Γ. Αυτιάς: "Αν προλάβει ο Αlpha, η πολιτική θα περιμένει"

22.07.2008
Με τον αέρα του δεύτερου αλλά σε απόσταση αναπνοής από τον πρώτο, ο Γιώργος Αυτιάς έβαλε πλώρη για τις διακοπές του. Τον... πετύχαμε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σάμο, όπου άρχισε η καλοκαιρινή ξεκούραση μετά από ένα δύσκολο χειμώνα.

Από την ΤΖΕΝΗ ΜΕΛΑ

Με τον αέρα του δεύτερου αλλά σε απόσταση αναπνοής από τον πρώτο, ο Γιώργος Αυτιάς έβαλε πλώρη για τις διακοπές του. Τον... πετύχαμε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σάμο, όπου άρχισε η καλοκαιρινή ξεκούραση μετά από ένα δύσκολο χειμώνα.

Μια ακόμα τηλεοπτική σεζόν τελείωσε. Τι «γεύση» σας άφησε;

«Η σεζόν που τελείωσε αφήνει μια διαφορά κάτω από τα όρια του στατιστικού λάθους (σ.σ.: ανάμεσα στο Καλημέρα σας και το Καλημέρα Ελλάδα). Αφήνει μια γεύση ότι είμαστε ανταγωνιστικοί, ότι είμαστε οι πρώτοι ή οι δεύτεροι. Ο κόσμος φαίνεται ότι συνήθισε και η συνήθεια ιδίως το πρωί είναι μεγάλο πράγμα, να ξυπνάς δηλαδή και να λες θα επιλέξω αυτόν τον άνθρωπο. Δεν θα πάψω να λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον άνθρωπο που μου έδειξε εμπιστοσύνη και αυτός είναι ο πρόεδρος του Alpha, ο Δημήτρης Κοντομηνάς».

Είναι καλό να το λέτε, αν και έχετε «κατηγορηθεί» γι αυτό, ότι είστε ο «άνθρωπός του»...

«Όχι, όχι, όχι! Εδώ τώρα πια έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορείς να πεις λέξη. Εγώ από το πηγάδι που πίνω νερό φροντίζω να μην πετάω ποτέ ούτε ένα πετραδάκι».

Πέρα από τη σκληρή προσπάθεια, πού αλλού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχία της εκπομπής σας;

«Πάνω απ όλα είναι η ομάδα και το να είσαι κοντά στον κόσμο. Τα προβλήματα του κόσμου θα μεγαλώνουν το επόμενο χρονικό διάστημα, θα πληθαίνουν. Και όσο θα μεγαλώνουν τα προβλήματα του κόσμου, τόσο η τηλεόραση θα είναι το καταφύγιό του. Είναι πολύ σημαντικό να ξυπνάει ο άλλος το πρωί και να ξέρει τι θα του δώσουν, πόσο θα του κοστίσει κ.λπ. Κάποιοι μας είχαν πει ότι είστε σε λάθος δρόμο και το έλεγαν για να γίνουμε όμοιοι με αυτούς, να αποτύχουμε. Φέραμε μια καινοτομία στην τηλεόραση το πρωί και αυτή φαίνεται ότι ενδιαφέρει τον κόσμο που θέλει να ακούσει πέντε πράγματα».

Θα υπάρξουν καινούργιες ενότητες την επόμενη σεζόν ή κάποια νέα πρόσωπα;

«Η κλασική μορφή με Γιώργο Βλάχο και Δήμο Βερύκιο θα παραμείνει».

Με τους καβγάδες, όμως, τι γίνεται;

«Δεν υπάρχει κανένας καβγάς. Υπάρχει μια διάσταση απόψεων και θέσεων και αυτό δημιουργεί τη σύνθεση».

Κάποιοι είπαν ότι όλα αυτά είναι «στημένα».

«Ε όχι και στημένα! Όταν διαφωνώ, θα πω τη διαφωνία μου. Η διαφωνία δεν είναι στημένο πράγμα, είναι αυθόρμητο».

Θέλει προσπάθεια για να τους κοντρολάρει κανείς και τους δύο...

«Μια χαρά είναι και οι δυο. Άμα ξέρεις το κουμπί του ενός και του άλλου... Εδώ βέβαια υπάρχει και το ερώτημα: πώς κοντρολάρουν εμένα αυτοί οι δύο; Το δίδυμο λοιπόν θα υπάρχει και από εκεί και πέρα θα δούμε ποια καινούργια ενότητα θα βάλουμε στην εκπομπή. Θέλει προσοχή η όποια αλλαγή, γιατί πολλοί τόλμησαν πέρσι και καταβαραθρώθηκαν. Πρέπει να δεις πρώτα πώς δέχεται τις αλλαγές ο κόσμος και μετά να προχωρήσεις. Εμένα ο κόσμος με έχει μάθει να κάνω αυτό που κάνω, δηλαδή καθημερινότητα, μάχη, αγώνα κ.λπ. Αν βγω και πω αυτή είναι η μόδα φέτος, έχασα, καταστράφηκα. Μπορεί να το πω στο τέλος. Δεν θα υπάρξουν μεγάλες ανακατατάξεις την επόμενη σεζόν. Το κρίσιμο καλοκαίρι θα είναι αυτό του 2009, οπότε λήγουν πολλά συμβόλαια».

Δεν θα έχουμε μεγάλες μετεγγραφές φέτος...

«Τα κανάλια θα παραμείνουν σε αυτό που έχουν, δηλαδή όσοι έκαναν τηλεθέαση 15% ή 16% είναι ευχαριστημένοι. Εμείς θέλαμε να κλείσουμε πάνω από 21% και το καταφέραμε. Κλείσαμε με 21,6% εμείς και οι απέναντι (ΑΝΤ1) γύρω στο 23% και κάτι. Πολύ μικρή διαφορά, στα όρια του στατιστικού λάθους. Όποιος κάνει διπλό νούμερο τηλεθέασης στην τηλεόραση είναι πολύ δυνατός και δες πόσοι έκαναν διπλό φέτος. Οι ειδήσεις του Mega, ο Παπαδάκης, ο Μάνεσης, εμείς. Για να κάνεις διπλό νούμερο, θέλει μάχη, θέλει μεγάλο αγώνα και, επίσης, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να απευθύνεσαι στον ενεργά οικονομικό πληθυσμό. Σε αυτόν τον πληθυσμό που ξέρει τι λες».

Αισθανθήκατε κάποια στιγμή κουρασμένος, απογοητευμένος;

«Όχι, καθόλου, γιατί να αισθανθώ απογοητευμένος; Τα νούμερά μου τα είχα, τον κόσμο τον είχα. Για να γίνεις καλός πρώτος, πρέπει να είσαι μερικά χρόνια καλός δεύτερος».

Πώς είναι τώρα η σχέση σας με τον Λάκη Λαζόπουλο;

«Μια χαρά είναι. Κάνει τη δουλειά του και κάνω τη δουλειά μου. Αν τον δεις τον Λάκη αλλιώς, μια χαρά είναι. Μακάρι να είχαμε κι άλλους τρεις Λάκηδες στον Alpha. Ο Θεός να τον έχει καλά».

Πού θα πάτε διακοπές;

«Στη Σάμο και την Κρήτη. Και επιστροφή από 20 Αυγούστου στο κανάλι. Αλλά και τώρα δουλεύω, πάω σε διάφορα μέρη και κάνω ρεπορτάζ με τον κόσμο. Μόλις κλείνει η τελευταία εκπομπή της σεζόν, ξεκινάει αμέσως η καινούργια, με στούντιο, κάρτες κ.λπ.».

Είχατε προτάσεις για μετεγγραφή;

«Το συμβόλαιό μου λήγει το καλοκαίρι του 2009. Θα μιλήσω πρώτα με το κανάλι μου, με τον άνθρωπο που με εμπιστεύτηκε, γιατί δεν είναι μικρό πράγμα να σε εμπιστεύεται ένας άνθρωπος και να σου λέει πάρε την πρωινή ζώνη».

«Παίζατε» πάντα με την πολιτική. Τώρα μαθαίνουμε ότι μπορεί να πάτε για ευρωβουλευτής...

«Αν προλάβει ο Alpha, η πολιτική θα περιμένει».

Η οικογένειά σας πού σας θέλει; Στην τηλεόραση ή στην πολιτική;

«Η οικογένειά μου με θέλει κοντά της!».