Όλη η γεύση, χωρίς περιττές θερμίδες!
Υλικά για 10-12 μερίδες:
- 1 ½ κιλό φρέσκο «κοντό» σπανάκι ή 1 κιλό κατεψυγμένο
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (περίπου 12)
- 1 ματσάκι άνηθος
- 3 αβγά
- 8-10 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 150-200 γραμμ. παρθένο ελαιόλαδο
- 250 γραμμ. ανθότυρο
- 350 γραμμ. φέτα
- 150 γραμμ. τριμμένο κίτρινο τυρί που λιώνει εύκολα, με χαμηλά λιπαρά
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικό)
- 1 ματσάκι μυρώνια
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες
Παρασκευή: Χοντροκόβουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, κρατώντας λίγο για να αλείψουμε τα φύλλα κρούστας ένα ένα, καθώς τα απλώνουμε. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σπανάκι για 10’. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τον άνηθο, προσθέτουμε το κίτρινο τυρί και μετά τα άσπρα. Τέλος, προσθέτουμε χτυπημένα δύο ολόκληρα αβγά και το ασπράδι του τρίτου, αλατοπιπερώνουμε και ανακακατεύουμε το μίγμα. Σε μεγάλο μακρόστενο πιρέξ στρώνουμε 3 φύλλα κρούστας, ρίχνουμε το 1/3 του μίγματος και σκεπάζουμε με 2 φύλλα. Συνεχίζουμε με άλλες δύο στρώσεις και σκεπάζουμε την πίτα με τα τελευταία 3 φύλλα. Χτυπάμε με λίγο ελαιόλαδο τον κρόκο που κρατήσαμε και αλείφουμε το επάνω φύλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο (180ο) επί 45 λεπτά.