Η Άνιστον "μούσα" του Παπαθανασίου!

11.07.2008
Η είδηση του καλοκαιριού στα κινηματογραφικά forums των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι άλλη από την επικείμενη συνεργασία του βραβευμένου με Όσκαρ Βαγγέλη Παπαθανασίου και της δικής μας Τζένιφερ Άνιστον.

Η είδηση του καλοκαιριού στα κινηματογραφικά forums των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι άλλη από την επικείμενη συνεργασία του βραβευμένου με Όσκαρ Βαγγέλη Παπαθανασίου και της δικής μας Τζένιφερ Άνιστον. Και αν αναρωτιέστε για τη σύμπραξη αυτή, θα σας πούμε απλώς ότι μεγάλο ρόλο έπαιξε η ελληνική καταγωγή τους. Πώς αναλύεται αυτή η συνεργασία; Ο Β. Παπαθανασίου θα υπογράψει τη μουσική στη νέα ταινία που θα πρωταγωνιστήσει η γλυκιά πρώην σύζυγος του Μπραντ Πιτ. Πρόκειται για την κωμωδία με τίτλο «Μarley and me», όπου Μάρλεϊ ένας μεγάλος μπελάς σε ελεύθερη μετάφραση, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Τζον Γκρόγκαν. Κεντρικός ήρωας είναι ένα λαμπραντόρ, το οποίο αγοράζει ένα ζευγάρι προκειμένου να νιώσει όπως οι πραγματικοί γονείς. Το ζευγάρι αναγκάζεται να μετακομίσει στο Μαϊάμι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του συζύγου (σ.σ.: είναι ρεπόρτερ) και τότε αρχίζουν όλοι οι... μπελάδες. Πέτρα του σκανδάλου είναι φυσικά το λαμπραντόρ, το οποίο είναι ατίθασο κι ενώ αρχικά αναστατώνει τους πάντες, τελικά καταφέρνει να τους φέρει όλους πιο κοντά. Η ταινία θα προβληθεί στις σκοτεινές αίθουσες τα Χριστούγεννα, αλλά το τρέιλερ προβάλλεται ήδη στην αμερικανική τηλεόραση επενδεδυμένο με τη μουσική του Β. Παπαθανασίου από την ταινία «Δρόμοι της φωτιάς». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ντέιβιντ Φράνκλιν, που μας χάρισε την υπέροχη ταινία «Ο διάβολος φοράει Ρrada». Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου άρχισε να συνθέτει μουσική από την ηλικία των 4 χρόνων. Στη δεκαετία του 60 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου και απόλαυσε την τρίχρονη συνεργασία του με «Το πέρασμα της εφηβικής μυσταγωγίας μου» στο συγκρότημα των Αphrodites Child, ένα σχήμα που έγινε το δημοφιλέστερο της Ευρώπης εκείνη την περίοδο. Το 1982 το βραβευμένο με Όσκαρ soundtrack της ταινίας «Chariots οf fire» τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Εμπνευσμένος από τον ζωγράφο Εl Greco, ο Vangelis, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, τέθηκε το 1995 επικεφαλής μιας εκστρατείας για να αγοράσει η Ελλάδα το έργο του Εl Creco «St Ρeter». Επίσης, βοήθησε σημαντικά στη δημιουργία ενός ελπιδοφόρου ταμείου υπέρ της Εθνικής Πινακοθήκης στον αγώνα της τελευταίας να αποκτήσει σπουδαία έργα τέχνης. Στις 28 Ιουνίου 2001 ο Β. Παπαθανασίου παρουσίασε τη μνημειώδη συναυλία της φωνητικής του συμφωνίας «Μythodea» στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, την πρώτη μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε ποτέ στον ιερό αυτό χώρο. Επιλεγμένη από τη ΝΑSΑ ως η μουσική που συνοδεύει την, ήδη στον αέρα, αποστολή «Μars Οdyssey Μission», η «Μythodea» αποτελεί το πρώτο πρότζεκτ του Vangelis για την εταιρεία Sony Classical που κυκλοφορεί σε CD και DVD.

Α.Κ.