Η Αντζελίνα στην Ταϊλάνδη υπέρ αδυνάτων

06.02.2009
Η Αντζελίνα Τζολί με την ιδιότητα της πρέσβειρας των Ενωμένων Εθνών παρότρυνε την Κυβέρνηση της Ταϊλάνδης να δώσει μεγαλύτερη ελευθερία στους χιλιάδες πρόσφυγες του Μπουρμές που είναι αιχμάλωτοι εδώ και 20 χρόνια.

Η Αντζελίνα Τζολί με την ιδιότητα της πρέσβειρας των Ενωμένων Εθνών παρότρυνε την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης να παραχωρήσει περισσότερες ελευθερίες στους χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μαϊανμάρ, που ζουν στη χώρα υπό καθεστώς αιχμαλωσίας εδώ και 20 χρόνια και να δεχτεί τους νέους μουσουλμάνους πρόσφυγες που καταφτάνουν εκεί το τελευταίο διάστημα.

Η βραβευμένη ηθοποιός, μετά την λαμπερή εμφάνιση της στο κόκκινο χαλί για την πρεμιέρα του Μπραντ στο Τόκυο, πέταξε μαζί του με ιδιωτικό τζετ στην Ταϊλάνδη, προκειμένου να υποστηρίξει το φιλανθρωπικό έργο της. Γι' αυτό τον σκοπό, επισκέφθηκε την περασμένη Τετάρτη ένα στρατόπεδο προσφύγων, όπου στεγάζονται 18.000 άτομα.

"Στεναχωρήθηκα πολύ, όταν γνώρισα μια 21χρονη κοπέλα που γεννήθηκε στο στρατόπεδο, δεν έχει βγει ποτέ έξω και τώρα μεγαλώνει και το δικό της παιδί εκεί μέσα", δήλωσε η Τζολί στην ανακοίνωση που έδωσαν στην δημοσιότητα τα Ενωμένα Εθνη.

Επίσης, η 33χρονη σταρ ζήτησε από τις αρχές να δώσουν στους 110.000 χριστιανούς πρόσφυγες που ζουν εγκατεστημένοι σε στρατόπεδα στα παράλια της χώρας, μεγαλύτερη ελευθερία και την ευκαιρία για εκπαίδευση.

Όμως η επίσκεψη της Τζολί είχε ως βασικό κίνητρο την άσκηση πίεσης στην ταϊλανδική κυβέρνηση για να επιτρέψει την αποβίβαση χιλιάδων νέων προσφύγων που προσπαθούν να βρουν καταφύγιο εκεί, μετά τους νέους διωγμούς της στρατιωτικής κυβέρνησης της Μαϊανμάρ, εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ρόινγια.

Οι Ρόινγια, προσπαθούν να περάσουν με βάρκες στην Ταϊλάνδη, όπου όμως είναι επίσης ανεπιθύμητοι. Μάλιστα το πολεμικό ναυτικό της χώρας απωθεί καθημερινά δεκάδες βάρκες τους, ενώ υπάρχουν ανεξακρίβωτες καταγγελίες από το ινδικό ναυτικό ότι τους αφαιρούν τις μηχανές των πλεούμενων προκειμένου να τους εξοντώσουν.

Η ταϊλανδική κυβέρνηση αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να μην προσφέρει ασυλία στους Ρόινγια, αλλά φροντίζει να τους εξασφαλίσει φαγητό και νερό ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Προκειμένου να επηρεάσει την κατάσταση η Τζολί εξέφρασε την ελπίδα "η ταϊλανδική κυβέρνηση να δείξει τον ίδιο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των Ρόινγια -όπως έχει κάνει στο παρελθόν και με τους άλλους πρόσφυγες- και να δώσει τη διαβεβαίωσή της ότι δεν θα τους στείλουν πίσω όσο παραμένει ο κίνδυνος".

Στο πλαίσιο της ίδιας επίσκεψης, η υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός επισκέφθηκε ένα από τα πολλά παραθαλάσσια σπίτια των δύο δωματίων, που στηρίζονται πάνω σε στύλους στο νερό, μίλησε με γυναίκες πρόσφυγες, γνώρισε ορφανά σε ένα πλωτό σχολείο και μοιράστηκε την αγωνία των κοριτσιών που δεν θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους υπό τον φόβο των διωγμών.