Συγκλονίζει η Αμάντα Σέιφριντ αποκαλύπτοντας τη μάχη της με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

21.10.2016
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Allure, η διάσημη ηθοποιός δεν δίστασε να μιλήσει για τη μάχη που δίνει εδώ και χρόνια με μια συγκεκριμένη νεύρωση.

«Παίρνω ψυχοφάρμακα και ποτέ δεν πρόκειται να την σταματήσω», παραδέχτεαι με θάρρος η Αμάντα Σέιφριντ, εξηγόντας ότι βρίσκεται σε θεραπευτική αγωγή εδώ και 11 χρόνια, από τότε που ήταν 19 ετών. «Λαμβάνω την χαμηλότερη δόση και δεν βλέπω τον λόγο να το σταματήσω. Ακόμα κι αν πρόκειται για πλασέμπο, δεν θέλω να το ρισκάρω».

"Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (Obsessive-Compulsive Disorder – OCD) είναι μια κοινή και χρόνια διαταραχή, στην οποία ένα άτομο έχει ανεξέλεγκτες, επαναλαμβανόμενες σκέψεις (ιδεοληψίες) και συμπεριφορές (ψυχαναγκασμούς) που το κάνουν να έχει την ανάγκη να τις επαναλαμβάνει ξανά και ξανά", διαβάζουμε στο iatropedia.gr

"Και τι ακριβώς παλεύουμε; Απλά το στίγμα ή το ότι χρησιμοοιούμε ένα εργαλείο; Μια ψυχική ασθένεια είναι αυτό που κατατάσει τους ανθρώπους σε μια διαφορετική κατηγορία, όμως δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Θα έπρεπε να λαμαβάνεται το ίδιο σοβαρά όσο οι υπόλοιπες ασθένειες.

Η Σέιφριντ, η οποία έχει μιλήσει και στο παρελθόν για την ασθένειά της, κάνει ό,τι μπορεί για να την πολεμήσει.

"Δεν τη βλέπεις την ψυχική ασθένεια. Δεν είναι μια μάζα, μια κύστη. Όμως είναι εκεί. Γιατί να χρειάζεται να το αποδείξεις; Αν χρειάζεται να το αντιμετωπίσεις, το κάνεις", συνεχίζει η Αμάντα τονίζοντας πόσο άδικο είναι να μην "υπολογίζεται" αυτή ως "κανονική ασθένεια".

«Νόμιζα ότι είχα όγκο στον εγκέφαλό μου… Έκανα μαγνητική τομογραφία και ο νευρολόγος μου με παρέπεμψε σε ψυχίατρο. Έτσι έμαθα ότι πολλοί φόβοι μου δεν είναι πραγματικοί, αλλά χρειάζομαι πραγματική βοήθεια», καταλήγει