Τι δουλειά είχε η Αντζελίνα στη Χάγη;

20.05.2009
Απόψε αναμένεται να περπατήσει στο κόκκινο χαλί συνοδεύοντας τον Μπραντ Πιτ (Brad Pitt) στην προβολή της ταινίας του "Inglorious Basterds", που διαγωνίζεται ανάμεσα σε άλλες 19 για τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών.

Απόψε αναμένεται να περπατήσει στο κόκκινο χαλί συνοδεύοντας τον Μπραντ Πιτ (Brad Pitt) στην προβολή της ταινίας του "Inglorious Basterds", που διαγωνίζεται ανάμεσα σε άλλες 19 για τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών. Όμως, πριν προσγειωθεί χτες το βράδυ στην λαμπερή και κοσμική Κοτ Ντ'Αζιρ, η Αντζελίνα Τζολί (Angelina Jolie) έκανε στάση στην Χάγη για μια πολύ πιο άχαρη αποστολή, τιμώντας τον ρόλο της ως πρέσβειρας καλής θελήσεως του ΟΗΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η δημοφιλής ηθοποιός επισκέφτηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να παρακολουθήσει τη δίκη του πολέμαρχου, Τόμας Λουμπάνγκα (Thomas Lubanga), την οποία και χαρακτήρισε "ορόσημο για τα δικαιώματα των παιδιών".

Ο Λουμπάνγκα, πρώην ηγέτης των ανταρτών του Κονγκό -που κατέχει δίπλωμα Ψυχολογίας και έχει ο ίδιος επτά παιδιά- κατηγορείται για πλήθος παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μαζικές σφαγές, δολοφονίες, βιασμούς, ακρωτηριασμούς, βασανιστήρια αλλά και τη στρατολόγηση παιδιών μικρότερων από 15 χρόνων. Στις 17 Μαρτίου 2006, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που συνελήφθη με ένταλμα του Διεθνούς Δικαστηρίου για "εγκλήματα πολέμου" και οδηγήθηκε από τις αρχές του Κογκό στην Χάγη.

Η δίκη του σχετικά με τη στρατολόγηση παιδιών, ξεκίνησε φέτος, στις 26 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Λουμπάνγκα είχε οργανώσει αρπαγές ολόκληρων ομάδων παιδιών από τα χωριά τους, τα οποία μετέφερε σε στρατόπεδα εκπαίδευσης και αφού τα βασάνιζε και τους χορηγούσε ναρκωτικές ουσίες, έριχνε τα αγόρια στη μάχη, κρατώντας τα κορίτσια ως σεξουαλικούς σκλάβους.

Κάποια στιγμή το βλέμμα του καρφώθηκε πάνω στην Αντζελίνα: "Όταν τελείωσε η ακροαματική διαδικασία σηκώθηκα από την θέση μου και διαπίστωσα ότι ο Τόμας Λουμπάνγκα με παρατηρούσε εξονυχιστικά", είπε η 33χρονη ηθοποιός και μητέρα έξι παιδιών. "Φαντάστηκα τότε πόσο δύσκολο πρέπει να είναι για όλα τα γενναία μικρά παιδιά που βρήκαν το κουράγιο να έρθουν να καταθέσουν εναντίον του", τόνισε η Τζολί στην ανακοίνωση της προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Μετά την συνάντηση της με τον πρόεδρο των εισαγγελέων, Λουίς Μορένο Οκάμπο (Luis Moreno Ocampο), η Αντζελίνα πέταξε για τις Κάννες, όπου συνάντησε τον σύντροφό της Μπραντ Πιτ.

Το ίδιο βράδυ οι δυο τους εμφανίστηκαν σε εστιατόριο του Cap D'Antibes, στο κλειστό δείπνο για τον εορτασμό της σημερινής προβολής της ταινίας του Πιτ στο Φεστιβάλ. Στην εκδήλωση που απευθύνονταν αποκλειστικά στους εργαζόμενους στην ταινία, παρευρέθηκε φυσικά και ο σκηνοθέτης, Κουέντιν Ταραντίνο (Quentin Tarantino) αλλά και η Νταϊάν Κρούγκερ (Diane Kruger) με τον αγαπημένο της Τζοσούα Τζάκσον (Joshua Jackson) και όλοι μαζί απόλαυσαν ένα εκλεκτό μενού με μακαρόνια, τρούφες και διάφορα θαλασσινά.

"Πέρασαν όλοι υπέροχα", αποκάλυψε ένας από τους εργαζόμενους στο εστιατόριο: "Η Αντζελίνα και ο Μπραντ ήταν αξιαγάπητοι, οι πιο αξιαγάπητοι άνθρωποι που έχω γνωρίσει"!

Στη συνέχεια, το λαμπερό ζευγάρι αποσύρθηκε στην καμπάνα του στο διπλανό πολυτελές ξενοδοχείο "Hotel du Cap", ενώ σήμερα το πρωί ο Πιτ έδωσε συνέντευξη τύπου, μιλώντας για τον άκαρδο χαρακτήρα που υποδύεται στην ταινία, για την συμμετοχή του στην ανοικοδόμηση της Νέας Ορλεάνης και για το ότι είναι πάντα σε αναζήτηση νέων ενδιαφερόντων. Ωστόσο όταν οι ερωτήσεις στράφηκαν στη σύντροφό του, έδειξε πολύ συγκρατημένος και επιφυλακτικός.