Yλικά
- 1 κόκορα (1½ κιλού περίπου)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 1 μικρό κομμάτι κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι ολόκληρο
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- 3 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
- 1 κονσέρβα ντομάτα ψιλοκομμένη
- 2 φλιτζάνια κρασί κόκκινο
- ½ γρ. σαφράν διαλυμένο σε 1/4 φλιτζανιού νερό
- 100 γρ. κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλεύρι για το τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι
- 1 σακούλα ψησίματος (από το σουπερμάρκετ)
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κόβουμε τον κόκορα σε μερίδες και αλατοπιπερώνουμε καλά. Ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Περνάμε τα κομμάτια του κόκορα με λίγο αλεύρι, τα τινάζουμε και τα σοτάρουμε στο λάδι μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές, και μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι. Ζεσταίνουμε σε άλλο τηγάνι 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το μπαχάρι, την κανέλα και το γαρίφαλο για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο τηγάνι τον πελτέ, την ντομάτα και το σαφράν, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 επιπλέον λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε το τυρί και αλατοπίπερο, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανοίγουμε τη σακούλα ψησίματος, βάζουμε μέσα τον κόκορα μαζί με το περιεχόμενο του τηγανιού και σφραγίζουμε τη σακούλα με τα ειδικά λαστιχάκια που περιέχει το πακέτο. Τοποθετούμε τη σακούλα με τον κόκορα μέσα σε ταψί και ρίχνουμε γύρω αρκετό νερό (σε ύψος περίπου δυόμισι εκ.). Ανοίγουμε στην επάνω πλευρά της σακούλας δύο μικρές τρύπες και τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο. Ψήνουμε τον κόκορα για 90 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος σιγουρευόμαστε ότι υπάρχει αρκετό νερό μέσα στο ταψί για να προστατεύει τη σακούλα. Οταν ψηθεί, βγάζουμε τον κόκορα και τη σάλτσα του από τη σακούλα και τα διατηρούμε ζεστά. Σερβίρουμε με μακαρόνια.
Tips: Για να είναι και εμφανισιακά τέλεια η σάλτσα του φαγητού μας, μπορούμε να την περάσουμε προηγουμένως από το μπλέντερ και στη συνέχεια να τη σουρώσουμε ώστε να αποκτήσει και βελούδινη υφή.
Αν θέλουμε μια πιο έντονη γεύση, μπορούμε να βάλουμε στη συνταγή ένα ολόκληρο μπουκάλι κρασί, μειώνοντας ανάλογα το νερό. Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να προσθέσουμε και μία κουταλιά σταφίδες για να ισορροπήσουμε την πιθανή «πίκρα» που θα ελευθερώσουν οι τανίνες του κρασιού στη σάλτσα.