Β. Χατζηβασιλείου: "Θέλω να προσφέρω κοινωνικά"

04.06.2008
Η τηλεοπτική σεζόν ολοκληρώνεται και η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι μία από τις νικήτριες, καθώς το «Πακέτο» της είναι το δεύτερο σε τηλεθέαση πρόγραμμα του Alpha μετά το «Τσαντίρι» του Λάκη. Η δημοφιλής παρουσιάστρια μας αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας της.

Aπό τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Η τηλεοπτική σεζόν ολοκληρώνεται και η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι μία από τις νικήτριες, καθώς το «Πακέτο» της είναι το δεύτερο σε τηλεθέαση πρόγραμμα του Alpha μετά το «Τσαντίρι» του Λάκη. Η δημοφιλής παρουσιάστρια μας αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας της.

Πριν από τρία σχεδόν χρόνια, όταν το «Πακέτο» ξεκινούσε έχοντας απέναντί του το «Παρά πέντε», πολλοί προέβλεπαν ότι θα είναι ένα ακόμη βραχύβιο τηλεοπτικό προϊόν. Παρ όλα αυτά, στο τέλος της φετινής τηλεοπτικής περιόδου αποτελεί το δεύτερο σε τηλεθέαση πρόγραμμα του Alpha μετά το «Αλ Τσαντίρι».

Η επιμονή αποτελεί τελικά το «κλειδί» για την καταξίωση ενός τηλεοπτικού προγράμματος σε βάθος χρόνου;

«Αν η επιμονή ήταν το μοναδικό κλειδί επιτυχίας των τηλεοπτικών προϊόντων, τότε θα είχαμε ένα πρόγραμμα γεμάτο επίμονες τηλεοπτικές παραγωγές και μόνο. Σίγουρα είναι ένα στοιχείο, αλλά από μόνο του είναι κάθε άλλο παρά αρκετό. Χρειάζεται και ποιότητα και καλή αισθητική και ουσιαστική επικοινωνία με το κοινό και σίγουρα πολλή δουλειά για να φτάσεις μέχρι την επιτυχία».

Πιστεύετε πως η επιτυχία της εκπομπής βασίζεται στα έντονα συγκινησιακά στοιχεία που προκύπτουν κάθε εβδομάδα;

«Το συναίσθημα είναι ένα δυνατό στοιχείο της εκπομπής, αλλά αυτό που το κάνει πραγματικά να λειτουργεί, σε σχέση με τον τηλεθεατή, είναι ότι είναι αληθινό».

Το «Πάμε πακέτο» άντεξε σε αντίθεση με την αντίστοιχης θεματολογίας εκπομπή (σ.σ.: «Έχεις γράμμα»), που μάλιστα ξεκίνησε πρώτη να προβάλλεται αρχικά από τον Alpha και στη συνέχεια από τον ΑΝΤ1. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

«Μάλλον στη λαϊκή ρήση που λέει αυτόν ξέρετε, αυτόν εμπιστεύεστε. Δεν πρόκειται να μπω στη διαδικασία να κρίνω συναδέλφους».

Από τις φετινές ιστορίες που παρουσιάσατε ποια ήταν αυτή που σας συγκίνησε περισσότερο;

«Πάρα πολλές, η καθεμία για τους δικούς της ξεχωριστούς λόγους. Κι αυτό είναι το γοητευτικό στοιχείο αυτής της εκπομπής: ότι κάθε φορά βρίσκεσαι μπροστά σε μια καινούργια, ξεχωριστή όμως πάντα, συγκλονιστική ανθρώπινη ιστορία. Διότι όπως έγραψε και ο Παπαδιαμάντης, σα να χαν ποτέ τελειωμό τα βάσανα κι οι στεναγμοί του κόσμου».

Η εκπομπή θα συνεχιστεί και του χρόνου. Σκέφτεστε κάποιες διαφοροποιήσεις όσον αφορά το concept;

«Σκέφτομαι κάποιες, που δεν είναι όμως επί του παρόντος να αποκαλύψω».

Πριν από μερικά χρόνια περάσατε από την ενημέρωση στην ψυχαγωγία. Σας λείπουν οι ρυθμοί της επικαιρότητας; Θα επιστρέφατε στις ειδήσεις ή στην παρουσίαση αμιγώς ενημερωτικής εκπομπής, αν υπήρχε η κατάλληλη πρόταση;

«Πιθανόν και να επιστρέψω όταν νιώσω ότι κλείνει ο κύκλος αυτού που έχω αναλάβει με τη συγκεκριμένη εκπομπή. Το οποίο, όπως καταλαβαίνετε, δεν εξαντλείται στην παρουσίαση ενός concept, αλλά στην εκτέλεση ενός πιο σημαντικού έργου, με κοινωνική απόδοση».

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάτε όταν σας γίνεται μια επαγγελματική πρόταση; Χρήματα, εργασιακό περιβάλλον, concept εκπομπής ή ενδεχομένως κάτι άλλο;

«Πρώτα το concept και τη δυνατότητά του για κοινωνική παρέμβαση και ύστερα όλα τα υπόλοιπα μαζί. Μου αρέσει, μέσω της δουλειάς μου, να προσφέρω κοινωνικά».

Πολύς λόγος έγινε τη φετινή τηλεοπτική περίοδο για το επίζηλο πλέον κοινό της κατηγορίας 15-44 ετών. Θεωρείτε δίκαιο να κρίνεται πλέον η τύχη ενός τηλεοπτικού προγράμματος από το συγκεκριμένο κοινό και όχι από τη συνολική τηλεθέαση;

«Όχι, δεν είναι δίκαιο. Αλλά είναι το πιο ασήμαντο άδικο σε σχέση με όλες τις αδικίες που συμβαίνουν στη Γη».

Ποια προγράμματα παρακολουθήσατε φέτος στην τηλεόραση;

«Λάκη σταθερά και Υπέροχα πλάσματα ανελλιπώς».

Η οικογένεια και το σπίτι σας βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, η δουλειά σας στην Αθήνα. Πόσο κουραστικό είναι να πηγαινοέρχεστε τόσο συχνά μια απόσταση 500 χλμ.;

«Καθόλου κουραστικό από τη στιγμή που είναι επιλογή μου και δεν με υποχρεώνει κανείς να το κάνω. Μου αρέσουν οι εναλλαγές, με ανανεώνουν».

Σας γκρινιάζουν οι γιοι και ο σύζυγός σας;

«Μου γκρινιάζουν! Μου λένε γιατί δεν μένεις καμιά μέρα παραπάνω στην Αθήνα να έχουμε κι εμείς την ησυχία μας; Πέρα από την πλάκα, η απόσταση σ' αυτή τη συχνότητα (σ.σ.: μία φορά την εβδομάδα) κάνει καλό στις σχέσεις, τις φρεσκάρει».

Πόσες ώρες περνάτε στο μακιγιάζ πριν από την έναρξη των γυρισμάτων της εκπομπής; Πόσο σας απασχολεί η εικόνα που βγάζετε στον τηλεθεατή;

«Εμένα προσωπικά πολύ λιγότερο απ όσο απασχολεί το μακιγιέρ μου. Αν ήταν στο χέρι μου, θα ετοιμαζόμουν σε δέκα λεπτά».

Στο παρελθόν είχατε ασχοληθεί με τα κοινά από τη θέση της δημοτικής συμβούλου στη Θεσσαλονίκη. Τελικά, η δημοσιογραφία οδηγεί στην πολιτική; Θα θέλατε να ασχοληθείτε ξανά στο μέλλον;

«Δεν υπάρχουν μονόδρομοι στην πολιτική. Αντίθετα, υπάρχουν μεγάλες λεωφόροι που οδηγούν σε κομφούζιο. Ο καθένας μπορεί να βρεθεί στην πολιτική από παντού. Το θέμα είναι να καταλάβεις πότε και από πού πρέπει να φύγεις. Ευτυχώς, το κατάλαβα έγκαιρα».

Πώς σας αρέσει να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

«Κάνοντας εκδρομές, σπορ, διαβάζοντας, βγαίνοντας με φίλους και επικοινωνώντας ουσιαστικά με λίγους».

Στο παρελθόν είχατε παρουσιάσει εκπομπή σε σχέση με την υγιεινή διατροφή. Παραμένετε οπαδός της φιλοσοφίας του healthy life; Αν ναι, τι είναι αυτό που κάνετε σχεδόν καθημερινά και τι προσπαθείτε να αποφεύγετε;

«Όχι απλός οπαδός, αλλά από τους πλέον ένθερμους. Ψωνίζω βιολογικά, μαγειρεύω ελαφρά, δεν έχω στο ψυγείο αναψυκτικά, προτιμώ τα φρέσκα προϊόντα από τα συσκευασμένα, κάνω ψωμί ολικής άλεσης στο σπίτι, ανακυκλώνω, δεν ξοδεύω άσκοπα νερό και ψήνω τους φίλους μου να γίνουν μέλη της Greenpeace. Γιατί είναι αδύνατον να είμαστε εμείς υγιείς όταν νοσεί ο πλανήτης».