Μπο: ο νέος σταρ του Λευκού Οίκου!

14.04.2009
"Έχει τη στόφα σταρ", είπε ο πρόεδρος Ομπάμα χτες αφού έκανε βόλτα με τον καινούργιο σκύλο του, Μπο, στον Λευκό Οίκο: "Πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι ένας όμορφος σκύλος".

"Έχει τη στόφα σταρ", είπε ο πρόεδρος Ομπάμα χτες αφού έκανε βόλτα με τον καινούργιο σκύλο του, Μπο, στον Λευκό Οίκο: "Πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι ένας όμορφος σκύλος".

"Τον αγαπώ. Είναι τέλειος", είπε η 10χρονη Μάλια στους δημοσιογράφους ενώ ο μπαμπάς της δήλωσε ότι θα τον κάνει βόλτα όλη η οικογένεια εκ περιτροπής, ακόμη κι ο ίδιος.

Το μόνο μέρος που θα απαγορεύεται για τον Μπο είναι το προεδρικό κρεβάτι: "Έχουμε θέσει αυτό τον όρο εδώ και καιρό", παραδέχτηκε ο Ομπάμα.

Σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια του, Ντορν Σίλβια, ο... πρώτος σκύλος των ΗΠΑ ανταποκρίνεται πολύ καλά στα μαθήματα. "Ήδη ξέρει να κάθεται, να δίνει το χέρι και να κυλιέται στο πάτωμα όταν ακούει την κατάλληλη εντολή", λέει η Σίλβια που δουλεύει μαζί του από τον Μάρτιο: "Ξέρει το 'μη', όταν δεν πρέπει να αγγίξει κάτι, αλλά και το 'περίμενε'. Είναι ένα κλασικό κουτάβι. Θέλει να παίζει και κάνει τρέλες όπως όλα τα κουτάβια. Αλλά όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, παρότι έχω εκπαιδεύσει πολλά σκυλιά, αυτό είναι απίστευτα έξυπνο και ευαίσθητο, είναι σκεπτόμενο και έχει εξαιρετική μνήμη".

Ο Μπο ανήκει στη ράτσα των πορτογαλέζικων νερόσκυλων, που ονομάζεται έτσι γιατί στα παλιά χρόνια χρησιμοποιούνταν από τους ναυτικούς στην Πορτογαλία για να μεταφέρει μηνύματα από πλοίο σε πλοίο. Είναι αρκετά σπάνια ράτσα, εξαιρετικά ανθεκτική στο κρύο και τη ζέστη, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς θεωρείται ότι διαθέτει "υποαλλεργικές" ιδιότητες επειδή δεν μαδάει όπως οι άλλοι σκύλοι.

Γι' αυτό και τον διάλεξαν οι Ομπάμα που έχουν πρόβλημα με τις αλλεργίες της μικρής Μάλια. Αρχικώς ήθελαν να υιοθετήσουν έναν αδέσποτο σκύλο, αλλά μετά φοβήθηκαν για την υγεία της κόρης τους και έψαχναν ένα ζωάκι που να μπορεί άφοβα να παίζει με την μικρή.

Ανάμεσα στις άλλες πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει για τον διάσημο σκύλο είναι ότι έχει ηλικία 6 μηνών, είναι ευνουχισμένος, έχει ήδη το δικό του σκυλόσπιτο κι ότι, παρά την παράδοση της ράτσας του, δεν ξέρει να κολυμπάει: "Πρέπει να τον μάθουμε", εξηγεί η 7χρονη Σάσα. "Τα πέλματά τους διαθέτουν μεμβράνες που τους βοηθούν στο κολύμπι", συμπληρώνει ο πρόεδρος Ομπάμ.

Ο εκτροφέας απ' όπου προμηθεύτηκαν τον Μπο λέει γι' αυτόν ότι: "Είναι ενεργητικός, έξυπνος, ήρεμος και προσαρμοστικός. Είναι ένας καλός σκύλος. Θα πρέπει να ταιριάζει πολύ στο περιβάλλον του Λευκού Οίκου, όπου συνεχώς υπάρχει πολλή δραστηριότητα, συνεχώς μπαινοβγαίνει κόσμος και διαρκώς συμβαίνει κάτι".