Το Θέατρο Σκιών θρηνεί

07.07.2008
Πρωτοείδε Καραγκιόζη σε ηλικία έξι χρόνων, κάτι που έγινε η μαγεία της ζωής του και δύο χρόνια μετά, μόλις στα οκτώ του χρόνια, μπήκε στη σκηνή του Θεάτρου Σκιών, την οποία «υπηρέτησε» για περισσότερα από 70 χρόνια και αποχαιρέτησε την προηγούμενη εβδομάδα σε ηλικία 86 χρόνων.

Πρωτοείδε Καραγκιόζη σε ηλικία έξι χρόνων, κάτι που έγινε η μαγεία της ζωής του και δύο χρόνια μετά, μόλις στα οκτώ του χρόνια, μπήκε στη σκηνή του Θεάτρου Σκιών, την οποία «υπηρέτησε» για περισσότερα από 70 χρόνια και αποχαιρέτησε την προηγούμενη εβδομάδα σε ηλικία 86 χρόνων. Ο «Βάγγος», κατά κόσμον Ευάγγελος Κορφιάτης, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους καραγκιοζοπαίκτες της χώρας μας. Το πρώτο του θεατράκι το έστησε σε ηλικία 17 χρόνων το 1939 σε ένα μαντράκι της οδού Πέτρου Ράλλη. Από τότε μη λογαριάζοντας κόπους και θυσίες έστησε το καλλιτεχνικό του όνειρο.

Η φήμη του ήταν δυσανάλογα μικρότερη από την πραγματική του καλλιτεχνική αξία. Σεβόμενος την τέχνη του, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2002, αποφασίζοντας να αφοσιωθεί στη συγγραφή του βιβλίου του «Αναμνήσεις», το οποίο έμελλε τελικά να μη δει τυπωμένο. Στο βιβλίο αυτό «έδεσε» με γλαφυρό τρόπο την καλλιτεχνική του ιστορία με την πολιτικοκοινωνική ιστορία της Ελλάδας.

Η σπουδαιότερη χαρά του ύστερα από το χειροκρότημα του κόσμου ήταν ότι πολλοί από τους λιγοστούς αξιόλογους σημερινούς καραγκιοζοπαίκτες είναι δικά του «παιδιά», τα οποία παλεύουν με τη σειρά τους να κρατήσουν ψηλά την τέχνη που ο ίδιος αγάπησε και λάτρεψε.

Μέχρι να παίξει Καραγκιόζη προηγήθηκε μια σκληρή και επίπονη μαθητεία κοντά στις πιο εξέχουσες φυσιογνωμίες του Θεάτρου Σκιών εκείνης της εποχής (Χρήστος Χαρίδημος, Γιάννης Ιατρίδης).

Το καλοκαίρι του 1965 πραγματοποίησε το μεγάλο του όνειρο δημιουργώντας ένα μοντέρνο Θέατρο Σκιών, το «Ποσειδώνιον», και εφτά χρόνια αργότερα έστησε το τελευταίο δικό του Θέατρο Σκιών, το οποίο ονόμασε «Παράδεισος Νο 2».

Το 1967 πραγματοποίησε την πρώτη του μεγάλη έξοδο από τα ελληνικά σύνορα, ψυχαγωγώντας ομογενείς στην Αυστραλία. Επόμενοι σταθμοί του ήταν η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία.

Το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών τον τίμησε για τη συνολική του προσφορά με την τιμητική διάκριση του επίτιμου προέδρου, ενώ ήταν ο μοναδικός από τους βετεράνους που βοήθησε το σωματείο μετέχοντας ενεργά με σημαντικές εμφανίσεις σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες, όπως η πρόσφατη Επιτροπή Κρίσεως Καραγκιοζοπαίκτη. Α.Κ.