Αν Χάθαγουεϊ - Στιβ Κάρελ στο "ΛΟΙΠΟΝ"!

26.06.2008
Λίγο πριν από τον πυρετό του Φεστιβάλ των Καννών, βρέθηκα στον πυρετό του κιτς και της φορτωμένης υπερβολής: στο Λας Βέγκας! Στην πόλη όπου το κέρδος είναι αιώνια συνυφασμένο με την ατυχία

Από τον Αλέξανδρο-Ρωμανό Λιζάρδο

Λίγο πριν από τον πυρετό του Φεστιβάλ των Καννών, βρέθηκα στον πυρετό του κιτς και της φορτωμένης υπερβολής: στο Λας Βέγκας! Στην πόλη όπου το κέρδος είναι αιώνια συνυφασμένο με την ατυχία Το ιδανικότερο μέρος για να βρεθούμε με τους δύο πρωταγωνιστές και το σκηνοθέτη της νέας παρωδίας ταινιών δράσης με τίτλο «Get Smart», ελληνιστί «Φέρσου έξυπνα»!

Η Αν Χάθαγουεϊ και ο Στιβ Καρέλ απέφυγαν χαρακτηριστικά να διαβούν το κόκκινο χαλί από το οποίο πέρασαν τα μεγαθήρια των νέων παραγωγών της Warner Brothers. Ο σκηνοθέτης Πίτερ Σίγκαλ ωστόσο τους εκπροσώπησε επάξια! Εκεί ανταλλάξαμε λίγες κουβέντες γύρω από την κωμωδία που φιλοδοξεί να κερδίσει την πρωτιά στις εισπρακτικές επιτυχίες του καλοκαιριού. Οι εκπρόσωποι της Warner, λίγο νωρίτερα, με περηφάνια δήλωναν ότι όλες οι ταινίες που έκαναν πρεμιέρα μέσα στο 2008 από την εταιρεία τους κατέλαβαν την πρώτη θέση και επιθυμούσαν το «Get Smart» να μη χαλάσει το σερί επιτυχιών. Δυστυχώς η ιστορία τούς έβγαλε φάουλ όταν το πολυαναμενόμενο «Speed racer» «άνοιξε» στη θέση νούμερο 2.

Στο θέμα μας τώρα: Έπειτα από μια μικρή ανεκτή αργοπορία και αφού επιβεβαιώθηκε ο χώρος διεξαγωγής των συνεντεύξεων, συναντηθήκαμε με την τριπλέτα της επιτυχίας. Ο Στιβ Κάρελ συνομιλούσε με τον Πίτερ Σίγκαλ και έδειχνε ελεγχόμενα αναστατωμένος: «Θα αισθανόσουν ασφάλεια αν έκανες την πρεμιέρα της ταινίας στη Ρωσία;», ρωτούσε απορημένος...

Θα απορήσετε εύλογα μάλιστα γιατί ήθελαν να γίνει η πρεμιέρα στη Ρωσία και όχι στην Αμερική. Το φιλμ «Get Smart» καταπιάνεται με το θέμα του Ψυχρού Πολέμου και τα επακόλουθά του όταν το ζεύγος κατασκόπων, ο Μάξουελ Σμαρτ και ο Έιτζεντ 99, συνεργάζονται σε μια αποστολή για την προστασία του προέδρου των ΗΠΑ. Σε όλη αυτή την εισαγωγή η Αν Χάθαγουεϊ πίνει τον καφέ της δίπλα στον Στιβ Κάρελ. Η κουβέντα μας ξεκίνησε με αφορμή την ανοιχτή-πριβέ συζήτηση που είχαν...

Φοβάστε το ενδεχόμενο να ταξιδέψετε σε άλλη χώρα εκτός Αμερικής για την πρεμιέρα της ταινίας;

ΣΤΙΒ ΚΑΡΕΛ: «Δεν υπάρχει φόβος για εμένα. Τα επαγγελματικά μου σχέδια δεν μου το επιτρέπουν. Αν θέλω να παρευρεθώ στην πρεμιέρα, θα πρέπει να διακόψω τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς («Οffice») στην οποία συμμετέχω, κάτι που θα με δυσκολέψει αν χρειαστεί να χάσω δυο τρεις ημέρες».

ΠΙΤΕΡ ΣΙΓΚΑΛ: «Εγώ πάλι φοβάμαι (η Αν Χάθαγουεϊ γελάει!) Δεν ξέρω τις αντιδράσεις ενός κοινού του οποίου η χώρα σατιρίζεται. Σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις μας να προσβάλουμε τους Ρώσους ή όποιους άλλους, όμως τα θέματα που δέχονται διπλής ανάγνωσης δεν μπορώ να τα χειριστώ με επιτυχία όταν βρίσκομαι εκτός πλατό».

Στρεφόμενος προς την Αν, θέτω την επόμενη ερώτηση:

Η ομορφιά παραπλανεί τους κακοποιούς ή τους μαγεύει;

ΑΝ ΧΑΘΑΓΟΥΕΪ: «Η ομορφιά μπερδεύει όσους έχουν κατηγοριοποιήσει ένα πρότυπο με μια αντίδραση. Μια όμορφη γυναίκα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, άσχετα από την εικόνα της».

Σ.Κ.: «Εγώ πάντως τρώω ξύλο από μια όμορφη γυναίκα...».

Α.Χ.: «Και σου αρέσει! Η αλήθεια είναι ότι διασκεδάσαμε πολύ στα γυρίσματα και όλοι μας φύγαμε με κουσούρια...».

Π.Σ.: «Ο Στιβ είχε σπασίματα...».

Α.Χ.: «Και εγώ μώλωπες σε όλο το σώμα! Μετά το φιλμ νομίζω ότι μπορώ να ασχοληθώ με μπόντι μπίλντινγκ!».

Η ταινία βασίζεται στους χαρακτήρες μιας παλαιότερης τηλεοπτικής σειράς του Μελ Μπρουκς.

Π.Σ.: «Ο Μελ Μπρουκς ήταν υπεύθυνος για τους χαρακτήρες...».

Σ.Κ.: «Νομίζω ότι σκηνοθέτησε ή έγραψε τα πρώτα επεισόδια και μετά αποχώρησε».

Π.Σ.: «Σωστά. Δεν χρειάζεται παρά ένας άνθρωπος με μοναδικό χιούμορ και τρελή φαντασία για να δημιουργήσει διαχρονικούς ήρωες...».

Α.Χ.: «Και αυτό το βρίσκεις λίγο;». (Γέλια.)

Συνάντησε κανένας σας τον Μελ Μπρουκς για να πάρει συμβουλές;

Π.Σ.: «Δεν τον συνάντησα ακριβώς, αλλά μιλήσαμε στο τηλέφωνο. Ήταν ενθουσιασμένος για την κινηματογραφική μεταφορά της σειράς. Ο τύπος είναι ιδιοφυϊα».

Σας έδωσε συμβουλές;

Π.Σ.: «Ήμουν πολύ φλύαρος γιατί ήθελα να τα πω όλα και νομίζω ότι δεν άκουσα πολλές από τις απαντήσεις του. Του ζήτησα όμως να μου βρει εισιτήρια για τη μεταφορά σε μουσικό θέατρο του Φρανκενστάιν Τζούνιορ».

Σας βρήκε;

Π.Σ.: «Ναι. Στην αρχή του ζήτησα δύο και μου τα έδωσε αμέσως. Εισιτήρια γι αυτή την παράσταση δεν βρίσκονται με τίποτα, αφού έχουν προπωληθεί για ένα χρόνο. Στη συνέχεια είχα το θράσος να ζητήσω και άλλα δύο για κάτι φίλους και μου αρνήθηκε ευγενικά».

Με δυο λόγια, πώς θα χαρακτηρίζατε τους ρόλους σας;

Σ.Κ.: «Ο κύριος Σμαρτ είμαι εγώ... (Γέλια.) Η αλήθεια είναι ότι δεν του μοιάζω, αλλά αν ήμουν μεσόκοπος, γκαφατζής και οραματιστής, σίγουρα θα ήμουν εγώ!».

Α.Χ.: «Η δική μου ηρωίδα σκοτώνει κυριολεκτικά για να βρει τον έρωτα και όταν τον βρίσκει, σκοτώνει για να τον υπερασπιστεί...».

Η κουβέντα μας τελείωσε σύντομα... Μέχρι τότε δεν είχα δει όλη την ταινία, αφού δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί. Πρόσφατα έγινε η πρώτη προβολή της και σε αρκετές σκηνές γελούσα τόσο δυνατά (με αστεία που λίγο ως πολύ μπορούσα να αναμένω) που αισθανόμουν πως θα πέσω από την καρέκλα. Η επιτυχία του φιλμ έχει να κάνει με το σεβασμό στο παλαιομοδίτικο χιούμορ, εκεί όπου η πράξη και όχι η ατάκα προκαλεί το γέλιο. Λάτρεις του ρετρό ή της περιπέτειας, είτε διασκεδάσετε είτε όχι, ένα είναι βέβαιο: το «Get Smart» θα σας βγάλει από τις καλοκαιρινές αίθουσες αν όχι πιο έξυπνους, σίγουρα πιο πονηρούς και έτοιμους για όλα!