Κεϊκ με φυστίκια αιγίνης και κρέμα λεμονιού

24.02.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 12 κέικ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά

  • 250 γρ. αλεύρι τύπου φαρίνα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
  • 150 γρ. γάλα
  • 2 αβγά χτυπημένα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • λίγο αλάτι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

  • 4 λεμόνια (τον χυμό και το ξύσμα τους)
  • 225 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 4 αβγά

Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για 3 λεπτά μέχρι να γίνουν αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και εναλλάξ το γάλα και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τέλος, προσθέτουμε τα φιστίκια Αιγίνης ανακατεύοντας απαλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ατομικές φόρμες για κέικ και τις γεμίζουμε μέχρι τα 3/4 με τη ζύμη.

Ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά. Ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιού: Ζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά τον χυμό λεμονιού με το ξύσμα, τη ζάχαρη και το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε εκτός φωτιάς τα αβγά χτυπημένα και πήζουμε την κρέμα σε μπεν μαρί ανακατεύοντας συνεχώς. Πριν σερβίρουμε, βγάζουμε προσεκτικά με κουταλάκι λίγη ζύμη από το κέντρο του κάθε κέικ και γεμίζουμε με την κρέμα λεμονιού. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι.

Tip: Για να φτιάξουμε ολόκληρο κέικ, διπλασιάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ψήνουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για 60 λεπτά. Μόλις κρυώσει, το κόβουμε κάθετα στη μέση και απλώνουμε την κρέμα λεμονιού. Αν μας αρέσει, περιχύνουμε και την επιφάνεια του κέικ και πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι.