Η Άννα Παναγιωτοπούλου όπως δεν την έχεις ξαναδεί [photos]

03.08.2015
Η Άννα Παναγιωτόπουλου είναι μία από τις πλέον αγαπημένες Ελληνίδες ηθοποιούς με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της τόσο στο θέατρο όσο και στη τηλεόραση από την οποία έχει γίνει κι ευρύτερη γνωστή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 και του ’90.

Όπως αναφέρεται στη Βικιπαίδεια, η Άννα Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στην Κυψέλη στις 30 Ιουλίου 1947 (σύμφωνα όμως με το λεξικό «Έλληνες ηθοποιοί» του Θεόδωρου Έξαρχου έχει γεννηθεί το 1945). Από τα παιδικά της χρόνια ήθελε να γίνει ηθοποιός.

Μεγάλωσε σε μεγαλοαστικό περιβάλλον, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με το θέατρο, ενώ και οι γονείς της δεν ήθελαν να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο. Όταν την έστειλαν στην Ελβετία για σπουδές, γύρισε κρυφά και έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό. Εκεί πρωτοσυνάντησε και τον Σταμάτη Φασουλή, με τον οποίο ήταν στην ίδια τάξη.

Ίδρυσαν το «Ελεύθερο Θέατρο» στις αρχές του '70. Ανέβαζαν παραστάσεις ποικίλου ρεπερτορίου, από Μπρεχτ μέχρι Χουρμούζη. Μόνιμη «στέγη» απέκτησαν όταν πήγαν στο Άλσος Παγκρατίου. Παράλληλα, μέχρι τότε, οι συμμετέχοντες στο θίασο ασχολούνταν και με άλλες δουλειές για βιοπορισμό. Το 1980, το «Ελεύθερο Θέατρο» μετονομάστηκε σε «Ελεύθερη Σκηνή». Η ίδια συνέχισε με επιθεωρήσεις, στις οποίες έπαιζε αλλά έγραφε και το σενάριο.

Η τεράστια αναγνωρισιμότητα ήρθε τη δεκαετία του ’80 και του ’90 από τρεις μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες στις οποίες πρωταγωνίστησε.

Μπορεί οι νεότεροι να την απολαμβάνουν ακόμα και σήμερα ως «Χριστίνα Μαρκάτου» στην cult πλέον «Ντόλτσε Βίτα» που παίζεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο σε επανάληψη από το Mega, όμως, οι άνω των 30 χρόνων θα τη θυμούνται και ως «Όλγα Χαρίτου» στις «Τρεις Χάριτες», αλλά και ως «Μαντάμ Σουσού» στην κλασική σειρά της ΕΡΤ.

Ας απολαύσουμε την Άννα Παναγιωτοπούλου σε σπάνιες φωτογραφίες που βρήκαμε στο αρχείο του Έθνους.