Μια ανάσα μακριά

08.07.2009
Αν το καλοκαίρι ήταν κοκτέιλ, θα ήταν δροσερό mohito με συστατικά, αντί για ρούμι και lime, την καλή διάθεση και το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Η συνταγή βέβαια γίνεται ακόμα καλύτερη όταν εκτελείται σε μίνι αποδράσεις στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Aπό τη Φωτεινή Σίμου

Αν το καλοκαίρι ήταν κοκτέιλ, θα ήταν δροσερό mohito με συστατικά, αντί για ρούμι και lime, την καλή διάθεση και το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Η συνταγή βέβαια γίνεται ακόμα καλύτερη όταν εκτελείται σε μίνι αποδράσεις στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Διακοπές με κρίση ή όχι, με λίγα ή πολλά εμείς θα πάμε. Και σε πείσμα όλων αυτών θα περάσουμε καλά. Καλά και οικονομικά. Το ΛΟΙΠΟΝ κάθε εβδομάδα από αυτή τη στήλη θα σας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τις καλοκαιρινές σας εξορμήσεις.

ΥΔΡΑ
Ένα νησί που φαίνεται σαν να το κατοίκησε και να το στοίχειωσε μια φυλή καλλιτεχνών. Ένας λαμπερός και κοσμοπολίτικος προορισμός, ένας μαγνήτης στη μέση του Αργοσαρωνικού που τραβάει επάνω του τα πιο αστραφτερά ονόματα του διεθνούς τζετ σετ.

Διαμονή
Μπρατσέρα: Θα σας εντυπωσιάσει από τη δωρική λιτότητα, τη φινέτσα και τα πολλά χρηστικά αντικείμενα ?κοφίνια με σφουγγάρια, παλιές πρέσες? που βρίσκονται τριγύρω. Στα δωμάτια οι λευκοί πέτρινοι τοίχοι, οι παραδοσιακές ντουλάπες και οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες θυμίζουν άλλες εποχές. Τηλ.: 22980-53971, www.bratserahotel.com, από 132 ευρώ το δίκλινο.

Ορλόφ: Κάτασπρη διπλωματική κατοικία που έχτισε πριν από δύο αιώνες ο Ρώσος Ορλόφ. Δωμάτια με έπιπλα παλιάς υδραίικης τέχνης και πλούσιο πρωινό στον κήπο με τα γιασεμιά.

Τηλ.: 22980-52564, www.orloff.gr, από 160 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Hydroussa: Δωμάτια με κινηματογραφική ιστορία, αφού στα κρεβάτια του κοιμήθηκαν η Έλλη Λαμπέτη και η Σοφία Λόρεν, ενώ στην αυλή με τις λεμονιές γυρίστηκαν σκηνές από το «Παιδί και το δελφίνι» και «Το κορίτσι με τα μαύρα».

Τηλ.: 22980-53580, www.hydroussahotel.gr, από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Φαγητό
Γειτονικό: Το αγαπούν οι ντόπιοι και εμπιστεύονται τυφλά το καλαμάρι στα κάρβουνα, το χταπόδι στιφάδο και το μοσχαράκι στιφάδο από παλιές συνταγές της γιαγιάς. Τηλ.: 22980-53615, από 14 ευρώ το άτομο.

Παραδοσιακό: Τα μαρμάρινα τραπέζια γεμίζουν με μελιτζανάτο, γεμιστό καλαμάρι με τυρί, ντομάτα και πιπεριά στα κάρβουνα και ζουμερό φιλέτο σαρδέλας αρωματισμένο με μαϊντανό. Τηλ.: 22980-54155, από 12 ευρώ το άτομο.

Μην ξεχάσετε...
Να προμηθευτείτε τα καλύτερα αμυγδαλωτά από το ζαχαροπλαστείο του «Τσαγκάρη» σε ένα από τα δρομάκια που βγαίνουν στο λιμάνι (τηλ.: 22980-52314).

ΑΙΓΙΝΑ
Η πρώτη εντύπωση έρχεται από τα νεοκλασικά κτίρια κατά μήκος της παραλίας του νησιού, με μικρές αυλές που γίνονται φιλόξενες «φωλιές» για όλους εσάς που δεν μπορείτε να φύγετε πιο μακριά.

Διαμονή
Ραστώνη: Έντεκα διαμερίσματα δυο βήματα από το λιμάνι με θέα στη θάλασσα και ξεχωριστή διακόσμηση, που ταιριάζει με το όνομα του καθένα. Ξεχωρίζουν το «Romance», με κρεβάτι με ουρανό και τούλια, και το «Barbados», με εξωτικούς τόνους και αποικιακά έπιπλα. Στον κήπο μπορείτε να απολαύσετε το πρωινό σας ή τον απογευματινό σας καφέ. Τηλ.: 22970-27039, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Αιγινίτικο αρχοντικό: Το πετρόκτιστο αρχοντικό της θρυλικής Ζηνοβίας με το κατακόκκινο εξωτερικό φιλοξένησε προσωπικότητες όπως ο Άγιος Νεκτάριος και ο Καζαντζάκης. Ψηλά ζωγραφιστά ταβάνια, μεγάλα παράθυρα και έπιπλα-αντίκες διακοσμούν τα δωμάτια. Αγίου Νικολάου και Θωμαΐδος 1, τηλ.: 22970-24968, www.aeginitikoarchontiko.gr, από 70 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό.

Ιππόκαμπος: Ο Παύλος και η Maureen Λαζάρου θα σας υποδεχτούν στο μικρό ξενοδοχείο που βρίσκεται στο γραφικό ψαροχώρι Πέρδικα. Απλή διακόσμηση, ξύλινα έπιπλα και μπαλκόνια με θέα τη θάλασσα ή το βουνό συνθέτουν το μοτίβο των είκοσι δωματίων του. Στα συν ο πανέμορφος κήπος του, όπου σερβίρεται πρωινό και οργανώνονται barbecue. Τηλ.: 22970-61363, www.hippocampus-hotel-greece.com, από 60 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό.

Φαγητό
Το στέκι του κυνηγού: Αρωματικές χορτόπιτες, ψητή φάβα και ελαφρύς μουσακάς, όλα στον ξυλόφουρνο. Τεράστιες, τρυφερές και καλοψημένες οι σταυλίσιες μοσχαρίσιες μπριζόλες του. Για να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε τραπέζι, φροντίστε να κάνετε κράτηση. Ανιτσαίο, τηλ.: 22970-31210 & 6938501852, από 12 ευρώ το άτομο.

Σκοτάδης: Με έμφαση στα θαλασσινά και στο φρέσκο ψάρι στη σχάρα, το μενού συμπληρώνεται από ορεκτικά, όπως η ψητή σαρδέλα, και σαλάτες, όπως η ντομάτα-ρόκα σερβιρισμένη με καππαρόφυλλα. Παραλία Αίγινας, τηλ.: 22970-24014, από 16 ευρώ το άτομο.

Μην ξεχάσετε...
Για αυθεντικά φιστίκια Αιγίνης και γλυκό του κουταλιού φιστίκι πηγαίνετε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών και μόνο (τηλ.: 22970-22396).

ΠΟΡΟΣ
Γαλήνη, ρομαντζάδα, ξεγνοιασιά. Κατάφυτος από πεύκα, που... χαϊδεύουν τις απόκρημνες ακτές και φτάνουν μέχρι τα νερά του Αργοσαρωνικού. Οι βόλτες στα γραφικά σοκάκια του κάτω από το επιβλητικό ρολόι θα σας μείνουν αξέχαστες.

Διαμονή
Poros Image Hotel: Λιτή πολυτέλεια πάνω στο κύμα. Έπιπλα από ξύλο wenge, μάρμαρο, γρανίτης και παλέτα του απαλού γκρι και μπεζ χαρακτηρίζουν τα 84 δωμάτιά του. Ξεχωρίζουν οι αρχοντικές junior σουίτες. Νεώριο, τηλ.: 22980-22216-18, από 138 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Εφτά αδέλφια: Στο κέντρο της πόλης τα 16 δωμάτιά του διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό και μπαλκόνια με θέα στο γραφικό λιμάνι του νησιού και στο Γαλατά. Τομπάζη 1, τηλ.: 22980-23412, από 70 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό.

Στο ρολόι: Κουκλίστικος ξενώνας με πολυτελείς βίλες και διαμερίσματα. Κάθε διαμέρισμα έχει ξεχωριστό στυλ και προσφέρει όλα τα προνόμια ενός όμορφου, πλήρως εξοπλισμένου σπιτικού με θελκτικές ανέσεις και υπηρεσίες ξενοδοχείου. Χατζοπούλου & Καρρά 13, τηλ.: 22980-25808, από 75 ευρώ το στούντιο.

Φαγητό
Όαση: Ιστορική ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα, που λειτουργεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 με πρωταγωνιστές τα ψάρια και τα θαλασσινά και μεγάλη σταρ την αστακομακαρονάδα. Παραλία Πόρου, τηλ.: 22980-22955, από 15 ευρώ το άτομο.

Καράβολος: Ζυμωτό ψωμί, κολοκυθοκεφτέδες, ταραμοκεφτέδες και φάβα στον κατάφυτο κήπο του με τα μετρημένα στα δάχτυλα τραπέζια. Σπεσιαλιτέ του τα σαλιγκάρια με σάλτσα από φρεσκοτριμμένη ντομάτα. Πόρος, τηλ.: 22980-26158, από 12 ευρώ το άτομο.

Καθεστώς της γεύσης: Η πιο διάσημη ταβέρνα του Πόρου. Η κυρία Κυριακή μαστορεύει καταπληκτικά υδραίικα μπουρεκάκια, με τυλιχτό χειροποίητο φύλλο, τρία τυριά, λουκάνικο και ντομάτα, και πλούσιο χορταστικό μουσακά, που ξεχειλίζει από το πιάτο. Παραλία Πόρου, τηλ.: 22980-24770, από 10 ευρώ το άτομο.

Μην ξεχάσετε...
Να φέρετε πίσω στο σπίτι τα special μπακλαβαδάκια από το ζαχαροπλαστείο «Γλύκισμα», αλλά και μυρωδάτους κουραμπιέδες και παστέλι, που θα βρείτε στον «Δαγκλή».

ΣΠΕΤΣΕΣ
Μια όαση στη... γειτονιά της Αθήνας. Παλιά αρχοντικά, βοτσαλωτές αυλές με μοτίβα της θάλασσας και πευκοδάσος, συγκεντρωμένα έτσι, που να μπορείς να τα θαυμάσεις όλα με ένα ποδήλατο ή την παραδοσιακή άμαξα.

Διαμονή
Αρχοντικό Οικονόμου: Η ιστορία του ξεκινά από το 1851 και απευθύνεται σε αυτούς που αγαπούν τα παραδοσιακά κτίρια. Τα κρεβάτια στις σουίτες είναι σοφά τοποθετημένα, ώστε να μπορείτε να βλέπετε τη θάλασσα, και στις βεράντες υπάρχουν κανόνια! Τηλ.: 22980-73400, από 185 ευρώ το δίκλινο.

Νησιά: Οικογένειες, παρέες, εκλεκτικοί, μοναχικοί, σίγουρα θα βρουν το δικό τους δωμάτιο ανάμεσα στα στούντιο, στις μεζονέτες και τις σουίτες του ξενοδοχείου. Μεγάλη πρωταγωνίστρια η πολυεπίπεδη προεδρική σουίτα με το δικό της ασανσέρ. Τηλ.: 22980-75000, www.nissia.gr, από 155 ευρώ το στούντιο.

Βίλα Χριστίνα: Στο κέντρο της πόλης, σικ, πεντακάθαρα δωμάτια σε δύο παλιά αρχοντικά. Θα ξυπνάτε το πρωί μόνο για να πάρετε πρωινό στον κατάφυτο κήπο του. Τηλ: 22890-72218.

Φαγητό
Λιοτρίβι: Στο χώρο όπου στεγαζόταν ελαιοτριβείο του 17ου αιώνα θα χορτάσετε με σαλάτα Πανδαισία, με λευκό τυρί και καπνιστό σολομό και σος φρέσκιας ντομάτας. Παλιό Λιμάνι, τηλ.: 22980-72269, από 15 ευρώ το άτομο.

Νερό της αγάπης: Προτιμήστε τα τραπεζάκια στον εξώστη και ζητήστε τις γαρίδες με σάλτσα ούζου και το μπαρμπουνάκι με κριθαράκι. Θα έχετε την αίσθηση ότι τρώτε εν πλω. Κουνουπίτσα, τηλ.: 22980-74009, από 16 ευρώ οι γαρίδες και 19,80 ευρώ τα μπαρμπούνια.

Κουνέλας: Το καλύτερο ψάρι αλά σπετσιώτα, ενώ, αν είστε φαν του κρέατος, προτιμήστε το μοσχαράκι χανούμ-λουκούμι του έμπειρου σεφ Λευτέρη Δρίβα. Άγιος Μάμας, τηλ.: 22980-72212, από 12 ευρώ το άτομο.

Ταρσανάς: Αποκλειστικά για ψάρι και πεντανόστιμη λευκή ταραμοσαλάτα, όλο το χρόνο. Παλιό Λιμάνι, τηλ.: 22980-74490, από 5,40 ευρώ η ταραμοσαλάτα.

Μην ξεχάσετε...
Να δοκιμάσετε αμυγδαλωτά, το παραδοσιακό γλύκισμα των Σπετσών. Θα τα βρείτε παντού, αν και τα καλύτερα τα φτιάχνουν ο «Κλήμης» και ο «Πολίτης».