Ο Μαραντόνα σε ντοκιμαντέρ του Κουστουρίτσα

01.07.2008
Ο υπέρβαρος σταρ της μπάλας, που λατρεύτηκε από δισεκατομμύρια φίλους της, έκοψε την κοκαϊνη, έγινε στυλάκι κι έκανε την έκπληξη στις Κάνες με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στο ντοκιμαντέρ που περιγράφει στιγμές από τη ζωή του.

Ο υπέρβαρος σταρ της μπάλας, που λατρεύτηκε από δισεκατομμύρια φίλους της, έκοψε την κοκαϊνη, έγινε στυλάκι κι έκανε την έκπληξη στις Κάνες με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στο ντοκιμαντέρ που περιγράφει στιγμές από τη ζωή του.

Δημιουργός του ντοκιμαντέρ είναι ο διάσημος και στη χώρα μας Εμίρ Κουστουρίτσα, ο οποίος μιλώντας για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, έχει να παραθέσει μόνο διθυράμβους και θετικά σχόλια. Λάτρης του ποδοσφαίρου και φαν του μεγάλου Αργεντινού σταρ μπήκε στη διαδικασία να ασχοληθεί μαζί του και υπογράφει με μαεστρία ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό φιλμ, που συζητήθηκε ιδιαίτερα στο φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου στις Κάνες.

Λατρεία για τις κόρες του
Πληθωρική φιγούρα ο Ντιέγκο ξεχωρίζει όχι μόνο λόγω της προσωπικότητάς του, αλλά κυρίως για το μυαλό και τις ψαγμένες ατάκες του. Οι γυναίκες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του, καθώς έχει δύο κόρες και πέντε αδερφές, τις οποίες υπεραγαπά. «Οι κόρες μου είναι η ευτυχία μου», συνηθίζει να λέει ο Μαραντόνα, που ως σύγχρονος λάτρης της παράδοσης βάζει πάνω απ όλα την οικογένειά του. Εραστής των εφήμερων απολαύσεων, με το που σταμάτησε την μπάλα στους αγωνιστικούς χώρους άρχισε το φλερτ με τις απαγορευμένες ουσίες και την ξέφρενη νυχτερινή ζωή. Απεξαρτημένος όμως σήμερα, όπως παραδέχεται ο ίδιος, επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τη ζωή και τις καθημερινές απολαύσεις.

Ο «Ρομπέν των φτωχών»
Ο πάλαι ποτέ κοντόχοντρος, καταϊδρωμένος και καταπονημένος από τις καταχρήσεις σταρ έχει αλλάξει πλέον θεαματικά.

Αδυνάτισε, συνήλθε και σχεδιάζει πλέον το μέλλον του με προοπτική να χαρεί τη ζωή. Είναι πιο έντονα πολιτικοποιημένος από ποτέ και δεν διστάζει να τα βάζει συχνά πυκνά με την Αμερική και την Αγγλία, ενώ δηλώνει υπερασπιστής των φτωχών και κατατρεγμένων. Οι κινήσεις του παραπέμπουν σε ένα μοντέρνο «Ρομπέν των δασών» μόνο που αντί για άλλα όπλα, εκείνος έχει το λόγο του, την εικόνα του και τη φήμη του. Έπαιξε ποδόσφαιρο στην Αργεντινή, στην ομάδα του λαού της χώρας του, την Μπόκα Τζούνιορς, που αποτελεί το αντίπαλον δέος της ομάδας του πλούτου, της Ρίβερ Πλέιτ. Κάτι παρόμοιο όμως έκανε και στην Ιταλία, προτιμώντας τη Νάπολι, ομάδα-θρύλο των λαϊκών στρωμάτων και των φτωχικών συνοικιών της γειτονικής Ιταλίας, σε αντίθεση με τα μεγαθήρια τύπου Ίντερ και Μίλαν, όπου το χρήμα ρέει άφθονο.

Τα δύο τατουάζ
Τα τελευταία χρόνια, μόλις ήρθε σε επαφή με τη ζωή στην Κούβα και την παράδοσή της, κόλλησε εκεί και την έχει για δεύτερη πατρίδα του, καθώς, όπως λέει, θα μπορούσε άνετα να ζήσει σε αυτή τη χώρα μόνιμα. Όσο για το πολιτικοποιημένο στίγμα του, επηρεασμένος από την Κούβα, το δίνουν δύο απίθανα τατουάζ στο σώμα του, ένα ψηλά στο πόδι του, που απεικονίζει τον Φιντέλ Κάστρο, τον οποίο είχε είδωλο από την παιδική του ηλικία, και άλλο ένα στο μπράτσο του, που έχει την εικόνα του ήρωά του, του Τσε Γκεβάρα. Από την άλλη, η έκπληξη έρχεται στο άκουσμα της πληροφορίας ότι ο Μαραντόνα είναι θρήσκος εκ πεποιθήσεως. Πιστεύει στον Θεό και δεν κρύβει πως ό,τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα το χρωστάει στην πίστη του. Μάλιστα, φοράει τεράστιους σταυρούς και συχνά πυκνά κάνει την προσευχή του.

Ετοίμαζε από καιρό το κόλπο γκρόσο και το κατάφερε! Ο άνθρωπος που στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα είναι ο ήρωας της νέας ταινίας του Κουστουρίτσα.

Από τον Βασίλη Λούκα