Γιουροβίζιον: Σεξ & σκάνδαλα στο φόρτε...

14.05.2009
Eurovision χωρίς παρασκήνιο δεν υπάρχει και στο δρόμο προς τη Μόσχα απ’ όλα έχει το μενού. Ερμηνευτή που ζήτησε να τον συνοδέψει το αγόρι του, ακυρώσεις συμμετοχών, ερμηνεύτρια φορέα του AIDS που μετέδιδε

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΙΤΣΑ

Eurovision χωρίς παρασκήνιο δεν υπάρχει και στο δρόμο προς τη Μόσχα απ’ όλα έχει το μενού. Ερμηνευτή που ζήτησε να τον συνοδέψει το αγόρι του, ακυρώσεις συμμετοχών, ερμηνεύτρια φορέα του AIDS που μετέδιδε εν γνώσει της τον ιό, αλλά και πολλούς αντιπάλους του Sakis, που φέτος είναι το μεγάλο φαβορί. Καταγράψαμε όλα τα τελευταία hot gossip του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού και σας τα παρουσιάζουμε.

Μια κατάσταση... επανάσταση
Ο διαγωνισμός έχει και πολιτικά παρατράγουδα. Η απόφαση του γκρουπ από τη Γεωργία Stefane & 3G να πάει στη Μόσχα με ένα τραγούδι-μήνυμα κατά της πολιτικής του πρωθυπουργού Πούτιν τους έθεσε τελικά εκτός διαγωνισμού. Η απαίτηση της EBU να αλλαχθούν ορισμένοι στίχοι του τραγουδιού προκείμενου να αποφευχθούν επεισόδια στις live βραδιές δεν έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα η Γεωργία να αποκλειστεί. Τα μέλη του γκρουπ βέβαια έγιναν ήρωες στην Τιφλίδα. Για τους συμπατριώτες τους αποτελούν πλέον τους νέους σταρ που διεκδικούν το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα.

Σέξι «Dum tek tek» κι όποιος αντέξει
Παπαρίζου εσείς, Hadise εμείς! Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν οι επιτελείς του TRT, της κρατικής τηλεόρασης της Τουρκίας, που είναι αποφασισμένοι το 2010 να διοργανώσουν το διαγωνισμό είτε στην Κωνσταντινούπολη είτε στην Άγκυρα. Και γιατί όχι, άλλωστε, καθώς, εκτός από τα «μαργαριτάρια» που εκτόξευσε πρόσφατα στην Κομοτηνή (σ.σ.: μάλλον ήταν προσχεδιασμένα), η Hadise είναι νέα, ωραία, σέξι και ως μετανάστρια από το Βέλγιο θα μαζέψει και ψήφους από τις Κάτω Χώρες. Ισχυρή συμμετοχή, που βασίζεται στην εμφάνιση επί σκηνής αλλά και στην έθνικ μελωδία του τραγουδιού. Αν και στην Τουρκάλα καλλονή λείπει η εμπειρία, είναι αναμφισβήτητα ένα ακόμη από τα φαβορί του φετινού διαγωνισμού.

Εφιάλτης με αγγελικό πρόσωπο
Μόνο συμπτωματική δεν είναι η ονομασία του συγκροτήματος που εκπροσώπησε πέρυσι τη Γερμανία στο διαγωνισμό. Η Νάντια Μπενάισα, επικεφαλής του γκρουπ No Angels, ενώ γνώριζε από το 2004 ότι είναι φορέας του AIDS, διατηρούσε ελεύθερες σχέσεις με τους τρεις τελευταίους συντρόφους της. Το αποτέλεσμα; Ένας εκ των τριών βγήκε θετικός στον ιό έπειτα από τις σχετικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε.

Η ερμηνεύτρια, που αρνείται φυσικά ότι το έκανε σκόπιμα, είναι πλέον αντιμέτωπη με το νόμο, αφού έχει ήδη συλληφθεί και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 10 ετών... Όσο για την καριέρα της; Έπειτα από το τόσο σοβαρό σκάνδαλο που έχει προκαλέσει βρίσκεται πλέον στα... τάρταρα, εκεί που έφτασε και η περσινή συμμετοχή της, αφού άγγιξε τον πάτο στον πίνακα βαθμολογίας.

Ένα Όσκαρ για το αγόρι του!
Συνεχίζουμε με Γερμανία, που φέτος έχει την τιμητική της. Ο σέξι 29χρονος εκπρόσωπος της χώρας απογοήτευσε όλες τις θαυμάστριές του (σ.σ.: μη φανταστείτε βέβαια ότι κάνουν και διαδήλωση), ομολογώντας ότι διατηρεί εδώ και πέντε χρόνια δεσμό με τον 34χρονο μεσίτη Στεφάν, με τον οποίο μάλιστα τα τελευταία τρία χρόνια συζούν? Ο «δεν είμαι ακόμα πετυχημένος, έχω όμως γνωστό παραγωγό» Oscar Loya θα ταξιδέψει στη Μόσχα με τον αγαπημένο του ελπίζοντας το «Miss Kiss Kiss Bang» να συγκινήσει το γκέι κοινό της Eurovision και έπειτα από αρκετά χρόνια να φέρει τη Γερμανία μέσα στην πρώτη δεκάδα. Την οποία μέχρι πρότινος έβλεπε μόνο με κιάλια! Αν δεν τα καταφέρει, υπάρχει βέβαια και η «Στιγμή της αλήθειας»...

Ποιότητα και... vive la France
«Et s’il Fallait le Faire» θα ερμηνεύσει η πασίγνωστη Patricia Kaas, που είναι από τις πιο επιτυχημένες τραγουδίστριες της χώρας, έχοντας πουλήσει πάνω από 16 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Το τραγούδι δεν ξεχωρίζει τρελά, σίγουρα όμως θα αγαπηθεί από τις επιτροπές. Οι Γάλλοι ελπίζουν πως μόνο το όνομά της αρκεί για μια αξιοπρεπή παρουσία στο τελικό πλασάρισμα.

It’s my time, επιτέλους
Αυτό βροντοφωνάζει το Ηνωμένο Βασίλειο, παίζοντας και με τον τίτλο του τραγουδιού τους, αφού τα τελευταία 6 χρόνια είδε τις συμμετοχές του να φιγουράρουν στις τελευταίες πέντε θέσεις. Οι Άγγλοι είναι αποφασισμένοι να πάρουν την εκδίκησή τους στο φετινό διαγωνισμό, κατακτώντας μία από τις πρώτες θέσεις ? γιατί όχι και την πρώτη. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι έπειτα από την εισήγηση του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και των επόμενων τριών από τις big four χώρες (Γαλλία- Ισπανία-Γερμανία) επανέρχονται στο θεσμό 10 χρόνια μέτα οι επιτροπές από τις οποίες εξαρτάται το 50% της τελικής βαθμολογίας. Τη φετινή συμμετοχή της Βρετανίας υπογράφει ο διάσημος Andrew Lloyd Webber και την ερμηνεία έχει αναλάβει η Jade Ewen. Στα πλεονεκτήματα σίγουρα περιλαμβάνεται το ότι είναι μια γνώριμη μελωδία που θα αγαπήσουν οι επιτροπές. Από την άλλη, δεν έχει κάτι άλλο ενδιαφέρον και θυμίζει τη γνωστή συνταγή της Eurovision. Παρ’ όλα αυτά, είναι δυνατός αντίπαλος!

Ισπανική υποχώρηση
Πέρυσι η Ισπανία τόλμησε με φαβορίτα και... τσίκι τσίκι και πάτωσε. Φέτος «La Noche es Para Mi» τραγουδάει η «καυτή» Soraya Αrnelas, που έχει ήδη κατακτήσει φανατικούς οπαδούς και ελπίζει έπειτα από πολλά χρόνια να φέρει την Ισπανία στον πίνακα βαθμολογίας των πρώτων χωρών. Το τραγούδι της Ισπανίδας ερμηνεύτριας έχει ήδη αγαπηθεί από το κοινό και παίζει δυνατά για πλασάρισμα σε μία από τις πέντε πρώτες θέσεις. Πάντως, η Ισπανία ούτε φέτος ρισκάρει και πατάει στιχουργικά αλλά και μουσικά στα σίγουρα, με στόχο τουλάχιστον μια αξιοπρεπή παρουσία. Σίγουρα, πάντως, είναι υπολογίσιμη δύναμη.

Ο «Χάρι Πότερ» και το βιολί του
Δικαίως έχει χαρακτηριστεί σωσίας του «μάγου» Χάρι Πότερ, αφού του μοιάζει πολύ...

Ο νεαρός Νορβηγός Alexander Rybak με το βιολί του και την ξεχωριστή έθνικ μελωδία του τραγουδιού του είναι φέτος ο βασικός αντίπαλος του Σάκη Ρουβά και το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά. Ο «Χάρι Πότερ» της Eurovision έγινε γνωστός στη χώρα του μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο talent show «Kjempesjansen». Στη συνέχεια και για τις ανάγκες (σ.σ.: φυσικά και τις ψήφους) του διαγωνισμού ένωσε τις δυνάμεις του με σύγχρονους χορευτές παραδοσιακών νορβηγικών χορών και ακροβατικών. Το αποτέλεσμα ήταν να κάνει περίπατο στην τελική βραδιά επιλογής του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη Νορβηγία, με σταλινικό ποσοστό, άνω του 75%. Στα συν του η μελωδία του τραγουδιού και στα μείον το γεγονός ότι δεν διαθέτει εμπειρία. Όπως και να ’χει, ο Rybak θεωρείται από τους θαυμαστές του διαγωνισμού αδιαφιλονίκητος νικητής και για εμάς ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής! Το βέβαιο είναι πως οι Νορβηγοί 14 χρόνια μετά την τελευταία νίκη τους αδημονούν να φιλοξενήσουν την επόμενη χρονιά το διαγωνισμό στο Όσλο. Στην προσπάθειά τους θα έχουν σίγουρα συμμάχους όλους τους Σκανδιναβούς, που έχουν τρελαθεί με το τραγούδι.