Γκόσπελ επί Κολωνώ

01.07.2008
Με μια ξεχωριστή μουσική παράσταση ξεκίνησε η δική μου, τουλάχιστον, σειρά εκδηλώσεων στο Ηρώδειο που δεν υπάρχει περίπτωση να χάσω.

Με μια ξεχωριστή μουσική παράσταση ξεκίνησε η δική μου, τουλάχιστον, σειρά εκδηλώσεων στο Ηρώδειο που δεν υπάρχει περίπτωση να χάσω. Και να μην ξεχάσω βέβαια... η συνοδός μου να μη φοράει τακούνια! Έχω την εντύπωση μάλιστα πως έχει ξενόφερτες επιρροές αυτός ο κανονισμός Πρέπει να προέρχεται από τον Σαρκοζί στη προσπάθειά του να έχουμε και οι κοντοί ίσες ευκαιρίες στο να συνοδευόμαστε από πανέμορφες-ψηλότερες γυναίκες! Κλείνω την παρένθεση και επανέρχομαι στη μοναδική παράσταση «Τhe Gospel at Colonus».

Μοναδική, διότι πρόκειται για μια ευαγγελική-βιβλική εκδοχή της ιστορίας του Οιδίποδα. Δίνοντας τα σκήπτρα της θεατρικής αφήγησης στον έγχρωμο ιεροκήρυκα της Εκκλησίας της Πεντηκοστής Rev. Dr. Earl F. Miller, επικεφαλής πάστορα της Progressive Baptist Church in St. Paul, ο σκηνοθέτης Λι Μπρούερ μετατρέπει την ιστορία οδύνης και λύτρωσης του βασιλιά της Θήβας σε ένα ξεχωριστό θέαμα. Η παραβολή του σοφόκλειου μύθου, μέσω της ευαγγελικής μουσικής αφήγησης και επίκλησης, συγχωνεύει το φλογερό πάθος του έγχρωμου εκκλησιάσματος με την αυστηρότητα του ελληνικού δράματος. Στο «Γκόσπελ επί Κολωνώ» σκόπιμα συνδυάζονται η υποκριτική, το τραγούδι και ο χορός. Η σύζευξη του αρχαιοελληνικού θεατρικού τελετουργικού με τα αφρικανικά αντίστοιχα και με τις ψυχολογικές φόρμες του δυτικού θεάτρου καθιστά το αποτέλεσμα άκρως ενδιαφέρον. Μάλιστα, οι θεατές μετά από την πρόσκληση του σκηνοθέτη, του συνθέτη Μπομπ Τέλσον αλλά και ολόκληρου του 40μελούς θιάσου συμμετείχαμε στην παράσταση χαιρετώντας διά χειραψίας τα μέλη του θιάσου, που κατέβαιναν ανάμεσα από τους θεατές στη σκηνή για να πάρουν τις θέσεις τους, κρατώντας το ρυθμό στα τραγούδια απαντώντας σε ερωτήσεις του πρωταγωνιστή ιεροκήρυκα.

Λίγες ημέρες πριν από την παράσταση ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Daniel V. Speckhard παρέθεσε στην οικία του μια κλειστή δεξίωση, για να τιμήσει τους συντελεστές της παράστασης αλλά και τους εκλεκτούς καλεσμένους. Ανάμεσά τους γνωστά πρόσωπα της αθηναϊκής κοινωνίας καθώς και επιλεγμένα πρόσωπα των media.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ