Ψηφίστε την Eλληνίδα designer στο διεθνή διαγωνισμό μόδας του ELLE [photos]

24.05.2017
H Βασιλική Συμεωνίδη είναι η σχεδιάστρια και ιδρύτρια της ελληνικής εταιρείας ρούχων VATHOS Apparel και μας έχει συναρπάσει με τις υπέροχες δημιουργίες της και την eco-friendly προσέγγισή της στη μόδα.

H Βασιλική είναι η ελληνική συμμετοχή στο project ELLE Fashion Now που αναδεικνύει ανερχόμενους σχεδιαστές. Γνωρίστε την καλύτερα μέσα από αυτή την συνέντευξη και μπείτε εδώ για να την στηρίξετε.

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης πίσω από τα ρούχα VATHOS;

Κεντρικό ρόλο για την δημιουργία των ρούχων μας έχει η γυναίκα του σήμερα, η γυναίκα που αναζητά κομψότητα, απλότητα και άνεση. Τα ρούχα που σχεδιάζουμε είναι πλήρως προσαρμοσμένα στις ανάγκες και στην καθημερινότητα της.

Πώς προέκυψε η ονομασία VATHOS;

Θέλαμε μέσα από το όνομα μας να εκφράσουμε με κάποιο τρόπο την ιδέα στην οποία βασίζεται η εταιρεία μας, να έχει μια ιστορία να πει όπως και τα ρούχα μας! Η επιθυμία μας ήταν να δούμε την μόδα «εις βάθος» και όχι επιφανειακά, από άλλη οπτική γωνία, με βάση τις επιδράσεις που μπορεί να έχει στο περιβάλλον και στον ίδιο τον άνθρωπο, αυτό μπορούσε να το εκφραστεί απόλυτα η ελληνική λέξη «ΒΑΘΟΣ». Επίσης θέλαμε η εταιρεία να έχει για όνομα μια ελληνική λέξη, μιας και έχουμε τόσο πλούσια και εύηχη γλώσσα. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το brand name «VATHOS Apparel».

Τί είναι αυτό που σε ενέπνευσε στο να ξεκινήσεις το δικό σου brand;

Το VATHOS Apparel είναι brand με οικολογική συνείδηση και γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη να δούμε τη μόδα με έναν διαφορετικό τρόπο, ένα διαφορετικό κίνητρο, να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον χώρο με μια διαφορετική οπτική.

Δηλαδή ήταν προτεραιότητα η ποιότητα και η χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον;

Ναι. Έχοντας σαν γνώμονα το πώς μπορώ να συμβάλω και εγώ με τη σειρά μου στην προστασία του πλανήτη, έθεσα την εξής πρόκληση: να δημιουργήσω ρούχα με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον αλλά και να βοηθήσω στο χτίσιμο της οικολογικής συνείδησης στον κόσμο της μόδας, πάντα μέσα από μια δημιουργική διαδικασία.

Δώσε μας κάποιες πληροφορίες ακόμα για τα υλικά που χρησιμοποιείτε...

Όλα τα υφάσματά μας επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία παραγωγής τους. Τα υλικά μας κατασκευάζονται πάντα σύμφωνα με αυστηρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια. Τα VATHOS Apparel χρησιμοποιούν 100% πιστοποιημένο οργανικό βαμβάκι που προέρχεται από καλλιέργειες χωρίς τοξικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα, ενώ κατά τη διαδικασία της βαφής χρησιμοποιούνται χρώματα εγκεκριμένα από τον Global Organic Textile Standard. Κατ' αυτόν τον τρόπο δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον, ενώ βελτιώνουμε και την ποιότητα των εργαζομένων στον τομέα της υφασματοποιίας σε όλο τον κόσμο.

Από πού αντλεί έμπνευση η νέα συλλογή για τη νέα σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2017;

H VATHOS Apparel αντλεί έμπνευση από τα στοιχεία της φύσης και δημιουργεί ρούχα υψηλής ποιότητας. Στοιχεία όπως η θαλάσσια βλάστηση, τα όστρακα, οι ακατέργαστες υφές των δέντρων και των κορμών, ο αφρός των κυμάτων αποτελούν πηγή έμπνευσης για τη νέα συλλογή. Τα στοιχεία αυτά ερμηνεύονται το καθένα διαφορετικά και μετουσιώνονται σε υφές και σχήματα.

Πώς θα χαρακτήριζες το ύφος της νέας συλλογής και τί περιλαμβάνει;

Οι θηλυκές σιλουέτες και τα αέρινα και ανάλαφρα υφάσματα συνυπάρχουν με τις αυστηρές και μίνιμαλ γραμμές. Η νέα συλλογή περιλαμβάνει αέρινα μάξι φορέματα, φούστες με βολάν, ανάλαφρα bomber jackets, ριγέ t-shirts, cropped μπλούζες, ψηλόμεσες παντελόνες, polo neck μπλούζες και tennis φορέματα σε μια παλέτα που περιλαμβάνει τόσο τα γήινα χρώματα, όσο και τα πιο έντονα που αντιπροσωπεύουν τη φύση –λευκό, λαδί, εκρού, σιέλ, ροζ και μπλε. Μάλιστα, για τη συλλογή αυτή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ύφασμα από οργανικό μπαμπού, το οποίο έχει χαρακτηριστική μεταξένια υφή.

Πού μπορούμε να βρούμε τα ρούχα του brand;

Η συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2017 VATHOS Apparel διατίθεται σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα, καθώς και στο VATHOS Apparel E-SHOP www.vathosapparel.com.