Ιδιωτικοί παράδεισοι αμύθητης αξίας

23.07.2010
Κάποτε το να έχεις δικό σου νησί ήταν μοναδικό κατόρθωμα, που αυτόματα σε οδηγούσε στην κορυφή της πυραμίδας των Rich and Famous. Οι δεξιώσεις της οικογένειας Νιάρχου στην εντυπωσιακή έπαυλη της Σπετσοπούλας έχουν αφήσει εποχή, όπως και τα ενσταντανέ της Τζάκι Κένεντι καθώς αποβιβαζόταν από τη θαλαμηγό «Χριστίνα» στο γραφικό λιμάνι του Σκορπιού.

Κάποτε το να έχεις δικό σου νησί ήταν μοναδικό κατόρθωμα, που αυτόματα σε οδηγούσε στην κορυφή της πυραμίδας των Rich and Famous. Οι δεξιώσεις της οικογένειας Νιάρχου στην εντυπωσιακή έπαυλη της Σπετσοπούλας έχουν αφήσει εποχή, όπως και τα ενσταντανέ της Τζάκι Κένεντι καθώς αποβιβαζόταν από τη θαλαμηγό «Χριστίνα» στο γραφικό λιμάνι του Σκορπιού. Και ενώ τα δύο μυθικά νησιά σήμερα είναι ακατοίκητα, κάνοντας κάποιους να μιλούν για «κατάρα», με το πέρασμα των δεκαετιών δεν φαντάζει πια ακατόρθωτη η απόκτηση ενός ιδιωτικού νησιού. Άλλωστε πλέον το χρήμα μετράει πολύ περισσότερο από ένα ισχυρό brand name. Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τα ιδιωτικά νησιά που έχουν αποκτήσει οι αστέρες του Χόλιγουντ, και ας μην ανήκουν στο κλειστό λόμπι των πολύ πλούσιων και ισχυρών. Οι καταθέσεις τους, ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν τα εννέα ψηφία... Του Γιάννη Πολέμη

Σελίν Ντιόν - Κεμπέκ
Την πατρίδα της επέλεξε για να επενδύσει στην αγορά του δικού της νησιού η Σελίν Ντιόν. Η τραγουδίστρια με τη μοναδική φωνή αγόρασε πριν από μερικά χρόνια το νησάκι Ile Gagnon στο Κεμπέκ. Η μεγάλη βίλα γαλλικής αρχιτεκτονικής περιβάλλεται από έναν ψηλό φράχτη που την προστατεύει από αδιάκριτα βλέμματα. Πάντα ευγενής και προσιτή, η τραγουδίστρια επιτρέπει στους τουρίστες να το επισκεφθούν, αρκεί πρώτα να ζητήσουν άδεια.

Ρίτσαρντ Μπράνσον - Καραϊβική
Όχι ένα, αλλά τέσσερα νησιά έχει στην κατοχή του ο Βρετανός πολυεκατομμυριούχος. Ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης της Virgin μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στα νησιά Necker και Μοskito της Καραϊβικής, τα οποία έχει μετατρέψει σε οικολογικούς παραδείσους, χωρίς φυσικά να υστερούν σε πολυτέλεια και ανέσεις. «Προνομιούχο» είναι φυσικά το Necker, που ξεχωρίζει για τις απόμερες παραλίες του, τους ύφαλους αλλά και τα κοράλλια. Συχνά ο Ρίτσαρντ Μπράνσον το νοικιάζει εξολοκλήρου σε επίσης δισεκατομμυριούχους φίλους του. Εκείνος προτιμά το κοντινό Moskito, που αγόρασε έναντι δέκα εκατομμυρίων δολαρίων. Στην κατοχή του Μπράνσον βρίσκονται επίσης το νησί Makepeace, στα ανοιχτά των ακτών Κούινσλαντ στην Αυστραλία, αλλά και το τεχνητό Island of England στη θάλασσα του Ντουμπάι.

Σακίρα - Μπαχάμες
Από τις συναυλίες και τις πωλήσεις των δίσκων της έχει εισπράξει δισεκατομμύρια δολάρια. Ανάμεσα στις επενδύσεις της πασίγνωστης τραγουδίστριας της ποπ συγκαταλέγεται το Bonds Cay, ένα πανέμορφο νησί στις Μπαχάμες. Δεν είναι, βέβαια, η μοναδική ιδιοκτήτρια, αφού μοιράζεται το νησί με τον Ρότζερ Γουότερς των Πινκ Φλόιντ και τον Ισπανό ποπ σταρ Αλεχάντρο Σαντζ. Μάλιστα, όνειρο των τριών καλλιτεχνών είναι να μετατρέψουν το Bonds Cay σε πολιτιστικό κέντρο ολόκληρου του συμπλέγματος, που θα συμπεριλαμβάνει συναυλιακούς χώρους, γκαλερί και κατοικίες αποκλειστικά για καλλιτέχνες.

Nτέιβιντ Κόπερφιλντ - Μπαχάμες
Γείτονας της Σακίρα είναι ο διάσημος μάγος. Το Musha Cay φαίνεται πως μάγεψε τον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, και έτσι έδωσε για την αγορά του μαζί με τρία κοντινά νησιά (!) το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων δολαρίων! Μάλιστα, τα τρία μικρά νησάκια τα χρησιμοποιεί ως προπύργια ασφαλείας, ώστε να προστατεύεται από ανεπιθύμητους επισκέπτες. Όταν δεν βρίσκεται στο Musha Cay, ο μάγος το νοικιάζει σε επώνυμους φίλους του όπως η Όπρα Γουίνφρεϊ και ο Τζον Τραβόλτα έναντι 325.000 δολαρίων την εβδομάδα!

Τζόνι Ντεπ - Καραϊβική
Ο «Πειρατής της Καραϊβικής» δεν θα μπορούσε να μη διαθέτει το δικό του νησί στην Καραϊβική. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της επικής τριλογίας ο Τζόνι Ντεπ αποφάσισε να αγοράσει το νησί Little Halls Pond Cay στις Μπαχάμες έναντι του ποσού των 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Το νησί διαθέτει ιδιωτικό λιμάνι, έξι πανέμορφες παραλίες με λευκή άμμο και μια λιμνοθάλασσα. Γνωστός οικολόγος, ο Τζόνι Ντεπ πραγματοποίησε πρόσφατα μια τεράστια επένδυση στο νησί με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Λεονάρντο Ντι Κάπριο - Μπελίζε
Ήταν λίγο μετά τα γυρίσματα της «Παραλίας» όταν ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο αποφάσισε να αποκτήσει το δικό του νησί, θέλοντας βέβαια να πληροί κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Λευκή άμμο, γαλαζοπράσινα νερά, τροπική βλάστηση, απόλυτη ηρεμία. Τελικά το βρήκε και το αγόρασε έναντι 1,75 εκατομμυρίου δολαρίου. Πρόκειται για το Blackadore Cay: έναν πραγματικά επίγειο παράδεισο, που αποτελείται από απόμερες παραλίες με άμμο σαν πούδρα, βραχώδη ακρωτήρια και άπειρους κοκοφοίνικες. Έπειτα από πέντε χρόνια συχνών διακοπών ο Λεονάρντο αποφάσισε να το αξιοποιήσει τουριστικά. Λέγεται πως έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με μεγάλη ξενοδοχειακή αλυσίδα, θέτοντας ως μοναδικό όρο τα κτίσματα που θα ανεγερθούν να είναι απολύτως φιλικά με τον περιβάλλοντα χώρο, δηλαδή οικολογικά.

Μελ Γκίμπσον - Φίτζι
Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των πανέμορφων Φίτζι αποφάσισε να επενδύσει το 2005 ο Μελ Γκίμπσον. Έτσι, προχώρησε στην αγορά του νησιού Μago έναντι 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ηθοποιός δεν ήθελε να κάνει μεγάλες παρεμβάσεις στο νησί, και έτσι περιορίστηκε μόνο να δημιουργήσει μια μαρίνα και ένα δρόμο που οδηγεί στην εξοχική κατοικία την οποία έχτισε για να μένει τους καλοκαιρινούς μήνες.

Έντι Μέρφι - Μπαχάμες
Αντιθέτως, ο ιδιοκτήτης του γειτονικού Rooster Cay δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Αν και ο Έντι Μέρφι ξόδεψε περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά του νησιού, προς το παρόν το Rooster Cay παραμένει ανεκμετάλλευτο, καθώς ο γνωστός ηθοποιός δεν έχει αποφασίσει αν θα το κρατήσει για προσωπική του χρήση ή αν θα προχωρήσει στην εμπορική του εκμετάλλευση.

Νίκολας Κέιτζ - Μπαχάμες
Ο γνωστός ηθοποιός του Χόλιγουντ αγόρασε πριν από μερικά χρόνια το δικό του νησί στις Μπαχάμες έναντι 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν πρόλαβε, όμως, να το χαρεί... Το Leaf Cay, με τροπική βλάστηση, πανέμορφες παραλίες και μια εντυπωσιακή έπαυλη, πωλείται έναντι 7 εκατομμυρίων δολαρίων αν δεν βγει στο... σφυρί, καθώς, ως γνωστόν, ο ιδιοκτήτης του έχει χρεοκοπήσει με αποτέλεσμα αλλεπάλληλους πλειστηριασμούς όσον αφορά την ακίνητη περιουσία του.