Ποιος είναι ο Διόνυσος, ο ήρωας που υποδύεστε στους «Βατράχους»;
Είναι ένας από τους πιο αγαπητούς θεούς των αρχαίων Ελλήνων, ίσως γιατί είναι ο θεός πολλών ανθρωπίνων απολαύσεων κι αδυναμιών. Ο Αριστοφάνης τον έχει εμπλουτίσει με όλα τα ανθρώπινα ελαττώματα. Η θεϊκή του υπόσταση διακρίνεται περισσότερο στον ρόλο του διαιτητή ανάμεσα στον Αισχύλο και τον Ευριπίδη.
Ως Διόνυσος κατεβαίνετε στον Αδη για να φέρετε στην Αθήνα τον Ευριπίδη και τις σοφές συμβουλές του. Υπάρχει κάποιος που, εάν ερχόταν πίσω, θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση στην οποίαν έχουμε περιέλθει;
Δεν πιστεύω ότι αν κάποιος ερχόταν πίσω θα κατάφερνε να μας αλλάξει προς το καλύτερο, γιατί θα έχανε το... μυαλό του, λόγω της ασυμβατότητας με την εποχή μας. Και... πόσο ιδανικό θα ήταν να πάψουμε να περιμένουμε να σωθούμε από σωτήρες και να κατανοήσουμε ότι τα δικά μας πόδια είναι τόσο δυνατά που μπορούμε άνετα να σταθούμε σε αυτά;
Μας αφορούν οι «Βάτραχοι» σήμερα;
Πόσο πιο διαχρονικό από το να αναζητάς απεγνωσμένα μια λύση για να ανακόψεις τον δρόμο για την καταστροφή των αξιών μιας χώρας; Αυτό που αγωνιά ο Διόνυσος να καταφέρει είναι χρεωμένο σε έναν ολόκληρο λαό, για να το κατανοήσει ως υπέρτατη ανάγκη.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σας αριστοφανικός ήρωας; Εχετε ξαναπαίξει στην ίδια κωμωδία τον Ξανθία...
Ο Ξανθίας είναι ο αγαπημένος μου ήρωας, κυρίως για συναισθηματικούς λόγους. Ηταν ο ρόλος με τον οποίον άρχισα να γνωρίζω τον Αριστοφάνη. Τους «Βατράχους» τους θεωρώ από τα πιο όμορφα και ολοκληρωμένα του έργα.
Τι σημαίνει η Επίδαυρος για σας, δεδομένου ότι σας βλέπουμε εκεί σχεδόν κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια;
Ούτε που μπορούσα να φανταστώ στα πρώτα χρόνια της καριέρας μου, ότι θα έχω τη χαρά και την τιμή να πατήσω στην ορχήστρα του θεάτρου ερμηνεύοντας όλους αυτούς τους υπέροχους χαρακτήρες του αρχαίου δράματος... Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου είναι ο πιο όμορφος σταθμός στην καριέρα ενός ηθοποιού.
Πόσο σημαντικό είναι να ονειρεύεται ο άνθρωπος;
Αν πάψουμε να ονειρευόμαστε, παύουμε να υπάρχουμε.
Μπορούμε να ονειρευόμαστε μέσα σε αυτήν τη συνθήκη που βιώνουμε καθημερινά;
Εχω βαρεθεί να ακούω απαισιόδοξα πράγματα. Στους νέους τι να πεις; Σταματήστε να ονειρεύεστε ή να δημιουργείτε; Αυτοί είναι που παίρνουν δύναμη μέσα από την κρίση, για να δώσουν σε όλους το κίνητρο να ζούμε και να μη σταματάμε να ζούμε.
Ονειρεύεστε;
Τα όνειρά μου δεν είναι συγκεκριμένα και αφορούν γενικότερα τη ζωή μου και το δύσκολο κυνήγι ευτυχισμένων στιγμών, είτε προσωπικών είτε επαγγελματικών.
Πώς έχει επηρεάσει η κρίση τον επαγγελματικό σας χώρο;
Οι ηθοποιοί ήμασταν οι μόνοι συνηθισμένοι σε μια κατάσταση κρίσης... το επάγγελμά μας εξαρτάται από την ευημερία και την οικονομική άνεση του κόσμου. Ωστόσο, το να δεις θέατρο δεν είναι ψυχαγωγία, αλλά είδος ανάγκης.
Πώς εξηγείτε ότι το θέατρο ανθεί την εποχή της κρίσης;
Το κρίνω ελπιδοφόρο. Η τηλεόραση, που κρατούσε τον κόσμο στο σπίτι, δεν μπορεί πια να το κάνει εύκολα. Η κρίση, κι αυτό προσμετράται στα θετικά της, δεν ακυρώνει την ανάγκη για συνεύρεση. Στο θέατρο, πέραν της ψυχαγωγίας, ο θεατής θα δοκιμαστεί σε ιδέες και θα καλλιεργήσει τις σκέψεις του. Το θέατρο λειτουργεί και ως βάλσαμο της ψυχής: και αυτών που βρίσκονται πάνω στη σκηνή αλλά και της πλατείας.
Μετά το «Με λένε Βαγγέλη» δεν έχετε συμμετάσχει σε άλλο σίριαλ. Είναι θέμα διάθεσης ή επιλογών;
Με την τηλεόραση έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Την αγαπώ πολύ. Μου έδωσε την ευκαιρία να γνωριστώ με τον κόσμο, να συστηθώ... Μεγάλωσα θεατρικά... Μέσα σε 15 χρόνια έχω κάνει έξι σειρές. Ηταν καθαρά θέμα επιλογών. Θα μπορούσα να έχω κάνει περισσότερες και να κερδίσω περισσότερα χρήματα. Αλλά τότε θα ένιωθα ότι κάτι δεν έχω κάνει καλά, γιατί θα διάλεγα πράγματα που δε θα με ικανοποιούσαν. Θα ένιωθα ότι χάνω την αξιοπρέπειά μου, σκεπτόμενος μόνο τις απολαβές... Και στην τηλεόραση ακολούθησα τα βήματα που μου έλεγε η καρδιά μου...
Τηλεοπτικές προτάσεις δέχεστε;
Υπάρχουν προτάσεις, αλλά δεν μπορώ να τις ακολουθήσω στη συγκεκριμένη φάση που βρίσκομαι, λόγω υποχρεώσεων στο θέατρο. Επειδή δίνομαι σε καθετί που κάνω ψυχή τε και σώματι, είναι και θέμα δυνάμεων... Χρειάζομαι «μια ανάσα», για να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου. Από την άλλη, με κυνηγά και το παρελθόν μου. Οταν έχεις κάνει ωραία πράγματα, δεν μπορείς να κάνεις υποδεέστερα.
Πώς βλέπετε την τηλεόραση σήμερα;
Βρίσκεται σε «παρακμή».
Σας αρέσει ως μέσο η tv;
Είναι ένα πολύ ωραίο μέσο επαφής. Σημασία έχει το πώς το χρησιμοποιεί ο καθένας. Είναι και «παγίδα» της «εξουσίας», για να μπορεί να κατευθύνει σκέψεις και γνώμες αλλά και μέσο που ψυχαγωγεί.
Δείχνετε πάντοτε ήρεμος και χαμογελαστός. Υπάρχει κάτι με το οποίο αγανακτείτε ή θυμώνετε;
Με κάνει να αγανακτώ η αγένεια των ανθρώπων. Οταν τη συναντώ... τρελαίνομαι! Η χαζομάρα, επίσης, για τη οποία δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Και η «ξερολίαση» που μας χαρακτηρίζει. Εάν έπαυαν οι άνθρωποι να λένε «άσε, το ξέρω, το κατέχω» και να μπορούσαν να το γυρίσουν στο «για κάτσε να το μάθω», θα γίνονταν πολλά πράγματα.
Είστε αισιόδοξος άνθρωπος;
Προ κρίσης ήμουνα πολύ αισιόδοξος. Με την κρίση άρχισα να χάνω την αισιοδοξία μου... Τώρα, που έχουμε ξεπεράσει το σοκ, βρισκόμαστε σε μια φάση που δεχόμαστε τα χτυπήματα, αλλά δυναμώνουμε σε κάθε χτύπημα λίγο περισσότερο και προσπαθούμε να αντιδράσουμε... Δεν αξίζει κανείς να ακυρώνει τη ζωή του από τα χτυπήματα που δέχεται και δεν ευθύνεται ο ίδιος γι αυτό. Πρέπει να συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε, να ελπίζουμε και να παλεύουμε... Δεν υπάρχουν σωτήρες. Ο σωτήρας του καθενός είναι ο εαυτός του.
Με την πολιτική θα μπορούσατε να ασχοληθείτε;
Οχι, δεν θα μπορούσα. Δεν ήταν ποτέ στα όνειρά μου να εξουσιάζω ανθρώπους. Το όνειρό μου ήταν να κάνω τους ανθρώπους να γελάνε, να ταράζω τις χορδές των συναισθημάτων τους.
Γιατί παντρευτήκατε μυστικά στη Βενετία;
Θέλαμε να το χαρούμε εμείς... Ηταν κάτι πολύ ωραίο, που μας έδωσε χαρά και μεγαλύτερη δύναμη. Νιώθουμε πιο όμορφα, πιο γλυκά, ότι δεθήκαμε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.
Πώς αισθάνεστε ως έγγαμος; Εχει αλλάξει κάτι στη ζωή σας η βέρα στο δεξί;
Δεν έχει αλλάξει τίποτα... Ενισχύθηκε αυτή η αίσθηση προστατευτικότητας και γλυκιάς σχέσης που υπάρχει μεταξύ μας.
Παιδιά θέλετε;
Αυτό είναι κάτι που το σκέφτεσαι σε καθημερινή βάση, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Το να κάνεις οικογένεια, παιδιά ως ουσιαστικός σκοπός ζωής, έρχεται από μόνο του ό,τι και να λέμε εμείς...
Είστε έτοιμος να γίνετε πατέρας;
Κανείς δεν είναι έτοιμος ποτέ, μέχρι να μπει στον χορό και να χορέψει. Πάντοτε έχει την αγωνία αν έχει το ταλέντο να γίνει σωστός γονιός. Υπάρχει πάντα το αίσθημα της ευθύνης.
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος υποδύεται τον Διόνυσο στους «Βατράχους», σε σκηνοθεσία - μετάφραση - απόδοση Γιάννη Κακλέα και παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου. Πρωταγωνιστούν: Π. Βλάχος, Φ. Μουρατίδης, Γ. Ζουγανέλης, Ε. Παπούλια κ.ά. Η παράσταση παρουσιάζεται την Παρασκευή και το Σάββατο στην Επίδαυρο.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
- Γεννήθηκε το 1970.
- Το 1992 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.
- Εχει κερδίσει το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Ενωσης Θεατρικών Κριτικών για την παράσταση «Βάτραχοι», το Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία «Πέντε Λεπτά Ακόμα» και το Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου για «Το Δέκα» του Μ. Καραγάτση.
- Εχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις, ανάμεσά τους: «Μαγειρεύοντας με τον Ελβις», «Μαμά μην Τρέχεις», «Βάκχες», «Βασιλιάς Ληρ», «Βάτραχοι», «Ορνιθες», «Θεσμοφοριάζουσες», «Λυσιστράτη», «Αχ! Αυτά τα Φαντάσματα», «Συρανό ντε Μπερζεράκ».
- Στον κινηματογράφο έχει πρωταγωνιστήσει στις ταινίες: «E-Mail», «P20», «Λούφα και Παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο», «Η γυναίκα είναι σκληρός άνθρωπος», «Bank Bang» , «Πεθαίνω για σένα», «Aν...» κ.ά.
- Στην τηλεόραση έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων στις σειρές «Μικροί Μεγάλοι», «Μικρή Οθόνη», «Κίτρινος Φάκελος», «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», «Εγκλήματα», «Σκυλίσια Ζωή», «Δέκα Μικροί Μήτσοι», «Είσαι το Ταίρι Μου», «Με λένε Βαγγέλη» κ.ά.
- Παντρεύτηκε τη Λίνα Πρίντζου.
Συνέντευξη στην Αντιγόνη Καράλη