Ρονάλντο: Ένας ευαίσθητος Κροίσος

31.07.2009
Θεωρείται ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές σε όλο τον κόσμο. Είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος όλων των εποχών και ο πλέον πολυσυζητημένος για την άστατη ζωή και το χαρακτήρα του.

Του Βασίλη Λούκα

Θεωρείται ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές σε όλο τον κόσμο. Είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος όλων των εποχών και ο πλέον πολυσυζητημένος για την άστατη ζωή και το χαρακτήρα του. Η άγνωστη στο πλατύ κοινό ιστορία του, όμως, τον κάνει να ξεχωρίζει. Ευαίσθητος και ρομαντικός, έχει εξελιχθεί σε φύλακα-άγγελο της οικογένειάς του, ενώ είναι πρεσβευτής του έργου της Unicef.

Εκπλήρωσε το όνειρο της μητέρας του
Ο Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro έγινε πασίγνωστος με το μικρό του όνομα από νεαρή ηλικία. Όταν παράτησε το σχολείο και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο.

Άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του όταν πήγε στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ενώ το 2003, όταν πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εκτόξευσε στα ύψη την αξία της προσωπικής μετοχής του στο αθλητικό χρηματιστήριο.

Ο νεαρός Πορτογάλος, που αγωνίζεται στη Ρεάλ Μαδρίτης και στην Εθνική Ομάδα της χώρας του, είναι σήμερα ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Όταν, μάλιστα, τον Ιούνιο του 2009 ανακοινώθηκε και επίσημα η μετακίνησή του από το Μάντσεστερ στη Μαδρίτη με κόστος 94 εκατομμύρια ευρώ, ο 24χρονος έγινε ο απόλυτος ρέκορντμαν όλων των εποχών.

Παράλληλα, εκπλήρωσε και το όνειρο της μητέρας του, που έλεγε ότι ήθελε να τον δει με τη φανέλα της Ρεάλ προτού πεθάνει.

Άστατος και... επεισοδιακός
Οι φίλοι του λένε ότι είναι ένα πολύ καλό παιδί, με ευαισθησίες, παρά τα όσα ακούγονται κατά καιρούς.

Η αλήθεια είναι πως κάνει έντονη εξωγηπεδική ζωή και συχνά πυκνά δίνει αφορμές για πρωτοσέλιδα που δεν έχουν σχέση με την μπάλα, αλλά με πρωτότυπες ιστορίες από την προσωπική του ζωή.

«Δεν είμαι όπως με περιγράφουν τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά και θα το αποδείξω αυτό στο γήπεδο», δήλωσε πρόσφατα αναφερόμενος στις κακίες που ακούγονται για το άτομό του.

Λάτρης του ωραίου φύλου, δεν αφήνει τις όμορφες κυρίες να περνούν απαρατήρητες. Πηγαίνει σε πάρτι, ποζάρει με θράσος μπροστά στις κάμερες, φλερτάρει με διάσημες ελεύθερες και ωραίες κοπέλες -όπως με την Πάρις Χίλτον πρόσφατα στο Μαϊάμι- και κάνει ό,τι μπορεί για να τραβήξει τη δημοσιότητα πάνω του.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση μιας από τις αμέτρητες πλέον πρώην αγαπημένες του, της Νερέιδα Γκαγιάρδο, που είπε ότι κάθε εβδομάδα ο νεαρός έχει και μία άλλη κατάκτηση.

«Από τότε που με παράτησε, δεν ξέρω πόσες ήταν» είπε χαρακτηριστικά?

«Είμαι ο καλύτερος»
Πάντως, λόγω του νεαρού της ηλικίας, δεν διστάζει να κάνει συχνά δηλώσεις που προκαλούν, όπως η πρόσφατη ότι είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο.

Αληθινός σταρ, που θα μπορούσε να είναι και τραγουδιστής, διαθέτει φήμη και δόξα που ανάγκασαν το γενικό διευθυντή της ομάδας του να δηλώσει ότι θα του διαθέσουν σωματοφύλακα για την ασφάλειά του, όπως είχαν κάνει δηλαδή και με τον επίσης σταρ της μπάλας Ντέιβιντ Μπέκαμ την εποχή που εκείνος έπαιζε στην πανάκριβη ομάδα της Μαδρίτης.

Φύλακας-άγγελος της οικογένειας
Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1985 στη Φούντσαλ της Μαδέρα στην Πορτογαλία και μεγάλωσε παρέα με τον Ατλαντικό ωκεανό, όπως λέει. Από μικρός εξελίχθηκε σε φύλακα-άγγελο της οικογένειάς του, καθώς οι σχέσεις του με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είναι άξιες ιδιαίτερης αναφοράς, αφού κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην τους λείπει τίποτα. Έχει τρία αδέλφια. Έναν αδελφό, τον Hugo, στον οποίο έχει αφιερώσει πάρα πολύ χρόνο αλλά και χρήματα, και δύο αδελφές, την Elma και τη Liliana Catia. Μικρός έπασχε από ταχυκαρδία, αλλά η επιμονή της μητέρας του τον οδήγησε στον κατάλληλο γιατρό που του έλυσε για πάντα το πρόβλημα. Οι γονείς του ήταν πολύ φτωχοί. Αρχηγός του σπιτιού η Μαρία Ντολόρες, η μητέρα του, που πήρε νωρίς τα ηνία της οικογένειας από τον εθισμένο στο αλκοόλ πατέρα του, Jose Dinis.

Όλα για τη μάνα...
Η λατρεία του Κριστιάνο στο πρόσωπο της μητέρας του μεταφράζεται σε κινήσεις που προκαλούν θαυμασμό. Πανάκριβα δώρα όπως σπίτια, αυτοκίνητα, κοσμήματα είναι στο τακτικό μενού, ενώ συχνά πυκνά ο πάμπλουτος γιος κάνει την υπέρβαση και μισθώνει ιδιωτικά αεροπλάνα ή της πληρώνει τις μετακινήσεις της, πάντα στην πρώτη θέση, για να μπορεί να τον παρακολουθεί να αγωνίζεται.

Στηρίζει τα αδέλφια του
Ο αδελφός του είναι εκείνος που τον έχει στενοχωρήσει αφάνταστα, καθώς έχει «ξεφύγει» από μικρός, και ο Κριστιάνο Ρονάλντο κάνει ό,τι είναι εφικτό, όπως το να του χρηματοδοτεί τις προσπάθειες για δική του ανεξάρτητη δουλειά, ώστε να τον δει ξανά στον ίσιο δρόμο καθαρό και απεξαρτημένο.

Η μία από τις αδελφές του εκμεταλλεύεται όσο μπορεί το όνομά του, μιας και το χρησιμοποιεί ως επώνυμο για να κάνει καριέρα στο χώρο του τραγουδιού.

Η άλλη του αδελφή έχει συνδυάσει την επαγγελματική της πορεία με τη φίρμα ρούχων CR7, στην οποία, όπως είναι γνωστό, τον πρώτο και κύριο λόγο έχει ο σταρ της οικογένειας.

Πέρα, όμως, από το οικογενειακό πλαίσιο, η ευαισθησία του Ρονάλντο εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό τόσο μέσα από βοήθεια που προσφέρει σε αδύνατους οικονομικά συμπατριώτες του σε νοσοκομεία ?όπως εκείνο όπου χειρουργήθηκε η μητέρα του το 2007?, αλλά και μέσω της Unicef, της οποίας είναι πολύτιμος συνεργάτης και πρεσβευτής.