Κ. Αρζόγλου: "Οι καριέρες δεν χτίζονται με τα «ναι»"

08.05.2009
Είναι από τους καλλιτέχνες που έχουν βάλει τη δική τους σφραγίδα στην καλλιτεχνική ζωή. Κώστας Αρζόγλου φέτος είχε την τύχη να γευτεί μία ακόμα μεγάλη επιτυχία στην καριέρα του

Από τη ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Είναι από τους καλλιτέχνες που έχουν βάλει τη δική τους σφραγίδα στην καλλιτεχνική ζωή. Ο Κώστας Αρζόγλου φέτος είχε την τύχη να γευτεί μία ακόμα μεγάλη επιτυχία στην καριέρα του, με τη συμμετοχή του στην καθημερινή σειρά του Mega «Τα μυστικά της Εδέμ». Ο γνωστός ηθοποιός σε ένα διάλειμμα από τα ασταμάτητα γυρίσματα μίλησε στο ΛΟΙΠΟΝ για όλα, ενώ εμείς φροντίσαμε να αποκαλύψουμε και το τι θα δούμε στα επόμενα επεισόδια του δημοφιλούς σίριαλ.

Πώς είναι το φετινό τηλεοπτικό ταξίδι για σας με «Τα μυστικά της Εδέμ»;

«Είναι σίγουρα απολαυστικό. Αυτή η δουλειά με κάνει και νιώθω πλήρης. Έπειτα από τόσα χρόνια που βρίσκομαι σε αυτόν το χώρο είναι λίγες οι περιπτώσεις που έρχονται στο δρόμο μου και με κάνουν να αισθάνομαι καλλιτεχνικά πλήρης».

Είναι κουραστικό;

«Είναι δυνατόν να συμμετέχεις σε μια τέτοια καθημερινή δουλειά, που έχει βάλει τόσο ψηλά τον πήχη, και να μη σε εξαντλεί; Όμως, είναι γλυκιά αυτή η εξάντληση, γιατί για μένα ο ρόλος του Ηλία είναι μεγάλη πρόκληση».

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη συνεργασία σας με την Έλενα Ακρίτα και τον Γιώργο Κυρίτση;

«Συνεργασία πλήρους εμπιστοσύνης και αγάπης. Μου εμπιστεύονται σημαντικά πράγματα κι εγώ, από την πλευρά μου, θέλω να πιστεύω πως τα αποδίδω έτσι όπως ακριβώς τα είχαν φανταστεί».

Η Έλενα Ακρίτα είναι για σας ?μετά και τη συζυγική σας συνύπαρξη και την επαγγελματική σας σχέση? οικογένεια;

«Την Έλενα τη θεωρώ οικογένειά μου. Έχουμε βέβαια διαφορετικές πορείες, αλλά είμαι πανευτυχής όταν οι πορείες μας κάποια στιγμή διασταυρώνονται».

Μπορούν να υπάρξουν μακροχρόνιες φιλίες στο χώρο;

«Εννοείται πως μπορούν να υπάρξουν τέτοιες φιλίες σε αυτόν το χώρο και άνθρωποι που μπορείς να τους εμπιστευτείς. Απλώς δεν είναι εύκολο».

Είστε άνθρωπος που κάνει φιλίες;

«Ναι, είμαι ανοιχτός άνθρωπος και πιστεύω στη φιλία. Ακόμα και αν στο τέλος έχω διαπιστώσει πως κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην το άξιζαν. Όπως και να ‘χει, πρόβλημα δεν έχει αυτός που προδίδεται, αλλά αυτός που προδίδει τη φιλία. Αυτός που φτάνει στο σημείο ουσιαστικά να ?πουλήσει? τον ίδιο του τον εαυτό».

Και ο Ηλίας πιστεύει πάρα πολύ στη φιλία...

«Ο Ηλίας δεν πιστεύει μόνο στη φιλία, αλλά έχει και αυτό που λέμε ?μπέσα?. Και ξέρετε κάτι; Δυστυχώς, διαπιστώνω καθημερινά πως λίγοι άνθρωποι έχουν μπέσα σήμερα. Και η ?μπέσα? δεν είναι μια απλή λέξη, αλλά είναι στάση ζωής και ολόκληρη φιλοσοφία».

Έκρυβε «παγίδες» για εσάς η υποκριτική εξερεύνηση του Ηλία;

«Έκρυβε και κρύβει. Όμως, αυτό το ταξίδι κάθε φορά είναι και η μαγεία σε αυτή τη δουλειά. Αυτό το ταξίδι της εξερεύνησης που ξεκινάει και δεν ξέρεις ποτέ πού θα σε οδηγήσει στο τέλος. Όμως, θέλω να σας επισημάνω πως αυτή η εξερεύνηση φέτος για μένα έχει και μια παραπάνω γλύκα, χάρη στην τηλεοπτική μου κόρη, τη Γεωργία Γεωργόνη, με την οποία έχουμε δέσει πάρα πολύ».

Πού μοιάζετε και πού διαφέρετε με τον Ηλία;

«Αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα. Μοιάζουμε σε πολλά, γιατί όλοι οι ηθοποιοί βάζουμε κομμάτια του εαυτού μας στους ρόλους που καλούμαστε κάθε φορά να υποδυθούμε. Όταν χτίζεις σιγά σιγά έναν ήρωα, δεν μπορείς να μη βάλεις και τα προσωπικά σου λιθαράκια. Αν δεν τα βάλεις, είσαι, απλούστατα, αποτυχημένος».

Γιατί αγαπήθηκε τόσο από τον κόσμο; Νομίζω πως είναι ένας ρόλος που θα σας στιγματίσει.

«Αγαπήθηκε για αυτούς τους λόγους που είπαμε. Ο κόσμος βλέπει έναν ήρωα με αλήθεια, με ειλικρίνεια. Βλέπει έναν ήρωα που με τόσα ψυχικά χαρίσματα που έχει θα ήθελε να ήταν φίλος του, μπαμπάς του, παππούς του».

Σε μια τόσο δύσκολη τηλεοπτική χρονιά γιατί πιστεύετε πως η «Εδέμ» κατάφερε να κερδίσει την αγάπη των τηλεθεατών;

«Γιατί είναι μια δουλειά με αλήθεια. Είναι μια δουλειά που δεν κοροϊδεύει τον κόσμο, που δεν υποτιμά ούτε τη νοημοσύνη του ούτε την αισθητική του. Είναι από τις δουλειές εκείνες που σπανίζουν στην τηλεόραση».

Τι είναι επιτυχία για τον Κώστα Αρζόγλου;

«Είναι η αγάπη και η εκτίμηση του κόσμου».

Η καλλιτεχνική πορεία που έχετε διαγράψει είναι πολύ σημαντική. Τελικά, όλα αυτά τα χρόνια ήταν περισσότερες οι καλές ή οι κακές στιγμές;

«Περισσότερες δεν ήταν οι κακές στιγμές, αλλά οι στενάχωρες. Περισσότερες ήταν οι στιγμές της απογοήτευσης. Όμως, ξέρετε τι συμβαίνει; Όταν έρχεται η στιγμή που πετυχαίνεις αυτό που θες και ονειρεύεσαι, αυτή η στιγμή είναι τόσο δυνατή και σημαντική, που σε κάνει να ξεχνάς όλες τις άλλες».

Τι σας έχει απογοητεύσει όλα αυτά τα χρόνια;

«Το ότι έχουν έρθει στιγμές που έχω αναγκαστεί να ασχοληθώ με πράγματα αλλότρια, που με απασχολούν και με φθείρουν και δεν με αφήνουν να ασχοληθώ μόνο με αυτό που λατρεύω. Όπως είναι τα οικονομικά, η ασφάλεια κ.λπ. κ.λπ.».

Κλείνοντας τα μάτια και γυρνώντας το χρόνο πίσω, είστε ικανοποιημένος με ό,τι έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα;

«Απόλυτα ικανοποιημένος και περήφανος. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως επαναπαύομαι στις δάφνες μου. Όλο αυτό το ταξίδι που συνεχίζεται δεν έχει πάτο. Αν πεις ?τώρα τελείωσα?, θα έχεις τελειώσει μια και καλή με αυτόν το χώρο».

Όλη αυτή η πορεία ήταν τελικά όπως την ονειρευόσασταν αρχικά, όταν ήσασταν ακόμα φοιτητής;

«Είμαι τόσο τυχερός, που τολμώ να σας πω πως κάποιες φορές ήταν ακόμα καλύτερη. Γι’ αυτό σας λέω ότι είμαι χορτασμένος από το χώρο. Και όταν ένας άνθρωπος είναι χορτάτος στη ζωή του, είναι ευτυχία. Δεν έχει απωθημένα».

Ποια είναι η συμβουλή που δίνετε στους μαθητές σας στη σχολή;

«Πως οι καριέρες δεν χτίζονται με τα ?ναι?, αλλά με τα ?όχι?. Όσο κι αν αυτά κάποιες φορές μας κοστίζουν ακριβά».

Και τι τους συμβουλεύετε να μην κάνουν ποτέ;

«Να μην κάνουν ποτέ πράγματα κακής ποιότητας ?όσο ανάγκη και αν τα έχουν?, γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως στο μέλλον θα τα βρουν μπροστά τους και θα το μετανιώσουν».

Προσεχώς... η αγωνία κορυφώνεται!

Πρόβα νυφικού: Το διαζύγιο του Μάνου και της Μελίτας εκδίδεται κι εκείνος σχεδιάζει το μέλλον του με την Εύα. Ο Κυριάκος συνεχίζει να εκβιάζει τον Ηλία και την Εύα. Η Δάφνη προετοιμάζεται για το γάμο, ενώ εξακολουθεί να αρνείται να μιλήσει στον πατέρα της. Ο Νικόλας, όμως, είναι αποφασισμένος να τον φέρει στο γάμο.

Προβλήματα και εξελίξεις: Από το σχολείο ενημερώνουν την Αγγέλα ότι η Μαρίλια πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ο Οδυσσέας αποφασίζει να μιλήσει στη Μελίτα ανοιχτά για τη συμπεριφορά της Αμαλίας απέναντί του. Αργά τη νύχτα η Μαρίλια διασκεδάζει σε κάποιο μπαρ. Τελικά θα βρεθεί κατηγορούμενη στο δικαστήριο ανηλίκων!

Η ώρα της δικαιοσύνης: Η δίκη της Μαρίλιας προχωράει με εντάσεις. Η αγωνία για την απόφαση του δικαστηρίου κορυφώνεται. Ο Κυριάκος απειλεί να διεκδικήσει την επιμέλεια της Μαρίλιας. Η Μαρίλια επιστρέφει στο σπίτι, θέτοντας όρο να φύγει η Εύα. Η Εύα υποχωρεί και πηγαίνει να μείνει σ’ ένα άθλιο ξενοδοχείο. Η Αμαλία πιέζει τον Πέτρο να κάνει αγωγή εναντίον του Μάνου.

Οι απειλές: Ο Κυριάκος απειλεί ότι θα βγει στα κανάλια και θα μιλήσει. Ο Ρούσσος αποκαλύπτει ότι γνωρίζει την ιστορία του Φώτη, αιφνιδιάζοντας τον Λουκά. Η Νόρα και ο Λουκάς ανησυχούν για την τύχη του Νικόλα στο δικαστήριο, καθώς ο Στέλιος δεν δείχνει σημάδια ανάρρωσης.

Ο γάμος: Η ημέρα του γάμου του Νικόλα με τη Δάφνη έχει φτάσει. Ο Μάνος ζητάει από την Εύα να τον συνοδεύσει στο γάμο και η Μελίτα από τον Οδυσσέα. Η Αγγέλα προσπαθεί να αποτρέψει τον Κυριάκο να πάει, αλλά εκείνος θα εμφανιστεί τελικά, οδηγώντας τον Λουκά σε ακραία αντίδραση. Λίγο πριν ξεκινήσει η Δάφνη για την εκκλησία εμφανίζεται στο σπίτι ο Ηλίας. Το γλέντι του γάμου χαλάει, όταν ένας αστυνομικός φέρνει την κλήτευση του Νικόλα για το δικαστήριο. Η Δάφνη ζητάει να πάρουν θέση ο Λουκάς και ο Μάνος. Η Νόρα προσπαθεί να πείσει τον Στέλιο να καταθέσει. Όλοι φοβούνται ότι η παρέα θα διαλυθεί.

Το δίλημμα: Ο Μάνος, ο Λουκάς και ο Πέτρος δέχονται επικρίσεις για τη στάση που κρατάνε. Η Νόρα, προκειμένου να αποσπάσει την ομολογία που θα σώσει τον Νικόλα, ενδίδει στον εκβιασμό του Στέλιου. Ο Λουκάς αντιτίθεται σε αυτή την επιλογή της. Η Μαρίλια, οργισμένη, πηγαίνει στον Μάνο και του θέτει ένα τεράστιο δίλημμα.

Δραματική νύχτα: Πριν από τη δίκη ο Λουκάς συναινεί να δώσουν το χάπι που ζητάει ο Στέλιος, με τον όρο να το κάνει ο ίδιος. Η δίκη αρχίζει και η παρέα της Φεγγαρόπετρας είναι ήδη διαλυμένη. Ο Πέτρος και ο Λουκάς λόγω της στάσης τους γίνονται το κόκκινο πανί για όλους. Επιθέσεις δέχεται και ο Μάνος. Ο Κυριάκος βρίσκει την ευκαιρία να βγάλει τα απωθημένα του.

Έκρυθμη κατάσταση: Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση του Μάνου, η οποία προκαλεί την οργή της Μελίτας και της Δάφνης. Η Νόρα «παίζει το χαρτί» της ομολογίας του Στέλιου, αλλά ο Ρούσσος επικαλείται την ψυχασθένεια του Στέλιου και «καίει» το ατού της υπεράσπισης. Η Δάφνη, η Μελίτα και η Εύα προσπαθούν να σώσουν τον Νικόλα. Εκείνος δηλώνει αμετανόητος.

Η απόφαση: Η ώρα της απόφασης έφτασε. Ο εισαγγελέας προτείνει πενταετή φυλάκιση χωρίς αναστολή. Η απόφαση τελικά είναι καταδικαστική, αλλά δίνει ελπίδες για μελλοντική δικαίωση. Κι ενώ το σχέδιο του Ρούσσου, του Λουκά και της Νόρας πετυχαίνει απόλυτα, κανείς δεν πείθεται ότι όσα διαδραματίστηκαν στην αίθουσα ήταν προσυνεννοημένα. Η Δάφνη και η Μελίτα είναι έξαλλες με τον Μάνο, τον Πέτρο και τον Λουκά, ενώ η Νόρα μάταια προσπαθεί να τις πείσει ότι έχουν άδικο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ