Γιατί η δημιουργός των «Friends» έδωσε 4 εκατομμύρια δολάρια και ζήτησε συγγνώμη για τη σειρά;

30.06.2022
Γιατί η δημιουργός των «Friends» έδωσε 4 εκατομμύρια δολάρια και ζήτησε συγγνώμη για τη σειρά;
"Ντρέπομαι που δεν ήξερα καλύτερα πριν από 25 χρόνια", δήλωσε η Marta Kauffman

Η κλασική κωμική σειρά "Friends" του 1994 έγινε γνωστή σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά έχει επικριθεί δικαίως για την έλλειψη διαφορετικότητας. Η συνδημιουργός της σειράς, Marta Kauffman, στην τελευταία της συνέντευξη στους The LA Times, είπε ότι αρχικά απέρριψε την κριτική που θεώρησε "δύσκολη και απογοητευτική" αντίδραση, αλλά παραδέχεται ότι ένιωθε "ντροπή" και δώρισε τέσσερα εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο Brandeis. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη της, η Kauffman είπε ότι η δωρεά της θα χρηματοδοτήσει μια προικισμένη έδρα του τμήματος Αφρικανικών και Αφροαμερικανικών Σπουδών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τμήμα στο Brandeis είναι ένα από τα παλαιότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Johnny Depp: Θα επιστρέψει στους "Πειρατές της Καραϊβικής";

Στη συνέντευξη της, η 65χρονη Kauffman είπε: "Έμαθα πολλά τα τελευταία 20 χρόνια. Η παραδοχή και η αποδοχή της ενοχής δεν είναι εύκολη. Είναι επώδυνο να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Ντρέπομαι που δεν ήξερα καλύτερα πριν από 25 χρόνια". Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μόλις 38 ετών όταν η εκπομπή πρωτοπαρουσιάστηκε στο NBC στις 22 Σεπτεμβρίου 1994. Αν και η σειρά διαδραματιζόταν στη Νέα Υόρκη, αυτή και ο συνδημιουργός της David Crane είχαν επιμεληθεί ένα καυκάσιο καστ έξι πρωταγωνιστών που σπάνια αλληλεπιδρούν με έγχρωμους ανθρώπους ή διαφορετικών εθνοτήτων από τη δική τους.

Παρά την καταφανή έλλειψη διαφορετικότητας, το "Friends" όχι μόνο προσέλκυσε κοινό 16,9 εκατομμυρίων θεατών μέχρι το τέλος της πρώτης σεζόν, αλλά εξακολουθεί να παραμένει μια από τις δημοφιλείς εκπομπές με εκατομμύρια να παρακολουθούν φανατικά. Το σόου που ολοκληρώθηκε το 2004 είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος στην αμερικανική sitcom κουλτούρα.

Μιλώντας αναλυτικά για το πώς η δολοφονία του George Floyd και οι διαμαρτυρίες που ακολούθησαν το Black Lives Matter την έκαναν να επαναξιολογήσει τη θέση της στο πλαίσιο του συστηματικού ρατσισμού της χώρας, είπε: "Μου πήρε πολύ χρόνο για να αρχίσω να καταλαβαίνω πώς εσωτερίκευσα τον συστημικό ρατσισμό. Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να γίνω σύμμαχος. Και αυτό μου φαινόταν ότι ήταν ένας τρόπος με τον οποίο μπορούσα να συμμετέχω στη συζήτηση από την οπτική γωνία μιας λευκής γυναίκας".

Το Πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι το "δώρο" της Marta Kauffman θα "υποστηρίξει έναν διακεκριμένο μελετητή με συγκέντρωση στη μελέτη των λαών και των πολιτισμών της Αφρικής και της αφρικανικής διασποράς". Πρόσθεσαν ότι θα προσλάβουν περισσότερους ειδικούς μελετητές και δασκάλους και θα χαρτογραφήσουν μακροπρόθεσμες ακαδημαϊκές και ερευνητικές προτεραιότητες.