Ιβάν Σβιτάιλο για φωτογράφηση στο Down Town: «Έγινε φωτομοντάζ, δεν ήταν αυτή η αρχική ιδέα» [vds]

16.03.2016
Καλεσμένος στην εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη βρέθηκε ο Ιβάν Σβιτάιλο, όπου μίλησε ανοιχτά για την πολυσυζητημένη φωτογράφιση που έκανε στο περιοδικό Down Town.

Ο γνωστός χορευτής είπε χαρακτηριστικά: «Καταρχάς δεν νιώθω ότι πρέπει να απολογηθώ για κάτι, γιατί ήμουν πολύ σίγουρος για την αρχική μου πρόθεση και ήμουν πολύ σίγουρος για τον σκοπό που θα είχε αυτή η φωτογράφιση. Ο σκοπός ήταν να υπάρχει μία μαζική συμμετοχή, από ανθρώπους που προέρχονται από διάφορους κλάδους, όπου ο καθένας θα έκανε μία αναφορά ως προς το προσφυγικό με ένα κείμενο 150 λέξεων. Θα χρησιμοποιούσαν το σωσίβιο σαν ένα σύμβολο αυτής της κρίσης. Δεν κράτησαν την αρχική συνθήκη. Δηλαδή αν μου έλεγαν ότι μπορώ να βάλω μαντίλα, ίσως να έβαζα και μαντίλα. Έγινε ένα φωτομοντάζ με ξεχωριστές φωτογραφίες και φάνηκε ότι κάνουμε μία αναπαράσταση προσφύγων. Αυτό ήταν το λάθος στοιχείο της φωτογράφισης. Η αρχική ιδέα ήταν άλλη!».

Και πρόσθεσε θέλοντας να ξεκαθαρίσει την θέση του: «Κανένας δεν είχε την πρόθεση να κάνει μία αναπαράσταση, μιας κατάστασης η οποία είναι πολύ εύθραυστη και πολύ δύσκολη».

Δείτε απόσπασμα από την εκπομπή: