Ανδρέας Μικρούτσικος: "Έμεινα επί ξύλου κρεμάμενος"!

19.06.2009
Ο Ανδρέας Μικρούτσικος, ο δικός μας Ανδρέας... Ένας άνθρωπος αληθινός, που άγγιξε τις ψυχές μας, που αγαπήθηκε όσο λίγοι από το τηλεοπτικό κοινό. Οι επιτυχίες του πολλές, συχνά και πρωτοποριακές, που ανέβασαν ψηλά τον πήχη στον τηλεοπτικό στίβο.

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος, ο δικός μας Ανδρέας... Ένας άνθρωπος αληθινός, που άγγιξε τις ψυχές μας, που αγαπήθηκε όσο λίγοι από το τηλεοπτικό κοινό. Οι επιτυχίες του πολλές, συχνά και πρωτοποριακές, που ανέβασαν ψηλά τον πήχη στον τηλεοπτικό στίβο. Φέτος, όμως, τα πράγματα ήρθαν αλλιώς... Δεν του πήγε τίποτα καλά, ούτε στην επαγγελματική ούτε στην προσωπική του ζωή! Ο γνωστός παρουσιαστής επέλεξε το ΛΟΙΠΟΝ για μια συνέντευξη-εξομολόγηση. Μια κατάθεση ψυχής για την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί, το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και το «ναυάγιο» στο γάμο του! Για τη χειρότερη περίοδο της ζωής του...

«Eζησα από το προηγούμενο καλοκαίρι μέχρι σήμερα ένα είδος τέλειας οικονομικής καταστροφής, το οποίο έχουν βγάλει λίγο παραμορφωμένο κάποια έντυπα. Έχασα όλα μου τα χρήματα και όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία και έμεινα επί ξύλου κρεμάμενος! Συν το γεγονός ότι έμεινα και μόνος ήταν ένα πράγμα που ξαφνικά έφτασα, αν και έχω δουλέψει σκληρά και δεν έχω αδικήσει κανέναν, να βρίσκομαι όχι στο "φτου κι από την αρχή", αλλά στο "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», μας είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Ανδρέας Μικρούτσικος. Ας δούμε αναλυτικά τι μας εξομολογήθηκε...

Eίστε ένας άνθρωπος με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό σας. Τι πιστεύετε ότι έφταιξε και δεν πήγε καλά η φετινή τηλεοπτική χρονιά;

«Στη φετινή χρονιά υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες. Η εκπομπή ξεκίνησε ουσιαστικά στο δεύτερο τρίμηνο, οπότε σε τηλεοπτικούς χρόνους το δεύτερο εξάμηνο. Δεν βγήκε λειτουργώντας εναλλακτικά, αλλά αντιμετωπίζοντας επί ίσοις όροις τον ανταγωνισμό στη μέση της σεζόν. Κι ενώ οι άλλες εκπομπές άρχιζαν στις 10:00, εμείς αρχίζαμε στις 11:00. Σε μια εποχή άκρατου ανταγωνισμού και με έναν Ανδρέα για να μη βγάζω τον εαυτό μου απέξω που είχε δεχθεί σε προσωπικό επίπεδο απανωτά χτυπήματα. Bρισκόμουν σε μια πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Προσπαθώντας να ανασυνταχθώ, είχαμε πρεμιέρα και την προηγούμενη μέρα πέθανε η μητέρα του γιου μου! Ευτυχώς που ο σταθμός είχε τα αντανακλαστικά να το αναλάβει και με ευγένεια μου είπαν να ξεκινήσουμε 2-3 μέρες μετά, όπως κι έγινε. Βρέθηκα να ξεκινάω σε αυτό το δύσκολο υπέδαφος έχοντας τις περισσότερες προσωπικές αδυναμίες».

Ο χωρισμός σας από τη Δήμητρα δυσκόλεψε ακόμα πιο πολύ τα πράγματα;

«Δεν είναι μόνο το θέμα με τη Δήμητρα, αλλά και το γεγονός ότι, έχοντας κάνει μια ανάπτυξη να βοηθήσω κάποιους φίλους, έζησα από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα ένα είδος τέλειας οικονομικής καταστροφής, το οποίο έχουν βγάλει παραμορφωμένο κάποια έντυπα. Έχασα όλα μου τα χρήματα και όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία και έμεινα επί ξύλου κρεμάμενος! Συν το γεγονός ότι έμεινα και μόνος ήταν ένα πράγμα που ξαφνικά έφτασα, αν και έχω δουλέψει σκληρά και δεν έχω αδικήσει κανέναν, να βρίσκομαι όχι στο φτου κι από την αρχή, αλλά στο μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα! Αυτό ήταν κάτι ιδιαίτερα σκληρό για μένα και, όπως καταλαβαίνεται, και στην εκπομπή δεν ήμουν καβάλα στο άλογο της χαράς. Αλλά καβάλα σε ένα άλογο που το κανάκευα και ασθμαίνοντας πηγαίναμε στο σπίτι να δέσουμε τις πληγές μας».

Γράφτηκαν πολλά για τους λόγους του χωρισμού σας. Τι απαντάτε σε όλες αυτές τις φήμες;

«Σε διαβεβαιώνω ότι γράφτηκαν παραφιλολογίες από το καλοκαίρι μέχρι τώρα με πέντε εξώφυλλα περιοδικών και εφημερίδων τα οποία απέχουν 180 μοίρες από την αλήθεια. Είναι ακριβώς αντίθετα και το δράμα είναι το εξής: Εντάξει, εγώ έχω συνηθίσει από χαλκεύσεις, αλλά αυτά είναι μυθεύματα που με πλήττουν. Γιατί όταν βρίσκομαι σε αυτή την κατάσταση και βγαίνει το τελευταίο "το καταπληκτικό", ότι τα έχω με μία, τα φτιάχνω με μια άλλη, πάω με μία στη Μήλο και μπαίνει η άλλη και με κάνει τσακωτό, αυτό δεν έχει καμία σχέση με μένα. Όλο το χειμώνα πάω από το Star στο σπίτι μου. Δεν πήγα σε κανέναν  και αυτό είναι παράπονο όλων. Ζητάω "συγγνώμη", αλλά δεν είχα τη δυνατότητα, γιατί ήμουν στεναχωρημένος. Δεν πήγα σινεμά, στο θέατρο, δεν βγήκα σε κανένα μαγαζί... Βγήκα μόνο δύο φορές για καφέ, όταν με τραβολογούσε ο γιος μου και μου έλεγε: "Βγες από το σπίτι". Το Πάσχα για να ξεδώσω πήγα μερικές μέρες στη Μήλο με φίλους. Αυτή είναι όλη μου η πορεία και ξαφνικά βγαίνω ένας βλάκας Δον Ζουάν, ένας κακομοίρης παρηκμασμένος Δον Ζουάν, που αλλάζει τη μία με την άλλη, που τον κάνουν τσακωτό! Είναι ντροπή αυτά τα πράγματα, γιατί τα έχουν με μια τέτοια αφήγηση που κι εγώ κόντευα να τα πιστέψω».

Εννοείτε ότι σας χρεώνουν νέες συντρόφους με περιγραφές που είναι εντελώς αβάσιμες;

«Ναι, ένα κορίτσι από το διαγωνισμό τραγουδιού που κάναμε στην εκπομπή μας το έχουν μπλέξει ότι έχω σχέση μαζί του και ότι μας έπιασε μια άλλη και έγινε σκηνή. Βγήκε στον αέρα και είπε ότι τον Ανδρέα τον έχω δει μόνο στο πλατό και ότι δεν συμβαίνει τίποτα απ’ όλα όσα γράφονται. Η Δήμητρα σε αυτές τις δηλώσεις της κοπέλας είπε ένα εντάξει, που με στεναχώρησε και με έκανε έξαλλο. Αν είναι δυνατόν, με όλη αυτή την απαίσια παραφιλολογία που δεν έχει να κάνει με μένα, να αφήνει υπονοούμενο για μένα ότι... σιγά, δεν είμαι και η αθώα περιστερά. Ίσως ενοχλήθηκε με όλα αυτά που άκουγε, αλλά σίγουρα δίνει τροφή».

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή θα θέλατε τη συμπαράσταση της Δήμητρας, παρά το χωρισμό;

«Δεν το συζητάω έχουμε χωρίσει, αλλά, αν εσύ είσαι άρρωστος και στο νοσοκομείο, δεν προτάσσω το χωρισμό. Λέω, για παράδειγμα, μια οριακή περίπτωση. Το μόνο δικαιολογητικό που δίνω είναι ότι, επειδή η Δήμητρα είναι κλειστός άνθρωπος, όταν ζει ένα πρόβλημα, κλείνεται στον εαυτό της. Εγώ όμως δεν το συζητάω, αν και το βλέπω διαφορετικά, και δικαιολογώ τους ανθρώπους. Όποιες διαφορές κι αν έχουμε, όταν συμβαίνουν αυτά τα κοσμογονικά πράγματα σε έναν άνθρωπο, κοιτάς πέρα από αυτό και σκύβεις εκεί. Αυτό λέγεται στοιχειώδες συναίσθημα και στοιχειώδης σεβασμός σε ό,τι ζήσαμε»!

Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, είναι δύσκολο στην κατάσταση που βρίσκεστε τώρα να σκεφτείτε το ενδεχόμενο μιας νέας σχέσης.

«Για να είσαι ανοιχτός και υγιής, δεν πρέπει αυτό που θα κάνεις να καλύπτει ένα άλλο κενό. Πρέπει να πιάσεις τον πάτο σου. Και αν αρχίσεις να ανεβαίνεις κι εκεί που είσαι έρθει κάτι, ήρθε! Δεν εκβιάζεται και δεν βιάζεται κάτι τέτοιο, ούτε λειτουργεί σαν υποκατάστατο. Κι αν συνέβαινε το οτιδήποτε, θα λειτουργούσε σαν υποκατάστατο. Συν το γεγονός ότι όλη αυτή η δίνη των προσωπικών προβλημάτων ρίχνει τις ερωτικές μου επιδόσεις. Δηλαδή, το να έχω ανάγκη να ερωτευτώ, να φλερτάρω».

Θα θέλατε να παραμείνετε σε πρωινό ή να κάνετε ένα ριάλιτι, ένα σόου ή ακόμα και τηλεπαιχνίδι;

«Εγώ είμαι παρουσιαστής παντός καιρού. Μπορώ να σου κάνω από μια εκπομπή ακραιφνώς πολιτική μέχρι σόου, ριάλιτι και τηλεπαιχνίδι γνώσεων. Δεν είναι εκεί το θέμα μου. Πάντα είχα μια λογική στρατιώτη. Ενώ είχα τη δυνατότητα να επιβάλλω τους όρους μου σεβόμενος ότι τα κανάλια είναι κάποιων ανθρώπων που σε επιλέγουν, σε αμείβουν και σε αμείβουν καλά και θέλουν τις ικανότητές σου, έλεγα τη γνώμη μου, αλλά, όταν υπήρχαν συγκεκριμένες ανάγκες, ικανοποιούσα αυτές τις ανάγκες. Όχι ότι δεν είχα άποψη ή ότι αυτό ήταν ένα είδος τηλεοπτικής πορνείας, ήταν θέμα συνείδησης και συνεργασίας σεβόμενος τους όρους. Ποιος έχει το καρπούζι, ποιος έχει το μαχαίρι, ποιος είσαι και τι κάνεις. Δεν είμαι παρουσιαστής εγωιστής! Έχω ισορροπημένη αίσθηση επαγγελματισμού».

Θα λέγατε ότι περνάτε μία από τις χειρότερες περιόδους της ζωής σας;

«Τη χειρότερη! Υπήρξαν περίοδοι που είχα χάσει δικούς μου ανθρώπους, μια κοπέλα μου στο παρελθόν, τους γονείς μου και φίλους μου. Παρόλο που το σημείο που χάνεις τον άνθρωπό σου δεν συζητιέται και ο θάνατος είναι μη αναστρέψιμος, τώρα αυτή η περίοδος είναι η χειρότερη της ζωής μου».

Πότε ξεκίνησαν τα οικονομικά προβλήματα και πώς αυτό επηρέασε τη σχέση σας με τη Δήμητρα;

«Προσπαθώντας να λύσω τα οικονομικά μου προβλήματα, μπλεγμένος άσχημα εκεί κάποιες υπογραφές δηλαδή να μου στοιχίζουν όλη μου τη ζωή, σκεφτόμουν ότι το να ξαναβρεθώ με τη Δήμητρα κάτω από ένα νέο καθεστώς μπορεί να την έβαζε στη δίνη αυτών των προβλημάτων. Τον τελευταίο καιρό βέβαια τα ζούσαμε αυτά, αλλά προσπαθούσα να την ενημερώνω με επικεφαλίδες, για να μη ζει τη δική μου αγωνία. Αυτό συνέβαινε τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά κυρίως εκφράστηκε από το περασμένο καλοκαίρι και μετά και δεν μου έδινε τη δυνατότητα να κάνω άλλες προτάσεις δεν ήθελα να ξανασμίγαμε εν μέσω ενός κυκεώνα προβλημάτων. Από την άλλη μεριά, ήθελα μια συμφιλίωση που να μας δίνει δυναμική και να τρέξουν παράλληλα τα πράγματα. Αυτή ήταν η στάση μου στις λίγες μας συναντήσεις, όπου η Δήμητρα ήταν θετική και κάποια στιγμή σαν μύγα τσε τσε έγινε αρνητική. Και σου λέω ακριβώς όπως έχουν τα πράγματα».

Τι μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα;

«Είναι αρκετό διάστημα που αυτό το θέμα έχει βγει στην επιφάνεια. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχω το γιο μου και, όταν τον ακούω στο τηλέφωνο ή όταν τον έχω στο σπίτι ?πλέον έρχεται κάθε μέρα, είναι σαν να μπαίνει η άνοιξη στα ξαφνικά. Το μοναδικό που ξορκίζει το κακό είναι ο Στέργιος».

Πώς είστε μαζί του;

«Είμαστε περισσότερο σαν φίλοι, αλλά δεν παύω να είμαι πατέρας. Είναι εξαιρετικό παιδί. Τον έχω δει κάτω από περίεργες συνθήκες και είναι εξαιρετικός. Μου συμπαρίσταται και βρίσκεται δίπλα μου»!

Λέει «αντίο» στο Star
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Ανδρέας Μικρούτσικος δεν θα συνεχίσει την επόμενη σεζόν στο Star, αφού η πρωινή εκπομπή του «Παρέα με τον Ανδρέα» δεν είχε την αναμενόμενη τηλεθέαση. Μάλιστα, το συμβόλαιό του προέβλεπε ο μέσος όρος της εκπομπής του να μη βρίσκεται πιο κάτω από αυτόν του σταθμού. Έτσι, τα νούμερα δεν του επιτρέπουν να συνεχιστεί η συνεργασία του με το κανάλι, που φαίνεται ότι λήγει οριστικά!