Το μυστικό της ψυχικής ασθένειας της Τζόουνς

15.04.2011
Παίρνοντας τη γενναία απόφαση να μην κρύψει το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, η 41χρονη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός βρήκε άπειρους υποστηρικτές που χειροκρότησαν με πάθος αυτή την κίνησή της.


Παίρνοντας τη γενναία απόφαση να μην κρύψει το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, η 41χρονη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός βρήκε άπειρους υποστηρικτές που χειροκρότησαν με πάθος αυτή την κίνησή της.

Όπως ανακοίνωσε επίσημα η εκπρόσωπός της, η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς (Catherine Zeta-Jones) εισήχθη την περασμένη εβδομάδα στην ψυχιατρική κλινική Silver Hill του Κονέκτικατ όπου δέχθηκε θεραπεία για τη διπολική διαταραχή τύπου ΙΙ με την οποία διαγνώστηκε.

Ως διπολική διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, ορίζεται μια πολύ συνηθισμένη ψυχιατρική ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από δύο συναισθηματικές διαταραχές, τη μανία και την κατάθλιψη. Η διπολική διαταραχή τύπου ΙΙ είναι μια πιο ελαφριά μορφή της ασθένειας όπου ο ασθενής παρουσιάζει κυρίως συμπτώματα κατάθλιψης και λιγότερα μανιακά επεισόδια.

Φαίνεται ότι η Τζόουνς είχε αρχίσει να αναγνωρίζει πολύ νωρίτερα τα συμπτώματα της ασθένειας αφού σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν από έναν χρόνο στους "Sunday Times" του Λονδίνου είχε ομολογήσει ότι προσπαθεί σκληρά να αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τη ζωή της.

"Είμαι τυχερή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πέφτω ψυχολογικά. Πάντως προσπαθώ να μένω αισιόδοξη γιατί η απαισιοδοξία δεν κάνει καλό στον χαρακτήρα μου. Όταν πέφτω εγώ, ρίχνω και όλους τους άλλους γύρω μου. Είναι σαν ένα μαύρο σύννεφο. Και όταν συμβαίνει πρέπει απλά να βρίσκω τη δύναμη και το ξεπερνώ", είχε παραδεχτεί τότε με μεγάλη ειλικρίνεια η Τζόουνς ενώ στη συνέχεια της συνέντευξης πρόσθεσε ότι η γενική εικόνα που οι περισσότεροι έχουν για εκείνη σχετικά με το πόση δύναμη έχει, είναι ελαφρώς λανθασμένη.

"Έχω μεγάλο πείσμα και εξ' αιτίας αυτού, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Όμως στην πραγματικότητα, στην προσωπική μου ζωή, μερικές φορές είμαι απλά ένα αρνί", συνέχισε.

Δημόσια, η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς φαινόταν πάντα συγκροτημένη και με πλήρη έλεγχο των πάντων. Μοναδική εξαίρεση η κάπως ατυχής στιγμή που είχε καθώς παραλάμβανε τον βραβείο Τόνι που κέρδισε πέρσι και κατέληξε σε… παραλήρημα, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί.

Και αυτό ήταν πριν ακόμη ο σύζυγός της διαγνωστεί με καρκίνο του λάρυγγα.

Η ασθένεια του Μάικλ Ντάγκλας (Michael Douglas) φαίνεται ότι έδωσε στην Τζόουνς και τα ταραγμένα νεύρα της το τελειωτικό χτύπημα. Επί έξι μήνες στάθηκε δίπλα στον αγαπημένο της άντρα με όλες της τις δυνάμεις και όταν τελικά έμαθε ότι οι προσπάθειές της απέδωσαν καρπούς και ο καρκίνος χτυπήθηκε στη ρίζα του… κατέρρευσε.

Ακόμη και τότε όμως δεν φοβήθηκε να ζητήσει βοήθεια και αντιμετώπισε με θάρρος της διάγνωση αλλά και τη θεραπεία για την κατάστασή της.

Σήμερα, προσπαθεί να αφήσει πίσω της και αυτά τα προβλήματα και να συνεχίσει κανονικά τη ζωή της. Μάλιστα, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της, "νιώθει πολύ καλά και ανυπομονεί να ξεκινήσει ξανά δουλειά για τις δύο επόμενες ταινίες της".

Ζωή Κίττα