"Έφυγε" η θρυλική Λορίν Μπακόλ

13.08.2014
Χθες είχαμε την είδηση του θανάτου του Ρόμπιν Γουίλιαμς και σήμερα ανακοινώθηκε ότι μία από τις 20 μεγαλύτερες σταρ του Χόλυγουντ της χρυσής εποχής, η Λορίν Μπακόλ (Lauren Bacall) έκλεισε για πάντα τα μάτια της σε ηλικία 89 ετών.

«Με βαθιά θλίψη, αλλά με μεγάλη ευγνωμοσύνη για την καταπληκτική ζωή της, επιβεβαιώνουμε το θάνατο της Λορίν Μπακόλ» έγραψε το ίδρυμα Μπόγκαρντ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Η Μπακόλ υπέστη το πρωί της Τρίτης εγκεφαλικό επεισόδιο στο σπίτι της το πρωί της Τρίτης.

Γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1924 στη Νέα Υόρκη. Ήταν παντρεμένη με τον επίσης διάσημο ηθοποιό του Χόλυγουντ, τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ (Humphrey Bogart) και μαζί πρωταγωνίστησαν σε μια πληθώρα από ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των, «Πώς να παντρευτείτε έναν εκατομμυριούχο» (How to Marry a Millionaire) το 1953, «Η Γυναίκα μου, εγώ κι ο Πειρασμός» (Designing Woman) το 1957 και «Στη βοή της καταιγίδος (Key Largo) το 1948.

Σταρ παγκοσμίου φήμης έγινε με την ταινία Να έχεις και να μην έχεις (To Have Or To Have Not) το 1944, ενώ να μην ξεχάσουμε και την πολύ πιο πρόσφατη ταινία «Ο καθρέφτης έχει δύο πρόσωπα» (The Mirror Has Two Faces) το 1996.

Μπακόλ και Μπόγκαρτ παντρεύτηκαν το 1945 κι ήταν μαζί μέχρι το θάνατό του το 1957. Στη συνέχεια έκανε δεσμό με το Φρανκ Σινάτρα (Frank Sinatra), αλλά χώρισαν όταν ο Σινάτρα της έκανε πρόταση γάμου, η οποία διέρρευσε στον Τύπο. Βέβαια, η Μπακόλ αρχικά είχε αναφέρει ότι αυτή τον χώρισε, ενώ αργότερα στην αυτοβιογραφία της αποκάλυψε τι είχε πραγματικά συμβεί.

Το 1961 η Μπακόλ παντρεύτηκε τον Αμερικανό ηθοποιό, Τζέισον Ρόμπαρντς (Jason Robards), και χώρισαν το 1969. Μαζί του απέκτησε 1 γιο, ενώ με τον Μπόγκαρτ είχε ήδη αποκτήσει έναν ακόμα γιο και μία κόρη.

Το 1999, η Μπακόλ κατατάχτηκε στην 20ή θέση της λίστας με τους 25 κορυφαίους ηθοποιούς όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Το 2009 επιλέχτηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών για να λάβει Τιμητικό Βραβείο, αναγνωρίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε στη Χρυσή Εποχή του Κινηματογράφου.

Βέβαια, όταν τη χαρακτήριζαν «θρύλο» του Χόλυγουντ, η Μπακόλ αρνιόταν το χαρακτηρισμό κι απαντούσε «οι θρύλοι ανήκουν στο παρελθόν, ενώ εγώ προτιμώ να ζω στο παρόν».

Επιμέλεια: Νικόλας Εμμανουήλ