Είχε βάλει στόχο να κάνει απεργία πείνας για 21 μέρες, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει περισσότερο από 11. Κι ενώ η ίδια νιώθει απογοητευμένη από τον εαυτό της, ο βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον (Richard Branson) παίρνει τη σκυτάλη του αγώνα της.
Ο λόγος για την Μία Φάροου (Mia Farrow) και την προσπάθειά της να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε σχέση με τους κατοίκους του Νταρφούρ που υποφέρουν από την πείνα, πραγματοποιώντας απεργία πείνας από τις 27 Απριλίου. Ως πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNICEF, ήθελε να διαμαρτυρηθεί μ' αυτόν τον τρόπο για την απέλαση δεκαέξι ανθρωπιστικών οργανώσεων από την πολύπαθη επαρχία του Σουδάν, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να κινδυνεύουν να πεθάνουν.
Όμως, τις τελευταίες ώρες η Φάροου ήξερε ότι δεν θα μπορέσει να συνεχίσει: "Γινόμουν ολοένα και πιο αδύναμη", λέει η 64χρονη ηθοποιός και ακτιβίστρια: "Έχασα 6 κιλά".
Παρότι ήταν αποφασισμένη να κρατήσει την υπόσχεσή της στους φίλους της από το Νταρφούρ, ο γιατρός της τη συμβούλεψε να σταματήσει αμέσως λόγω σοβαρών κινδύνων για την υγεία της: "Ο γιατρός μου με επισκέφτηκε την Τετάρτη και μου είπα να φάω αμέσως ζάχαρη γιατί τα επίπεδα του ζακχάρου στο αίμα μου είχαν μειωθεί και κινδύνευα να πάθω σπασμούς".
Παλεύοντας να διατηρήσει τις δυνάμεις της, στο τέλος κατέληξε να μην μπορεί να σταθεί όρθια: "Σηκώθηκα από το κρεβάτι, αλλά λύγισαν τα πόδια μου. Οι μύες μου πονούσαν", λέει η Φάροου: "Απογοητεύτηκα πολύ. Είμαι πολύ πεισματάρα και αποφασιστική. Ήξερα ότι δύσκολα θα ξεπερνούσα τον ελάχιστο στόχο των 16 ημερών, που αντιστοιχούν στον αριθμό των οργανώσεων που απελάθηκαν".
Στις δώδεκα μέρες που διήρκεσε η προσπάθεια της, η Φάροου έμενε στο κρεβάτι ακούγοντας κλασική μουσική και διαβάζοντας βιβλία: "Είδα ξανά τη 'Λίστα του Σίντλερ' και δεν μπορούσαν να σταματήσω να κλαίω. Έγινα υπερευαίσθητη. Μόνο η εγγονή μου κατάφερε να μου φτιάξει το κέφι, όταν ήρθε να με δει. Έπαιξα μαζί της για λίγο και ήταν πολύ ωραία".
Για να επανέλθει στην κανονική διατροφή, άρχισε να τρώει σούπες και πορτοκάλια: "Νιώθω πολύ καλύτερα τώρα. Αλλά δεν μπορώ να βγάλω από μυαλό μου τους χιλιάδες των ανθρώπων που υποφέρουν στο Νταρφούρ. Εγώ είχα τη δυνατότητα να αρχίσω να τρώω ξανά, αυτοί δεν την έχουν".
Με στόχο τη συνέχιση του αγώνα της, η Φάροου ζήτησε από τον βαθύπλουτο επιχειρηματία, ιδρυτή του ομίλου "Virgin", Ρίτσαρντ Μπράνσον να πάρει τη σκυτάλη της απεργίας πείνας κι εκείνος δέχτηκε να την ίδια Παρασκευή: "Έχω την τιμή να συνεχίσω την απεργία για τις επόμενες τρεις μέρες", δήλωσε ο ίδιος στο blog του: "Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αμέτοχοι ένα εκατομμύριο ανθρώπους να υποφέρουν. Πρέπει να ξεσηκωθούμε και να απαιτήσουμε την επαναφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ειρήνης στην περιοχή του Νταρφούρ".
Τον Μάρτιο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του σουδανού προέδρου Ομάρ Χασάν Αλ Μπασίρ, με την κατηγορία ότι σχεδιάζει μαζική εξόντωση και απελάσεις στο Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν. Έκτοτε το Σουδάν απέλασε 13 ξένες και τρεις εγχώριες ανθρωπιστικές οργανώσεις, κατηγορώντας τις για συνεργασία με Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που έχει έδρα τη Χάγη.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κιμούν λέει ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της κοινής ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικής, γνωστής ως UNAMID: "Αυτές οι απελάσεις έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή ενός εκατομμυρίου ανθρώπων".
Επίσης, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι 300.000 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο, ενώ περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους μέσα σ' αυτά τα έξι χρόνια της εθνικιστικής και πολιτικής βίας". Ωστόσο η κυβέρνηση του Χαρτούμ λέει ότι "μόνο" 10.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει.
Εν τω μεταξύ, 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι στο Νταρφούρ βασίζουν την επιβίωσή τους αποκλειστικά στην ανθρωπιστική βοήθεια.