Scorpions: "Το ροκ είναι εσωτερική επανάσταση"!

03.07.2009
Οι θρύλοι του ροκ για μία ακόμη φορά έρχονται στην Αθήνα για τη μοναδική συναυλία τους στο Στάδιο «Καραϊσκάκη» στις 6 Ιουλίου. Ο λόγος για το συγκρότημα Scorpions, που θα ερμηνεύσουν για τους Έλληνες fans τους τις μεγάλες τους επιτυχίες «Rock You Like a Hurricane», «Holiday», «Always Somewhere», «Still Loving You» και πολλές άλλες ακόμη, αποδεικνύοντας ότι το ροκ είναι, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, η γέφυρά μας με τον κόσμο.

Από τη ΒΙΚΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Οι θρύλοι του ροκ για μία ακόμη φορά έρχονται στην Αθήνα για τη μοναδική συναυλία τους στο Στάδιο «Καραϊσκάκη» στις 6 Ιουλίου. Ο λόγος για το συγκρότημα Scorpions, που θα ερμηνεύσουν για τους Έλληνες fans τους τις μεγάλες τους επιτυχίες «Rock You Like a Hurricane», «Holiday», «Always Somewhere», «Still Loving You» και πολλές άλλες ακόμη, αποδεικνύοντας ότι το ροκ είναι, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, η γέφυρά μας με τον κόσμο.

Το ροκ έχει επιστρέψει τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο. Ποιοι είναι οι λόγοι που για χρόνια έμεινε στο περιθώριο και τώρα επανέρχεται;

«Δεν θα συμφωνήσουμε μαζί σας. Το ροκ ήταν πάντα στο προσκήνιο. Απλώς, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλά συγκροτήματα της δεκαετίας του ’80, που, ενώ είχαν διαλυθεί, επανασυνδέονται και κάνουν περιοδείες ή καινούργιες δουλειές».

Τι σημαίνει για εσάς ροκ;

«Είναι πηγή ζωής, συναίσθημα, έκφραση... Είναι η γέφυρά μας με τον κόσμο».

Όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεστε στο προσκήνιο υπήρχαν στιγμές που σκεφτήκατε να τα παρατήσετε και να ασχοληθείτε με κάτι άλλο;

«Ξεκινήσαμε με το όνειρο να γίνουμε επαγγελματίες μουσικοί και είχαμε την τύχη να το καταφέρουμε. Πώς θα μπορούσαμε ποτέ να σκεφτούμε να κάνουμε κάτι άλλο;».

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης με τον οποίο θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον;

«Πάντα μας αρέσουν οι συνεργασίες. Έχουμε μοιραστεί την ίδια σκηνή με πολλούς, από τον Τζο Κόκερ μέχρι τους Whitesnake. Είναι πολύ ωραίο και θα το συνεχίσουμε».

Ποια είναι η μέχρι τώρα καλύτερη συνεργασία σας με κάποιον ανεξάρτητο καλλιτέχνη;

«Δεν θα θέλαμε να ξεχωρίσουμε καμία. Έχουμε περάσει υπέροχα με όλους. Ελπίζουμε να περάσουμε τέλεια και με τον πρώτο Έλληνα που θα συνεργαστούμε, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου».

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι από τη μέχρι τώρα πορεία σας και ποιο θεωρείτε το πιο επιτυχημένο σας;

«Είναι τόσα πολλά. Αλλά το "Holiday" είναι ακόμα το καλύτερό μας. Σε εσάς, πάντως, που δεν πάτε διακοπές, αλλά θα είστε στη συναυλία μας, θα σας αφιερώσουμε το "Still Loving You"».

Στην εποχή που ζούμε μπορεί να χωρέσει η ροκ φιλοσοφία ή αποτελεί ουτοπία;

«Κυρίως σήμερα, που οι πολιτικοί δεν έχουν πλέον καμία όρεξη για να αλλάξουν τα πράγματα, πρέπει να τα καταφέρουμε εμείς με τη ροκ στο πλευρό μας».

Πότε κάποιος καλλιτέχνης πρέπει να αποχωρεί από το προσκήνιο;

«Όταν νιώθει ότι θέλει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε άλλα πράγματα στη ζωή του, ότι έχει κουραστεί ή ότι δεν έχει πια έμπνευση. Εμείς πάντως δεν είμαστε σε τέτοια φάση?».

Ποια είναι η σχέση σας με τη δημοσιότητα; Σας ενοχλεί;

«Η δημοσιότητα είναι μέρος της δουλειάς μας. Δεν μας ενοχλεί καθόλου. Αντίθετα, μας ανεβάζει και μας κάνει να νιώθουμε αγαπητοί κάθε στιγμή. Φυσικά, υπάρχουν στιγμές που κάποιοι θαυμαστές μας υπερβαίνουν τα όρια και δεν σέβονται προσωπικές μας στιγμές. Αυτό είναι κάτι που θα ενοχλούσε κάθε άνθρωπο».

Υπάρχει κάτι που δεν έχετε κάνει και θα θέλατε στο μέλλον να κάνετε;

«Πολλά... Η ζωή είναι γεμάτη περιπέτειες και ευκαιρίες για νέες εμπειρίες. Σίγουρα θέλουμε πολλά να κάνουμε ακόμα, τόσο στο χώρο της μουσικής όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Αλλά το βασικό πράγμα που αποζητάμε πολύ είναι περισσότερο χρόνο για προσωπική και οικογενειακή ζωή».

Υπήρχε στιγμή που κάποιος από εσάς να θέλησε να κάνει solo καριέρα και να κινδύνευσε να διαλυθεί το συγκρότημα;

«Είμαστε ευτυχισμένοι με αυτό που πετύχαμε όλοι μαζί σαν Scorpions.Το όραμά μας για τη μουσική αλληλοσυμπληρωνόταν πάντα από τον καθένα μας. Μέσα στην μπάντα ο καθένας έχει την ελευθερία να εκφράσει αυτό που θέλει».

Πώς σας φαίνεται η Ελλάδα και πώς βλέπετε τους Έλληνες;

«Αγαπάμε πολύ την Ελλάδα. Το τοπίο, το φαγητό, τους ανθρώπους. Οι Έλληνες είναι από τους καλύτερους και πιο παθιασμένους θαυμαστές μας και εκδηλώνουν την αγάπη τους με έναν ιδιαίτερο και ?άγριο? τρόπο, που μας ενθουσιάζει και μας κάνει να θέλουμε να τους χαρίσουμε τον καλύτερο εαυτό μας».

Πολλοί συνδυάζουν το ροκ με τα ναρκωτικά και με έναν παρακμιακό τρόπο ζωής; Ισχύει αυτό; Γιατί έχει γίνει αυτός ο συνδυασμός;

«Το ροκ δεν είναι τίποτα απ’ όλα αυτά. Απλώς, επειδή το ροκ είναι πάντα μια εσωτερική επανάσταση, μερικές φορές η εξουσία θέλει να το παρουσιάζει παρακμιακό για να μπορεί να μας ελέγχει. Το ροκ είναι για ανθρώπους που σκέφτονται, όχι για όσους κοιμούνται ήσυχοι στην πολυθρόνα τους και τους νανουρίζει η τηλεόραση... Το ροκ δεν είναι για ανήμπορους, είναι για αυτούς που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».

Στη συναυλία σας θα τραγουδήσει και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Ποια είναι η γνώμη σας για τον Έλληνα καλλιτέχνη; Τον επιλέξατε εσείς;

«Η πρόταση ήρθε από τον Τάσο Αλεξόπουλο, τον promoter και φίλο μας στην Αθήνα, με τον οποίο έχουμε ιδρύσει το "Scorpions Festival". Aκούσαμε τα τραγούδια του Βασίλη, μας άρεσαν και σκεφτήκαμε πως θα ήταν μια επιλογή που θα ικανοποιούσε και θα τιμούσε το κοινό μας στην Ελλάδα. Θέλουμε να πούμε κάποιο τραγούδι μαζί. Ελπίζω να τα καταφέρουμε».

Μπορεί ένας καλλιτέχνης διεθνούς βεληνεκούς να κρατήσει την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα και να προβληθεί μόνο μέσω της δουλειάς του;

«Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Το προσπαθούμε γιατί θέλουμε να έχουμε κι εμείς τις ιδιαίτερες στιγμές μας με την οικογένειά μας ή τους φίλους μας. Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κερδίσει σε μεγάλο βαθμό το σεβασμό των media στην προσωπική μας ζωή».