Τι κρύβει η συγνώμη της Όπρα Γουίνφρεϊ;

15.05.2009
Τρία χρόνια μετά τον δημόσιο εξευτελισμό του στην εκπομπή της, η Όπρα Γουίνφρεϊ (Oprah Winfrey) ζήτησε συγνώμη από τον συγγραφέα Τζέιμς Φρέι (James Frey) δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά σχετικά με την μεταστροφή της.

Τρία χρόνια μετά τον δημόσιο εξευτελισμό του στην εκπομπή της, η Όπρα Γουίνφρεϊ (Oprah Winfrey) ζήτησε συγνώμη από τον συγγραφέα Τζέιμς Φρέι (James Frey) δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά σχετικά με την μεταστροφή της.

Το περιστατικό συνέβη το 2006, όταν η Γούινφρεϊ ανακάλυψε ότι ο Φρέι είχε παραποιήσει κάποια αποσπάσματα του βιβλίου του, "A Million Little Pieces", που εξιστορεί τον αγώνα του για την απεξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 2003, αλλά έγινε ξαφνικά μπεστ-σέλερ το 2005, μόλις η Γουίνφρεϊ κάλεσε τον συγγραφέα στην εκπομπή της, προτείνοντας το έργο του στο κοινό της.

Την επόμενη χρονιά ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι ο Φρέι είχε ωραιοποιήσει και επινοήσει πολλά από τα υποτιθέμενα αληθινά στοιχεία της αφήγησης του. Μεταξύ άλλων έγραφε για διάφορες συλλήψεις που δεν είχαν συμβεί ποτέ, για το ότι είχε κάνει τρεις μήνες φυλακή, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για λίγες ώρες στο κρατητήριο κι ότι είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα δυστύχημα με τραίνο, ενώ δεν ήταν καν παρόν στο συμβάν. Παράλληλα ήρθε στο φως και το γεγονός ότι ο Φρέι είχε αρχικά προσπαθήσει να πουλήσει το βιβλίο του ως μυθιστόρημα σε 17 διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους, πριν το βαφτίσει "αυτοβιογραφία" και καταφέρει τελικά να υπογράψει συμβόλαιο με έναν ισχυρό εκδότη.

Μετά απ' αυτές τις εξελίξεις, η Γουίνφρεϊ ξανακάλεσε τον συγγραφέα στην εκπομπή της: "Μου είναι δύσκολο να σου μιλήσω, γιατί νιώθω εξαπατημένη", του εξήγησε τότε, κατηγορώντας τον ταυτόχρονα ότι πρόδωσε τους αναγνώστες του. Η επίπληξη της, έφερε σε αμηχανία τον Φρέι και τον έκανε να ζητήσει δημόσια συγνώμη. Το ψέμα του όμως, του κόστισε ακριβά, αφού ένα μήνα αργότερα ο εκδότης του ακύρωσε το συμβόλαιό του.

Ωστόσο ο Φρέι δεν πτοήθηκε και τον Μάιο του 2008, εξέδωσε ένα νέο βιβλίο, μυθιστόρημα αυτή τη φορά, με άλλον εκδοτικό οίκο. Το "Bright Shiny Morning" έγινε επίσης μπεστ-σέλερ και πρόκειται να επανεκδοθεί σύντομα, περιλαμβάνοντας δύο προσθήκες που είχαν εξαιρεθεί από την αρχική έκδοση. Στη μία από αυτές ο συγγραφέας αναφέρεται σε έναν καλεσμένο μιας εκπομπής που όταν καταλαβαίνει ότι πρόκειται να εκτεθεί δημοσίως, αρχίζει να καταγράφει τα τηλεφωνήματα που έχει με τους υπεύθυνους της παραγωγής. Ανάμεσα στις καταγεγραμμένες συνομιλίες είναι και κάποιες με την ίδια την παρουσιάστρια, η οποία του εξομολογείται κάποιες "τρομερές αλήθειες" για τον εαυτό της.

Ξαφνικά, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της επικείμενης δεύτερης έκδοσης, το περασμένο φθινόπωρο, η Όπρα Γουίνφρεϊ αλλάζει στάση και τηλεφωνεί στον Φρέι για να εξιλεωθεί: "Νιώθω ότι σου οφείλω μια συγνώμη", του είπε.

Η είδηση κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες, αρχικώς από περιοδικό Vanity Fair και επιβεβαιώθηκε από την εκπρόσωπο της Γουίνφρεϊ. "Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη να την ακούσω και εκτιμώ βαθιά αυτή τη χειρονομία της", σχολίασε ο Φρεϊ.

Όμως, η μεταστροφή της Όπρα κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι ο υπαινιγμός του Φρέι για εκείνη στο τελευταίο του μυθιστόρημα, έχει πραγματική βάση κι ότι η διάσημη παρουσιάστρια προσπάθησε να τον εξευμενίσει γιατί αισθάνθηκε να απειλείται από δυσάρεστες αποκαλύψεις.

Άραγε πρόκειται για αληθινό εκβιασμό ή για διαφημιστικό κόλπο;