Μιμή Ντενίση: Η ανάρτηση για την Αγία Σοφία, το σχόλιο του Burak Hakki και η απάντησή της

13.07.2020
Μιμή Ντενίση: Η ανάρτηση για την Αγία Σοφία, το σχόλιο του Burak Hakki και η απάντησή της
Φλέγον ζήτημα των ημερών η απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και φυσικά, η ελληνίδα πρωταγωνίστρια δεν θα μπορούσε να την αφήσει ασχολίαστη.

Η Μιμή Ντενίση είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα εθνικά, αλλά και τα ιστορικά θέματα, έχοντας δείξει και μέσα από τις θεατρικές τις επιλογές τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον της για τη Βυζαντική εποχή και την Πόλη.

Χθες, λοιπόν, μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας για το μέλλον του ιστορικού ναού της Κωνσταντινούπολης αλλά και της Χριστιανοσύνης, εκείνη θέλησε να τοποθετηθεί δημόσια. Και το έκανε ως εξής:

«Ετούτος ο Ναός δεν είναι έργο ανθρώπων. Είναι έργο Θεού.
Με την δική Του καθοδήγηση έγινε. Γι αυτό κανείς δεν θα μπορέσει να τον καταστρέψει Ποτέ.
Κι αν Κάποτε πέσει η Πόλη σε χέρια των κατακτητών, η Αγία Σοφία θα τους θυμίζει πως ο Θεός διάλεξε αυτή τη Πόλη κι αυτόν το Λαό για να χτιστεί ο μεγαλύτερος Οίκος της Λατρείας του.
Κι αν Κάποτε οι Βάρβαροι σβήσουν όλα τα καντηλέρια της, θα μείνει ο Ήλιος να φωτίζει τα αναρίθμητα παράθυρα της για να βλέπουν οι ναυτικοί από τον Βόσπορο και οι περαστικοί από την Πόλη, και να μην χάνουν τη Πίστη τους στην Ελλάδα και στην Ορθοδοξία!»

Από το έργο μου, "Θεοδώρα, η Αγία των Φτωχών". 1995.

Ανάμεσα στα πολλά σχόλια που είδαμε κάτω από την ανάρτηση αυτή, ξεχωρίσαμε το σχόλιο του διάσημου Τούρκου ηθοποιού Burak Hakki, τον οποίο αρχικά γνωρίσαμε μέσα από τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά "Κισμέτ" (μία από τις πολλές τουρκικές παραγωγές που έχουν προβληθεί τα τελευταία χρόνια από την ελληνική τηλεόραση) και εκ των υστέρων μέσα από τη σχέση του με τη Χαρά Παππά (σχέση η οποία, για την ιστορία, έχει λήξει πια)

Ο Τούρκος, φιλέλληνας καθ' ομολογία σταρ, σχολίασε τα λεγόμενα της Μιμής Ντενίση με μία λυπημένη φατσούλα και εκείνη έσπευσε να του απαντήσει στα αγγλικά:

"Αγαπητέ Μπουράκ, πρόκειται για ένα μνημείο που θα έπρεπε να μοιραζόμαστε και όχι να μας χωρίζει λόγω των θρησκειών. Κρίμα".