Φανταστική φίλη!

18.05.2015
Η Αθηνά Μαξίμου μιλά για τη θεατρική «Εποχή του κυνηγιού», μια ιστορία με ήρωες ανθρώπους του σήμερα, αλλά και τη σχέση της με την tv.

Η Πηνελόπη Δέλτα μαθαίνει σε μια σύγχρονη γυναίκα να λέει ιστορίες, για να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τη θλίψη της. Την υποδύεται η Αθηνά Μαξίμου, μια ηθοποιός λεπτών και ευαίσθητων αποχρώσεων, στο έργο του Γιάννη Σκαραγκά «Η εποχή του κυνηγιού». Μια ιστορία επινόησης ενός φανταστικού φίλου ή ίσως της συνειδητοποίησης ότι όλοι οι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους τη δύναμη για να σώσουν τον ίδιο τους τον εαυτό ζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου «Ιλίσια». Η Πόπη (Φωτεινή Μπαξεβάνη) είναι μια γυναίκα που αποφάσισε να γίνει αόρατη. Στην ανάγκη της να ξαναφτιάξει τη ζωή της, επινοεί μια φανταστική φίλη, την Πηνελόπη Δέλτα (Αθηνά Μαξίμου), και αναπτύσσει μαζί της μια σχέση κωμικών και συναισθηματικών ανατροπών. «Πρόκειται για δύο πρόσωπα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους κι εδώ βρίσκεται και το μεγάλο ενδιαφέρον του έργου» σχολιάζει η Αθηνά Μαξίμου. Αλλά... «κι εγώ και η Φωτεινή (Μπαξεβάνη) είμαστε εντελώς διαφορετικές σκηνικά και υποκριτικά. Αυτή η διαφορετικότητα έχει σκηνικό ενδιαφέρον».

Το κείμενο διαθέτει αυτοσαρκασμό, χιούμορ, κωμικές ατάκες και «ταυτόχρονα αποτελεί μια βουτιά σε κάτι ασυνείδητο, βαθύ, οικουμενικό». Αισθάνεται «πολύ τυχερή» για τη συγκεκριμένη συνεργασία. «Είναι ωραίο που συναντιούνται οι άνθρωποι, με μία κοινή ανάγκη κι αυτή γίνεται κοινός τόπος, αναφορά, δημιουργία».

Εξηγεί ότι ο συγγραφέας έγραψε το έργο πάνω στις δύο πρωταγωνίστριες, με τις οποίες τον συνδέει μακρά φιλία. «Η μεγαλύτερη ευλογία είναι οι συναντήσεις με ανθρώπους που σε πάνε και τους πας παρακάτω, με τους οποίους κάνεις μια διαδρομή από τη σκιά στο φως». Δεν κυνηγάει τη δημοσιότητα, ούτε εκμεταλλεύτηκε περιόδους στην καριέρα της που όλα τα φλας ήταν στραμμένα πάνω της. «Μάλλον δεν το `χω. Θέλω περισσότερη ηρεμία, ησυχία και τάξη στη ζωή μου και στην πορεία μου. Δεν μου αρέσει πολύ η φασαρία».

Με την τηλεόραση έχει αγαστές σχέσεις. «Είναι ένας άλλος κώδικας αυτός της τηλεόρασης. Δεν λέω ότι δεν μου αρέσει. Εχω περάσει πολύ καλά στην τηλεόραση. Μου έχει μάθει και μου έχει δώσει πολλά. Θα σκεφτόμουν μία ενδιαφέρουσα τηλεοπτική πρόταση. Το βρίσκω λίγο χαζό το να λέμε εμείς οι ηθοποιοί `δεν μου αρέσει η τηλεόραση αλλά παίζω σε αυτή για λόγους οικονομικούς'. Σίγουρα το κάνεις και για λόγους οικονομικούς, αλλά δεν το κάνεις μόνο για αυτό». Ωστόσο, «το θέατρο έχει άλλη γοητεία, γιατί είναι θνησιγενές από την πρώτη του ανάσα. Αυτή η μαγική στιγμούλα στη σκηνή είναι αναντικατάστατη».

  • Η ταυτότητα της παράστασης: «Η εποχή του κυνηγιού» του Γιάννη Σκαραγκά, σε σκηνοθεσία Λίνας Ζαρκαδούλα, σκηνικά-κοστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη, μουσική Φωτεινής Μπαξεβάνη. Με τις Αθηνά Μαξίμου, Φωτεινή Μπαξεβάνη. Στο θέατρο «Ιλίσια», έως τις 31 Μαΐου.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
ΦΩΤΟ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ