«Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;»

30.06.2008
«Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;» πρότεινε ο Κώστας Βουτσάς στην ταινία «Κορίτσια για φίλημα». Και βέβαια δεν είχε κανένα πολυτελές σκάφος, αλλά ένα ταχύπλοο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πλεούμενα που είναι σωστά παλάτια

Από την Αριάννα Δημητροπούλου

«Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;» πρότεινε ο Κώστας Βουτσάς στην ταινία «Κορίτσια για φίλημα». Και βέβαια δεν είχε κανένα πολυτελές σκάφος, αλλά ένα ταχύπλοο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πλεούμενα που είναι σωστά παλάτια και αν μας προσκαλούσαν να ταξιδέψουμε με αυτά, θα ανήκαμε στην κάστα των πλουσίων και διασήμων. Επειδή μάλλον δεν πρόκειται όμως να τα δούμε από κοντά σ' αυτή τη ζωή, ας μάθουμε τουλάχιστον ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες τους και ποια τα λαμπερά χαρακτηριστικά τους που τα κατατάσσουν στα μεγαλύτερα και πιο πολυτελή σκάφη του κόσμου.

«Αlfa Νero»
Στα 82 μ. ο διακοσμητής του Κάρλο Νουβολάρι έκανε θαύματα: την πισίνα που υπερυψώνεται ηλεκτρονικά για να αλλάζει το βάθος της αν υπάρχουν παιδιά, τη φυσική υπερχείλιση της πισίνας στην πρύμνη, το κατάστρωμα που λειτουργεί σαν ελικοδρόμιο και τα βράδια μεταμορφώνεται σε νυχτερινό κλαμπ. Όσο για το γυμναστήριο, τους δύο υπαίθριους χώρους spa με φόντο το μπλε της θάλασσας και τις τιρκουάζ διπλές πισίνες του ή το υπερυψωμένο κατάστρωμα για ηλιοθεραπεία με χώρο μασάζ σε απίστευτο design έχουμε μιλήσει αναλυτικά από τις σελίδες του ΛΟΙΠΟΝ, καθώς πρώτοι εμείς παρουσιάσαμε αυτό το σκάφος, ιδιοκτησίας της Γιάννας και του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Πάντως, η φιλοσοφία του είναι όχι πολλά άτομα, αλλά μεγάλη άνεση και πολυτέλεια για τους 12 εκλεκτούς επιβάτες του, με άνετους ιδιωτικούς χώρους και εξασφαλισμένο privacy.

«Ρrince Abdoul Αziz»
Το 147 μ. μήκους βασιλικό σκάφος του πρίγκιπα Αμπντουλάχ σήμερα ανήκε παλιά στον αδερφό του, τον τελευταίο πρίγκιπα Φαούντ της Σαουδικής Αραβίας. Κατασκευάστηκε σε δανέζικο ναυπηγείο και εξοπλίστηκε στην Αγγλία με συνολικό κόστος πάνω από 180 εκατ. δολ. Το καταπληκτικό με αυτό το σκάφος είναι το πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο του, το θαυμάσιο τζαμί του και το γεγονός ότι τους υψηλούς καλεσμένους του πρίγκιπα εξυπηρετούν συνεχώς τα 65 μέλη του πληρώματος... Δεν σας μιλάω βέβαια για το σινεμά, τις τραπεζαρίες και τα υπόλοιπα κομφόρ που διαθέτει!

«Οctopus»
Το πανέμορφο σκάφος του συνιδρυτή της Microsoft Πολ Άλεν έχει μήκος 128 μ. και είναι το ένα από τα τρία πλωτά παλατιών του πάμπλουτου επιχειρηματία. Κι επειδή ο κ. Άλεν έχει αδυναμία στο υποβρύχιο ψάρεμα και στις καταδύσεις, διαθέτει στο σκάφος του, εκτός από ελικοδρόμιο, γκαράζ για πολλά αυτοκίνητα, κινηματογραφική αίθουσα και στούντιο ηχογραφήσεων. Επίσης, χώρο για ένα υποβρύχιο μήκους 20 μέτρων με ειδικά σχεδιασμένο σαλόνι με γυάλινο πυθμένα για εξερευνήσεις του βυθού Κάποιοι είχαν την ευκαιρία να το δουν από κοντά, αφού στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 είχε αγκυροβολήσει στη μαρίνα του Φλοίσβου.

«Κingdom 5ΚR»
Κάποια περίεργη μοίρα ακολουθεί το σκάφος αυτό, που συνεχώς αλλάζει χέρια. Πρώτος ιδιοκτήτης του ήταν ο Σαουδάραβας πολυεκατομμυριούχος Αντνάν Κασόγκι, δεύτερος ο σουλτάνος του Μπρουνέι και στη συνέχεια ο Αμερικανός εκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, που άλλαξε το όνομά του «Νabila» σε «Ρrincess Τrump». Σήμερα ανήκει στον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Αλ Γουελίντ μπιν Ταλάλ, ο οποίος το μετονόμασε σε «Κingdom 5ΚR», με τα αρχικά της συζύγου και της κόρης του. Θεωρείται από τα πιο κομψά λόγω της ιταλικής σχεδίασής του, με πολυτελέστατες καμπίνες που αναδίδουν το άρωμα της μεγαλόπρεπης Ανατολής με λαμπρότητα στα υφάσματα, στις ταπετσαρίες και στα αντικείμενα που το διακοσμούν.

«Αtlantis ΙΙ»
Δεκαέξι μέτρα μεγαλύτερο από τη θαλαμηγό «Χριστίνα» του Αριστοτέλη Ωνάση, στα 116 μ., το περίφημο αυτό σκάφος παραγγελία του Σταύρου Νιάρχου είναι ένα από τα ωραιότερα στον κόσμο. Βρίσκεται συνήθως αγκυροβολημένο στο Μονακό και πολύ συχνά στις γειτονικές Κάνες. Η οικογένεια Νιάρχου απολαμβάνει ιδιαίτερα το υπερυψωμένο επίπεδο που διαμορφώνεται σε χορευτικό κλαμπ κάτω από τα αστέρια, ένα χώρο στον οποίο δίνουν ραντεβού όλοι οι γόνοι πάμπλουτων οικογενειών κάθε καλοκαίρι, αποδεχόμενοι τις προσκλήσεις του περιζήτητου νεαρού Σταύρου Νιάρχου σε πάρτι, που αφήνουν εποχή στη Γαλλική Ριβιέρα.

«Christina Ο»
Είναι ένα από τα πιο θρυλικά σκάφη του κόσμου, λόγω του ηχηρού ονόματος του ιδιοκτήτη του, του Αριστοτέλη Ωνάση, αλλά κι επειδή φιλοξένησε μερικά από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα ονόματα της Ιστορίας, όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Μαρία Κάλλας, η Τζάκι Κένεντι. Η πανέμορφη πισίνα της «Χριστίνας» με τα ψηφιδωτά-πιστή απομίμηση των περίφημων μινωικών ψηφιδωτών είναι από τις πιο εντυπωσιακές στον κόσμο. Σήμερα ανήκει σε μια ιρλανδική τράπεζα, που την αγόρασε σε συνεργασία με έναν Έλληνα επιχειρηματία και μετά από την πολυσυζητημένη ανακαίνισή της θυμίζει τα παλιά της μεγαλεία.

«Αlexander»
Το προηγούμενο όνομα του σκάφους των 122 μ. ήταν «Βασίλισσα των θαλασσών», δηλαδή «Regina Μaris». Στη συνέχεια ο Σπύρος Λάτσης το συμπεριέλαβε στον πριβέ στόλο του και του έδωσε το όνομα του σπουδαίου Μακεδόνα στρατηλάτη. Ξεχωρίζει σε πολλά σημεία από άλλα τέτοια πλωτά παλάτια όχι μόνο για την κομψή αισθητική του, αλλά επειδή οι 60 καλεσμένοι του μπορούν να απολαύσουν, εκτός από την πισίνα, την ντίσκο, το γυμναστήριο και το spa του, ένα σινεμά 30 θέσεων, μια παιδική χαρά και να νιώθουν απόλυτα ασφαλείς λόγω του πλήρως εξοπλισμένου μικρού νοσοκομείου! Μια μικρή πλωτή πόλη που περιλαμβάνει τα πάντα για όμορφες διακοπές για μικρούς και μεγάλους.

«Le Grand Βleu»
Στα 106 μ. του συνδυάζει άριστα το μπλε και το λευκό. Μπορεί να το παρήγγειλε ο Τζον Μακ Κο, μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, αλλά σήμερα ανήκει στο Ρώσο πολυεκατομμυριούχο Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Και μάλιστα επειδή ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας διαθέτει άλλα τρία σκάφη αντίστοιχου, αλλά και μεγαλύτερου μεγέθους, φρόντισε να υπάρχει στο συγκεκριμένο ποικιλία αξεσουάρ και θαλάσσιων παιχνιδιών για μικρούς και μεγάλους, καθώς και ένα τεράστιο ενυδρείο στο κατώτερο κατάστρωμα. Δίπλα του συμπληρώνουν την εντυπωσιακή εικόνα ένα ιστιοφόρο 22 μ. και ένα μηχανοκίνητο σκάφος 20 μ., αλλά και γκαράζ για τα τζιπ του ιδιοκτήτη.

«Dubai»
Από τα μεγαλύτερα σκάφη του κόσμου, με μήκος 160 μ., το παλιό «Golden Star» ήταν παραγγελία του πρίγκιπα Τζάφρι του Μπρουνέι. Για άγνωστο λόγο κατά τη διάρκεια της εσωτερικής του διαρρύθμισης πουλήθηκε σε έναν πλούσιο επιχειρηματία από το Ντουμπάι, ο οποίος το μετονόμασε δίνοντάς του το όνομα της πατρίδας του, όπου και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του. Το σκάφος μπορεί να φιλοξενήσει 24 άτομα, διαθέτει μια υπερπολυτελή καμπίνα για τον ιδιοκτήτη, 5 καμπίνες για τους VIP φιλοξενούμενους και 6 guest καμπίνες με μπαλκόνι στη θάλασσα! Το σκάφος αυτό προορίζεται για τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Αλ Μακτούμ και την οικογένειά του και διαθέτει επίσης μια τεράστια πισίνα, κινηματογράφο, ντίσκο κλαμπ, γήπεδο σκουός, μπάρμπεκιου, γκαράζ και ελικοδρόμιο.

«Κogo»
Ιδιοκτήτης του είναι ο Ιάπωνας επιχειρηματίας Μανσούρ Όιγιε. Έχει μήκος 72 μ. περίπου και τα πιο ξεχωριστά στοιχεία του, εκτός από την υπόλοιπη πολυτέλεια, είναι οι καθαρές γραμμές μιας διακόσμησης βασισμένης στη γιαπωνεζική γλυπτική σε ξύλο και οι ασιατικές παραδοσιακές τεχνικές που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα με ζεν επιρροές.

«Coral Ιsland»
Ανήκει στο Σαουδάραβα πολυεκατομμυριούχο Αλ Σεϊκ Μοντάσαν. Είναι περίπου 72 μ. και έχει κάτι πολύ ξεχωριστό να επιδείξει: μια διακόσμηση στο εσωτερικό του που παραπέμπει στην εξωτική Πολυνησία. Επίσης, διαθέτει ένα από τα καλύτερα yacht fitness center & spa.

«Μaltese Falcon»
Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό σκάφος του κόσμου. Ιδιοκτήτης του 88 μ. πλεούμενου είναι ο Αμερικανός επιχειρηματίας Τομ Πέρκινς. Θεωρείται υπέροχο σχεδιαστικά με γνώμονα ό,τι τελειότερο έχει να επιδείξει ο τομέας της μοντέρνας σχεδίασης. Υψηλές προδιαγραφές, μίνιμαλ αισθητική, κομψές σχεδόν δωρικές γραμμές καθιστούν το τρικάταρτο αυτό σκάφος ένα σκαρί που όμοιό του δεν υπάρχει.

«Εcstasea»
Πρόκειται για το νεότερο απόκτημα 86 μ. του Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Θεωρείται τεχνολογικά και κατασκευαστικά από τα καλύτερα του είδους, με ιδιαίτερα εντυπωσιακό σχεδιασμό. Το ιδιαίτερο στο ελικοδρόμιό του είναι ότι μετά την προσγείωση η πλατφόρμα του αναδιπλώνεται και κλείνουν αυτόματα οι πόρτες. Διαθέτει και δεύτερο ελικοδρόμιο στο επάνω κατάστρωμα, ενώ το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του είναι το εσωτερικό του. Μετά από επιθυμία του ιδιοκτήτη ο μετρ της διακόσμησης σκαφών Τέρενς Ντρισντέιλ το διαμόρφωσε σε μια κοσμοπολίτικη παραλία, προκαλώντας το θαυμασμό όλων.

«Ρelorus»
Σε κάποιο ταξίδι του ιδιοκτήτη του, γνωστού Σαουδάραβα επιχειρηματία, το κομψότατο σκάφος των 115 μ. εντυπωσίασε τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που το αγόρασε αμέσως. Το εξαιρετικό χαρακτηριστικό του είναι η εσωτερική του διακόσμηση, που παραπέμπει σε πολυτελέστατη εξοχική έπαυλη. Μέχρι και πισίνα σε τεχνητό φυσικό σκηνικό εξωτικής παραλίας που θυμίζει Μπαλί διαθέτει. Η υπερπολυτελής σουίτα του Αμπράμοβιτς έχει πανοραμική θέα στη θάλασσα μέσα από κρυστάλλινη άθραυστη τζαμαρία καθώς και ιδιωτικό κατάστρωμα. Το spa και η εσωτερική πισίνα λέγεται ότι είναι από τα πιο εντυπωσιακά σε αντίστοιχα σκάφη, όπως και τα δύο ελικοδρόμια που διαθέτει.

«Delma»
Υπήρξε γιοτ ναύλωσης από τουρίστες πριν αγοραστεί από VIP του διεθνούς jet set που διατηρεί την ανωνυμία του. Επιχειρηματίας ο ίδιος θέλησε μετά την ανακαίνισή του να το μετατρέψει σε πλωτό business center, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Το εξόπλισε με κάθε μέσο ξεκούρασης και χαλάρωσης, μεταξύ αυτών μια βιβλιοθήκη, ένα play room, μια spa pool, σαλόνι ομορφιάς, αίθουσα μασάζ, σάουνα και ένα πολύ ξεχωριστό και πρωτότυπο ρωμαϊκό λουτρό. Και όλα αυτά σε ένα σκάφος μήκους 85 μ. Όσο για το ελικοδρόμιο, τι να πούμε, αφού είναι μάλλον κοινότοπο σε τέτοια σκάφη!

«Βoadicea»
Ανήκει στον Αυστραλό μεγιστάνα των μίντια Ρεγκ Γκρούντι και έχει μήκος 70 μ. Διαθέτει φωτογραφικό στούντιο, αίθουσα συσκέψεων, ιδιωτικά γυμναστήρια, σινεμά, ακόμη και χλοοτάπητα για τα χαριτωμένα τετράποδα που φιλοξενούνται σ' αυτό!

«Cedar Sea ΙΙ»
Ανήκει στην πάμπλουτη οικογένεια Μουαχάντ από το Λίβανο και θωρείται ως ένα από τα πολυτελέστερα πλωτά ανάκτορα του σύγχρονου κόσμου. Φανταστείτε ότι για την εσωτερική του διακόσμηση χρησιμοποιήθηκαν τόνοι καθαρού χρυσού, σπάνια μάρμαρα, ακόμη και αληθινό φίλντισι. Το σκηνικό δε που βλέπει κάποιος κατά την είσοδό του στο σκάφος μοιάζει με παραμύθι που σε παραπέμπει στις «Χίλιες και μία νύχτες». Το απίστευτο είναι ότι διαθέτει ακόμη και πλήρως εξοπλισμένο χειρουργείο!

«Μirabella V»
Ανήκει στον πολυεκατομμυριούχο Τζο Βιτόρια και λέγεται ότι είναι το πιο εξελιγμένο super yacht. Μοιάζει με ξενοδοχείο 5 αστέρων και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα. Η πολυτέλεια και οι ανέσεις που διαθέτει είναι απίστευτα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι διαθέτει κλειστό και υπαίθριο σινεμά, σάουνα, γυμναστήριο, ειδικό κατάστρωμα για μπάρμπεκιου, πισίνα για θαλάσσια παιχνίδια, υπαίθριο τζακούζι για 20 άτομα και μικρό φέρι για αποδράσεις στα νησιά.