ευκαιρία, κολυμπούσε στα καταγάλανα νερά του με τις ώρες και τα βράδια τα περνούσε παίζοντας χαρτιά με τους φίλους της.

Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι) 
Πάλη μεγιστάνων για την απόκτησή του

Το νησί, όμως, που παρουσιάζει ίσως το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν είναι άλλο από τη νήσο Πάτροκλο, δίπλα στο Σούνιο (υπάγεται στο δήμο Κερατέας), ιδιοκτησίας της οικογένειας Γιατράκου και έκτασης 4.200 στρεμμάτων. Το γεγονός ότι απέχει μόλις 850 μέτρα από τις ακτές της Αττικής το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό, κατάλληλο για την ανάπτυξη ενός πολυτελούς παραθεριστικού θέρετρου, ενώ μπορεί κάλλιστα να φιλοξενήσει και μαρίνα. Για την αγορά του είχαν στο παρελθόν ενδιαφερθεί ισραηλινά συμφέροντα, ενώ είχε εμπλακεί και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Aριέλ Σαρόν. Το σχετικό σχέδιο έχει οριστικά ναυαγήσει και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται σε ξένο τουριστικό όμιλο, ο οποίος διαπραγματεύεται την αγορά του.