Ως... Αιδώ

19.05.2009
Oταν σχολιάζει στις τηλεοπτικές εκπομπές ο δημοσιογράφος-διευθυντής του «ΤV Έθνος» και του «Έθνος Άουτ» Αντώνης Πρέκας, όλοι... κρέμονται από τα χείλη του.

Oταν σχολιάζει στις τηλεοπτικές εκπομπές ο δημοσιογράφος-διευθυντής του «ΤV Έθνος» και του «Έθνος Άουτ» Αντώνης Πρέκας, όλοι... κρέμονται από τα χείλη του. Αυτή τη φορά όλοι - κρέμονταν από την πένα του, όχι εξαιτίας κάποιας τηλεοπτικής είδησης-βόμβας που έγραψε, αλλά γιατί τους επιφύλαξε μια έκπληξη καρδιάς. Τους χάρισε τη μαγεία μιας ποιητικής συλλογής και στίχων του, με τον ευρηματικό αλλά και αινιγματικό τίτλο «Ως... Αιδώ», την οποία παρουσίασε στον Πολυχώρο των εκδόσεων «Άγκυρα».

Τα «ξεσπάσματα» της ευαίσθητης ψυχής του από το 1975 έως το 2008 και οι 35 στιχουργικές του απόπειρες πήραν μορφή σε μια καλαίσθητη έκδοση, αλλά έγιναν και τραγούδια, τα οποία έντυσε μουσικά ο Βασίλης Μιχάλης. Η εκδότρια Άννα Παπαδημητρίου ήξερε πολύ καλά γιατί εμπιστεύτηκε τον Αντώνη Πρέκα. Το ίδιο έκαναν και οι φίλοι του, που ήταν εκεί είτε για να διαβάσουν τα ποιήματά του, όπως η Κάκια Ιγερινού, είτε για να ερμηνεύσουν τα τραγούδια του. Και ήταν πολλοί οι φίλοι του καλλιτέχνες που έκαναν τη βραδιά πιο όμορφη με τις φωνές τους, οι: Μπέσυ Μάλφα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Πόπη Αστεριάδη, Δημήτρης Μπάσης, Δημήτρης Παπάζογλου, Σούλη Σαμπάχ, Γιώργος Τσαλίκης, Ραλλία Χρηστίδου και η νεαρή Σουσάνα Τρυφιάτη.

Στις πρώτες θέσεις οι γονείς του Αντώνη Πρέκα, Μιχάλης και Κατίνα, η αδερφή του Άννα, η σύζυγός του και δημοσιογράφος Έλσα Συμεωνίδου και τα παιδιά τους, ο Μιχάλης και η Κατερίνα. Μάλιστα, ο πατέρας του, ο κύριος Μιχάλης, φανερά συγκινημένος, δεν δίστασε να πάρει το μικρόφωνο και να πει: «Αν ήταν εδώ ο Αντώνης Σαμαράκης (σ.σ.: έγιναν φίλοι και πήγαινε στο κουρείο του κ. Μιχάλη απ’ όταν ο Αντώνης Πρέκας στα 15 του χρόνια πήρε διηγήματά του και τα διασκεύασε για το θέατρο, την άλλη μεγάλη αγάπη του), θα μου έλεγε ?χαλάλι τα τόσα ξυρίσματα που έχεις κάνει για να μεγαλώσεις το γιο σου...».

Οι παρευρισκόμενοι πολλοί και εκλεκτοί. Ανάμεσά τους ο Μάνος Ελευθερίου και η δημοσιογράφος Ελένη Γκίκα, οι οποίοι προλόγισαν το βιβλίο μαζί με τον Κώστα Χατζή, που έστειλε ένα συγκινητικό σημείωμα, ο δημοσιογράφος Kώστας Παναγιωτόπουλος (Bar-Bar), η Ηρώ και ο Γιώργος Σβουράκης, η Ζωή Φυτούση, η Γκέλυ Μαυροπούλου, ο Νίκος Κεραμίδας, η Βάσια Λόη, οι κυρίες των δημοσίων σχέσεων των καναλιών Λόλα Νταϊφά, Έρση Βότση και Δώρα Γιαννακάκη, ο Κώστας Βενετσάνος κ.ά.